Hoppa till huvudinnehåll

antikonception

 • P-piller för män är ett steg närmare butikshyllorna – inga större bieffekter i ny studie

  20.03.2018 Vetenskap

  Pillret är säkert, men det är oklart hur bra det fungerar.

  83 män deltog i studien och inga skadliga effekter noterades. Vikten ökade hos samtliga, och nivån hälsosamt kolesterol sjönk, men det var inom rimliga intervaller, enligt studien. Ännu är det oklart om det verkligen fungerar.

 • Flera initiativ om preventivmedel i Jakobstadsregionen

  14.02.2018 Österbotten

  Politiker: Abort är psykiskt tungt och kostar 1500 euro.

  Två initiativ om gratis preventivmedel har lämnats in i Jakobstadsregionen. Fullmäktigeordförande Johanna Holmäng (SFP) i Pedersöre vill ge gratis preventivmedel till unga samt till kvinnor som gjort upprepade aborter.

 • Fullmäktigemotion: Unga Vasabor borde få gratis preventivmedel

  13.02.2018 Österbotten

  43 av 59 ledamöter skrev under direkt.

  Vasa stad borde erbjuda gratis preventivmedel åt unga. Det anser studerande Filip Slotte (SFP) som är ledamot i stadsfullmäktige. Han lämnade in en motion i ärendet på måndagen och fick genast stort understöd.

 • Sexualrådgivare välkomnar gratis preventivmedel till unga

  12.02.2018 Österbotten

  Svarar dagligen på ungas frågor kring preventivmedel.

  Sexualrådgivare Tessi Backas välkomnar gratis preventivmedel till unga. Hon möter unga bland annat på ungdomsportalen Decibel där hon dagligen får svara på frågor om bland annat preventivmedel.

 • Tonåringar tackar ja till gratis p-piller

  12.02.2018 Österbotten

  Också läkare är glad över gratis preventivmedel för 13-20-år

  Karleby och Kronoby är först ut i svenska Österbotten med att erbjuda gratis preventivmedel åt under 20-åringar. Men ämnet är aktuellt också i andra kommuner och både läkare och tonåringar är positiva.

 • Karleby och Kronoby börjar dela ut gratis preventivmedel

  09.02.2018 Österbotten

  Målet är att minska könssjukdomar och oönskade graviditeter.

  Ungdomar i Karleby och Kronoby börjar få gratis preventivmedel från och med nästa vecka.

 • Sjundeå erbjuder gratis preventivmedel till under 20-åringar

  01.02.2018 Västnyland

  Följer THL:s rekommendationer.

  I Sjundeå finns sammanlagt 411 unga i åldern 15 till 20 år. I en enkät som THL lät göra i hela landet förra året framkom det att det är vanligt att unga glömmer preventivmedel.

 • Förslag i Korsholm: Gratis preventivmedel åt ungdomar under 25 år

  31.01.2018 Österbotten

  Vårdnämnden i Korsholm omfattade förslaget.

  Vårdnämnden i Korsholm diskuterade på onsdagen en motion om att erbjuda gratis preventivmedel åt kommunens ungdomar. Efter en lång diskussion kunde förslaget omfattas av nämnden.

 • Alla under 25 år i Ingå erbjuds gratis preventivmedel

  29.01.2018 Västnyland

  Ingå gör mer än THL:s rekommendation.

  Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar att kommunerna delar ut preventivmedel gratis åt alla som är under 20 år. I Ingå går man ett steg längre och erbjuder det till alla under 25 år.

 • Helsingfors bjuder unga på gratis preventivmedel

  18.01.2018 Huvudstadsregionen

  Preventivmedel för unga ska vara gratis.

  Preventivmedel för unga ska vara gratis. Också sexualrådgivningen ska förbättras. Det beslöt Helsingfors stadsfullmäktige i går.

 • Preventivmedelsapp anmäls i Sverige – 37 kvinnor blev oönskat gravida

  11.01.2018 Hälsa

  Appen har officiell läkemedelsstatus i Europa.

