Hoppa till huvudinnehåll

gips

 • Hundratals ton gips på åkrarna ska hjälpa Borgå å - nu samlar man in pengar för att gipsbehandla en ännu större areal

  03.12.2018 Östnyland

  Gipset minskar på erosionen och fosforbelastningen.

  I höst har ungefär 220 ton gips spridits ut på åkrar i Borgå för att minska på fosforbelastningen i Borgå å. Genom gräsrotsfinansiering försöker man nu samla in pengar för att fortsätta projektet nästa år.

 • Emil Cedercreutz - pepparögonen på Harjula

  29.05.2015 Kultur och nöje

  Silhuettkonstens mästare, bildhuggaren Emil Cedercreutz

  I bildhuggaren och silhuettkonstnären Emil Cedercreutz´ konstmuseum nära Björneborg visas skiraste skira silhuetter.

 • Gips på åkrar ska ge mindre fosfor i havet

  18.04.2015 Inrikes

  Gipset ska minska lantbrukets belastning på Östersjön

  Finländska forskare utvecklar som bäst en revolutionerande metod för att minska fosforutsläppen från lantbruket. Genom att sprida ut gips på åkrarna kunde man rädda Skärgårdshavet och minska lantbrukets belastning på Östersjön, säger professor i miljöekonomi.

 • Takrosetter och stuckaturer

  13.11.2014 Bygga och bo

  Stuck, kommer från Italienskans stucco. Stucco och är ett samlingsnamn för olika blandningar av gips, marmormjöl och lim som man använt för att göra dekorativa detaljer inom arkitektur och konst. Jim inspireras av hantverket och gör en takrosett, men i polystyren istället för gips.

 • Yara kan visa exempel för polska fosforläckor

  02.09.2013 Inrikes

  Vid Yaras gödselfabrik i Nystad har med hjälp av en skyddsmur lyckats minska på fosforutsläppen från fabrikens gipsavfall. Enligt experter kunde metoden få stopp på de läckande gipsbergen i Polen.

 • Forskare utreder misstänkta utsläpp i Polen

  26.06.2013 Inrikes

  Från och med nästa vecka ska finländska och polska forskare ta vattenprover i närheten av gipsbergen vid Gdansk och Police. Proverna analyseras på var sitt håll för att klarlägga misstankar om fosforutsläpp i vattendragen. Resultat väntas andra veckan i juli.

 • Ännu en polsk gipsläcka vid Östersjön

  25.06.2013 Utrikes

  I nordvästra Polen ligger en gödselfabrik som kan vara en av de största riskerna med tanke på att skydda Östersjön. Fabrikens gipshög är fem gånger större än den omtalade högen i Gdansk. Yle Nyheter har besökt fabriken.

 • Bakgrund: Berg av slaggämnen från gödselfabrik

  24.06.2013 Utrikes

  består av slagg från en gammal gödselfabrik.

  Gipshögen i Polen är 40 meter hög och den består av slaggämnen från en gammal gödselfabrik från 1970-talet. Fabriken, som går under namnet Fosfory, producerade fosforsyra, som används inom gödselindustrin. Produktionen resulterade i omkring flera ton gipsavfall som läcker fosforföreningar ut i vattendragen.

 • Gjut dinosaurieägg av gips till påsk och fyll med blommor

  17.04.2011 Trädgård

  Gjut ett gipsägg i en ballong.

  Det perfekta ägget gjort av människohand och dessutom en lagom rolig och utmanade teknik. Det saknas inte spänningsmoment då du gjuter påskägg inuti ballonger.

 • Skål i gips formad på snö

  19.03.2006 Hobby och hantverk

  Anbvänd snö för att skulptera i gips!

  En strålande vårvinterdag med kramsnö kan man göra annorlunda kreationer i gips utomhus. Sviker väderleken så fungerar det utmärkt att ta in några hinkar snö och jobba inomhus.