Hoppa till huvudinnehåll

celiaki

 • Nytt test kan underlätta och försnabba diagnostiseringen av celiaki

  28.11.2019 Hälsa

  Den nya metoden ger resultat på under en halv timme.

  Forskare vid Helsingfors universitet har utvecklat en ny metod som möjliggör snabb diagnos av celiaki, även känt som glutenintolerans.

 • Maria Ehrnström-Fuentes: Vår egen överlevnad står på spel

  24.07.2017 Vega

  Hållbarhet och ekonomi - går det ihop?

  Maria Ehrnström-Fuentes som är doktor i ekonomi reflekterar över världens gång med matproduktion i fokus. Från sina fältstudier som doktorand drar hon paralleller mellan bönder i Sydamerika och hos oss i Finland.

 • Glutenfritt populärt - men läkarna skeptiska

  13.08.2016 Inrikes

  Även de som inte har celiaki provar på glutenfri diet.

  Det har blivit allt vanligare att äta glutenfri mat också bland andra än celiakiker. Många som har hakat på trenden berättar att en glutenfri diet botar krämpor så som magbesvär, huvudvärk eller ledproblem. Trots en hel del forskning har man ändå inte kunnat påvisa hälsofördelar med att utesluta gluten ur kosten. Läkarna hoppas nu att folk ska ha is i magen med sina självdiagnoser.

 • Magont hos barn – när ska man vara orolig?

  25.09.2015 Hälsa

  Oftast är magont ofarligt hos barn – det här är undantagen.

  Oftast är magont ofarligt hos barn – det här är undantagen.

 • Trendig glutenfri mat – ingenting för friska personer

  23.02.2015 Utrikes

  Ingen forskning visar några positiva effekter för friska personer som äter glutenfritt, säger forskaren Anneli Ivarsson till Sveriges radio. - Det är bara de som lider av sjukdomen celiaki som ska avstå från gluten.

 • Frivillig glutenfri diet kan vara björntjänst mot celiakiker

  14.07.2014 Hälsa

  När allt fler frivilligt avstår från gluten finns risken att medventenheten om vad verklig glutenintolerans är urvattnas, vilket drabbar celiakiker. Det anser Gia Forsman-Härkönen, som har levt utan gluten i 14 år på grund av sin celiaki.

 • Positiva resultat för ny celiakimedicin

  26.06.2014 Inrikes

  Finländska och amerikanska forskare har utvecklat ett nytt preparat mot celiaki, eller glutenintolerans, men det kan ta upp till tio år innan medicinen kommer till salu. Preparatet ska användas som tillägg vid sidan om en specialdiet, eller vid specialfall som resor.

 • Celiakipatienter betalar dyrt för sin mat

  13.03.2014 Inrikes

  Glutenfria produkter kan vara upptill nio gånger dyrare än vanliga produkter. Störst är prisskillnaderna för glutenfria mjöl- och pastasorter.

 • Mormor lärde sig baka glutenfritt till barnbarnet

  14.11.2013 Åboland

  Celiaki är en sjukdom som blir allt vanligare. I Åbotrakten har antalet personer som fått diagnosen celiaki, eller glutenintolerans, nästan tredubblats på tio år.

 • Hemtester blir vanligare

  18.06.2013 Inrikes

  Marknaden för hemtester växer allt större. Samtidigt är man på läkarhåll skeptiskt inställd till så kallade gentester, som kommit ut på marknaden.