  Den väldigt populära mobilappen, med över en halv miljon användare i världen, skulle näst intill garantera att du inte blir gravid. Nu visar det sig att den eventuellt inte är så bra som utlovat.

 • Akut brist på preventivmedel i krisens Venezuela - antalet hiv-smittade och oönskade graviditeter ökar

  11.12.2017 Utrikes

  Venezolanerna har slutat ha säker sex.

  I Venezuela har den ekonomiska krisen lett till att det är brist på det mesta. Under de senaste åren har preventivmedel blivit mycket svåra att få tag på och det börjar få allvarliga konsekvenser för venezolanerna.

 • Trumpadministrationen går till attack mot gratis preventivmedel - medborgarrättsrörelse tar regeringen till rätten

  06.10.2017 Utrikes

  Fler företag ska kunna vägra betala preventivmedel.

  President Donald Trumps administration vill förändra klausulen i Obamacare som ser till att sjukförsäkringen täcker preventivmedel.

 • Nej till avgiftsfria preventivmedel i Borgå

  04.09.2017 Östnyland

  Blir senare en budgetfråga.

  Avgiftsfria preventivmedel skulle inte leda till kostnadsinbesparingar i Borgå. Det ansåg stadsstyrelsen, som behandlade ärendet vid sitt möte på måndag.

 • Kan jag vara gravid trots skydd?

  06.07.2017 Sex & sånt

  Finns det risk för att jag är gravid?

  Hej! Jag har en fundering angående mens och graviditet. Jag har ätit både p-piller och haft p-ring i flera år, men slutade med det i vintras eftersom jag inte har mått bra av det. Jag och min pojkvän har använt kondom varje gång, men nu funderar jag om jag ändå kan vara gravid? Eller om min mens nu har blivit oregelbunden eftersom jag inte använder något hormonellt preventivmedel mera? Jag tycker att vi borde ha upptäckt ifall kondomen spruckit, men jag är inte helt säker. Borde jag testa mig?

 • Bra sexualkunskap leder till färre aborter

  15.06.2017 X3M

  Tack vare sexualkunskap görs det färre aborter än på 26 år.

  Det görs färre aborter nu än på 26 år, mest på grund av dagens preventivmedel och sexualkunskap. Trenden är den samma i hela Finland men vissa delar av landet är före i utvecklingen än andra.

 • Tjock av p-piller?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Påverkar p-piller vikten?

  Hej! Jag är en 15-årig tjej som har börjat använda p-piller efter en oväntad graviditet. Kompisar pratar om att man blir fetare av att använda piller - hur kommer det sig? Eller stämmer det ens? Skulle vilja veta mera positiva saker. Blir man till exempel piggare eller nåt? Och hur vanligt är det att en tjej i min ålder blir gravid? Detta har inte varit lätt.

 • Finnar av p-piller?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Sidoeffekter av p-piller.

  Jag har finnar, vad beror det på och hur blir jag av med dem? Ska jag verkligen börja använda p-piller om min mamma blev tjock av att använda det och också fick stark acne?

 • Är p-pilleren säkra hela tiden?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Skyddar p-piller hela tiden?

  Jag har ätit p-piller i några år nu men har aldrig varit säker på om jag är skyddad också under de sju dagar i månaden då jag inte tar några piller. Enligt anvisningarna ska man göra så.

 • Är p-piller farliga?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Frågor om p-piller.

  Fråga 1: Jag är en 18-årig tjej som har läst en massa oroväckande rubriker om hur farliga p-piller är för unga kvinnor och att risken för cancer ökar med varje år man äter dem. Men hur jag än funderar över problemet hittar jag inte på något annat alternativ - i varje fall ingenting lika bekvämt. Men jag vill ju inte äta någonting som jag kan bli dödssjuk av senare i livet! Fråga 2: Jag har ätit p-piller sedan jag var 16 ungefär och nu är jag 19 år. Det börjar bli mer och mer skriverier om vad som kan hända när man äter p-piller och jag börjar bli nervös för alla varningar. Ska jag sluta med mina p-piller? Eller fortsätta? Jag vet inte.

Sidor