Hoppa till huvudinnehåll

migrän

 • Dyr migränmedicin ersätts nu av FPA – kan spara tusentals euro för drabbade

  07.02.2019 Österbotten

  Vasabon Mia Smedlund är en av de lättade migränpatienterna.

  På torsdagen beslöt Läkemedelsprisnämnden att det nya migränläkemedlet – som hjälpt många med svår migrän – kommer bli ersättningsgillt av FPA. Vasabon Mia Smedlund är en av de migränpatienter som drar en lättnadens suck.

 • Förmånligt erbjudande stred mot läkemedelslagen – Mia Smedlund har inte längre råd med medicinen som lindrar hennes svåra migrän

  07.02.2019 Österbotten

  Fimea stoppade vårdbolag som erbjöd medicinen förmånligt.

  Mia Smedlund lider av svår migrän och inga mediciner har hjälpt - tills ett nytt läkemedel plötsligt lindrade hennes anfall avsevärt. Därför var det ett hårt slag när Fimea stoppade Terveystalos förmånliga erbjudande. Nu kostar hennes månadsdos 1 200 euro.

 • Det värker så du tror att huvudet spricker - vad händer i hjärnan vid migrän?

  05.05.2018 Vetamix

  Migrän kan se ut på olika sätt och drabba olika.

  När det värker som mest och du varken kan tala eller tänka kan det ändå vara bra att känna till att attacken kommer att gå över och att du blir helt normal igen. Ny forskning visar att ärftligheten vid migrän är hög.

 • Neurolog: Barns huvudvärk oroväckande

  23.06.2017 Inrikes

  Barn och unga har betydligt mer huvudvärk än tidigare.

  Barn och unga har betydligt mer huvudvärk än tidigare. Orsakerna är precis de samma som ger vuxna huvudvärk, det vill säga stillasittande och stress.

 • Bärtils bokklubb: Sanna Tahvanainen skriver om skörhet och besatthet

  16.06.2017 Kultur och nöje

  De svåra frågorna får ta plats i Tahvanainens bilderböcker.

  Sköra mammor, starka flickor och en ekorre som blir besatt och beroende av popcorn. I sina böcker för barn vill Sanna Tahvanainen inte väja för de svåra frågorna.

 • Tongåvan fokuserar på migrän

  10.03.2016 Vega

  Migrän påverkar ungefär 10% av finländarna.

  Ungefär 600 000 finländare lider av migrän. För en del har den samband med stress, för andra med förändringar i hormonbalansen. Orsaken bakom migrän är inte helt klar.

 • Botox okej för migränpatienter

  29.10.2015 Inrikes

  Botox-vaccin blir officiell medicin för kronisk migrän

  Botulintoxin eller botox blir nu ett officiellt läkemedel mot kronisk migrän. Tidigare har privatläkare ordinerat botox till migränpatienter, men nu kan patienterna också söka FPA-understöd för vaccinet som kan kosta flera hundra euro per sats.

 • Berättelse 1: "Nollavtalet räddade vårt företag"

  16.01.2015 Mitt jobb

  För oss var alternativet att jobba ihjäl oss eller anställa någon på så kallat nollavtal, skriver en arbetsgivare till #MittJobb. För henne som arbetsgivare blev nollavtalet en räddning. Hon kunde ta ledigt då migränen slog till.

 • I radioberättande finns ett oändligt djup

  29.08.2014 Kultur och nöje

  "Mammas migrän minns jag bra. De dagarna beställde vi alltid pizza". När Viktor är barn lider hans mamma av migrän. Vid ett tillfälle varar anfallet i tolv dagar. Utan barnen hade hon inte orkat leva vidare. Men sjukdomen, smärtan och utmattningen leder henne fram till en livsomvälvande upplevelse. I ändan på tunneln - ett ljus!

 • Så här ska radio låta!

  26.08.2014 Kultur och nöje

  ”Så här ska radio låta! Jag får kicks!” skrev författaren Malin Kivelä när hon delade kortdokumentären ”Missnöjd” på Facebook. Direktsänd kortdokumentärfestival på Radio Vega, onsdag 27.8.

 • Migrän blir dyrt för samhället, kvinnor utsatta

  03.07.2013 Inrikes

  Alla har inte hjälp av medicinering.

  14 procent av de vuxna lider av migrän och 70 procent av patienterna är kvinnor. Forskarna identifierar allt fler gener som hör ihop med migrän för att kunna utveckla fler mediciner. 40 procent av dem som har migrän får inte hjälp av mediciner.

 • Forskning: Migrän och depression krymper hjärnan?

  05.06.2013 Inrikes

  Äldre personer som lider av både migrän och depression har en något mindre hjärna än friska personer eller personer som lider av bara en av sjukdomarna, visar färsk amerikansk hjärnforskning.