Hoppa till huvudinnehåll

jod

 • Stuk: Orsaken till radioaktivt jod i luften har troligen klarnat

  11.11.2016 Inrikes

  Jod som används på sjukhus sannolika orsaken.

  Nu har myndigheterna hittat den troliga orsaken till att det fanns radioaktivt jod i luften i Finland. Enligt Strålsäkerhetsverket (Stuk) härstammar joden troligen från jod, som används på sjukhus.

 • Stuk: Radioaktivt jod i luften - ursprunget oklart

  28.10.2016 Inrikes

  Stuk: Ingen fara för hälsan.

  Små mängder radioaktivt jod har påträffats i luften i Finland. Upptäckter har gjorts under den senaste veckan vid mätstationer i Helsingfors, Lovisa och Rovaniemi. Enligt Strålsäkerhetscentralen (Stuk) är mängderna så små att de inte har någon betydelse för människans hälsa.

 • Mindre radioaktiv läcka i Norge under kontroll

  25.10.2016 Utrikes

  Nyheten om läckan gavs ut först efter ett dygn.

  Ett radioaktivt utsläpp har skett i en forskningsreaktor i Halden i Norge. Läckan är under kontroll, och inga konsekvenser har noterats vare sig för hälsa eller miljö, säger myndigheterna. Nyheten om läckan gavs ut först efter ett dygn.

 • Få finländare har jodtabletter hemma – de är viktiga vid radioaktivt nedfall

  02.05.2016 Inrikes

  Jod skyddar mot skördkörtelcancer efter kärnkraftsolycka.

  Strålsäkerhetscentralen rekommenderar folk att ha jodtabletter hemma som skydd ifall att en kärnkraftsolycka skulle inträffa med radioaktivt nedfall som följd. Det är ändå få som har skaffat sådana här tabletter.

 • Jod i all mat

  10.02.2015 Vetenskap

  Nu kom då rekommendationen, vi behöver mer jod – hemma, på jobbet och i den industritillverkade maten vi köper i butiken på väg hem. Statens näringsdelegation publicerar idag sin nya rekommendation där hela livsmedelsindustrin uppmanas övergå till joderat salt.

 • Får vi tillräckligt med jod?

  03.02.2015 Vetenskap

  Jod i finländarnas salt började tillsättas år 1949. Få vet längre att det handlar om att motverka problem med sköldkörteln. I takt med att vi börjat äta mer färdigmat, storköksmat och bytt ut joderat salt mot flingsalt utan jod så har även jodnivåerna gått ner. Nu funderar näringsexperterna på nästa steg.

 • Jodtabletter till alla barnfamiljer år 2016?

  26.11.2014 Inrikes

  Jodtabletter borde börja delas ut åt alla barnfamiljer vid alla landets rådgivningar, anser en statlig arbetsgrupp som tycker att finländarnas kunskaper om strålning och jod är svag. Småbarnsföräldrar som Yle Nyheter talade med kände inte till sambandet.

 • Jodbrist kan skada fostrets intellektuella utveckling

  11.06.2013 Inrikes

  Gravida kvinnor borde kontrollera sitt jodintag, i synnerhet i början av graviditeten. Jodbrist hos gravida kan nämligen störa det ofödda barnets intellektuella utveckling, visar en brittisk undersökning.

 • Hur skyddar man sig mot radioaktiv strålning

  14.03.2011 Arkivet

  Kärnkraften är säker, och mot strålningen hjälper t.ex. jod.

  Innan olyckan i Tjernobyl talade man i Finland om en hypotetisk olycka i ett kärnkraftverk. Kärnkraften ansågs dock säker.

 • Missbildade djur i Östra Nyland

  14.03.2011 Arkivet

  Missbildade djur efter Tjernobyl

  Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

 • "Strålningen inget att oroa sig över"

  23.04.2010 Arkivet

  Strålningen efter Tjernobylolyckan.

  Dagarna efter Tjernobylolyckan handlar rapporterna mest om strålningen. Finska experter säger att den inte är något att oroa sig för.

 • "Kärnkraftverksolyckan i Ukraina"

  30.10.2006 Arkivet

  Olyckan i Tjernobyl

  Dagen efter katastrofen namnges Tjernobyl som olycksplatsen. En reaktor i kärnkraftverket brinner ännu och Sovjetunionen har bett om experthjälp från Sverige och Väst-Tyskland. Mer än så vet ingen om olyckan.