Hoppa till huvudinnehåll

celiaki

  • Maria Ehrnström-Fuentes: Vår egen överlevnad står på spel

    24.07.2017 Vega

    Hållbarhet och ekonomi - går det ihop?

    Maria Ehrnström-Fuentes som är doktor i ekonomi reflekterar över världens gång med matproduktion i fokus. Från sina fältstudier som doktorand drar hon paralleller mellan bönder i Sydamerika och hos oss i Finland.

  • Glutenfritt populärt - men läkarna skeptiska

    13.08.2016 Inrikes

    Även de som inte har celiaki provar på glutenfri diet.

    Det har blivit allt vanligare att äta glutenfri mat också bland andra än celiakiker. Många som har hakat på trenden berättar att en glutenfri diet botar krämpor så som magbesvär, huvudvärk eller ledproblem. Trots en hel del forskning har man ändå inte kunnat påvisa hälsofördelar med att utesluta gluten ur kosten. Läkarna hoppas nu att folk ska ha is i magen med sina självdiagnoser.

  • Magont hos barn – när ska man vara orolig?

    25.09.2015 Hälsa

    Oftast är magont ofarligt hos barn – det här är undantagen.

    Oftast är magont ofarligt hos barn – det här är undantagen.

  • Trendig glutenfri mat – ingenting för friska personer

    23.02.2015 Utrikes

    Ingen forskning visar några positiva effekter för friska personer som äter glutenfritt, säger forskaren Anneli Ivarsson till Sveriges radio. - Det är bara de som lider av sjukdomen celiaki som ska avstå från gluten.

  • Frivillig glutenfri diet kan vara björntjänst mot celiakiker

    14.07.2014 Hälsa

    När allt fler frivilligt avstår från gluten finns risken att medventenheten om vad verklig glutenintolerans är urvattnas, vilket drabbar celiakiker. Det anser Gia Forsman-Härkönen, som har levt utan gluten i 14 år på grund av sin celiaki.

  • Positiva resultat för ny celiakimedicin

    26.06.2014 Inrikes

    Finländska och amerikanska forskare har utvecklat ett nytt preparat mot celiaki, eller glutenintolerans, men det kan ta upp till tio år innan medicinen kommer till salu. Preparatet ska användas som tillägg vid sidan om en specialdiet, eller vid specialfall som resor.

  • Celiakipatienter betalar dyrt för sin mat

    13.03.2014 Inrikes

    Glutenfria produkter kan vara upptill nio gånger dyrare än vanliga produkter. Störst är prisskillnaderna för glutenfria mjöl- och pastasorter.

  • Mormor lärde sig baka glutenfritt till barnbarnet

    14.11.2013 Åboland

    Celiaki är en sjukdom som blir allt vanligare. I Åbotrakten har antalet personer som fått diagnosen celiaki, eller glutenintolerans, nästan tredubblats på tio år.

  • Hemtester blir vanligare

    18.06.2013 Inrikes

    Marknaden för hemtester växer allt större. Samtidigt är man på läkarhåll skeptiskt inställd till så kallade gentester, som kommit ut på marknaden.