Hoppa till huvudinnehåll

parlamentarism

 • Försvarsministerns uttalanden om "grundlagstalibaner" och SS-männen får hård kritik av oppositionen - kräver svar av Sipilä

  21.02.2019 Inrikes

  Vad tänker regeringen göra, undrar man i öppet brev.

  Oppositionen riktar i ett öppet brev till statsministern kritik mot försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) för hans uttalanden i offentligheten den senaste tiden. Man frågar sig om Niinistö åtnjuter statsministerns och den övriga regeringens förtroende.

 • Hälften av finländarna skulle halvera antalet riksdagsledamöter – en sjättedel tycker att platserna borde lottas ut

  02.02.2019 Inrikes

  Majoriteten tycker att två mandatperioder borde vara max.

  Hundra riksdagsledamöter räcker gott och väl, det anser ungefär hälften av finländarna, enligt en enkät som Kommunbranschens utvecklingsstiftelse har låtit göra. En majoritet tycker också att en begränsning på två mandatperioder vore på sin plats.

 • Göran Djupsund: Senaste tidens politiska klimat präglas av brutal majoritetsparlamentarism

  22.12.2018 Inrikes

  Professor Göran Djupsund summerar det politiska året.

  Det har varit en turbulent höst i politiken, med gräl om allt från underrättelselagstiftning, anställningsskydd och social- och hälsovårdreformen. Valfebern inför vårens riksdagsval är också påtaglig. Professor emeritus i statslära Göran Djupsund tycker att det politiska klimatet präglas av det han kallar för brutal majoritetsparlamentarism.

 • Riksdagen diskuterar den nya regeringsbasen

  19.06.2017 Inrikes

  Förtroendeomröstningen äger rum på tisdag.

  Statsminister Juha Sipilä ger riksdagen ett meddelande om regeringens förändrade parlamentariska bas vid plenum som börjar kl. 12 i dag. Yle direktsänder diskussionen på Arenan.

 • Barnens parlament utlyser fototävlingen #meiänturku

  30.03.2017 Åboland

  Parlamentet består av elever från alla Åbolågstadier.

  På torsdag samlas Barnens parlament i Åbo till stormöte. På mötet diskuteras viktiga ungdomsärenden, som de lärplattor alla 4- och 7-klassare ska få.

 • HD:s tidigare president: Regeringen spelar enligt helt egna politiska regler

  21.01.2017 Inrikes

  "Den politiska styrningen exceptionellt systematisk".

  Alla regeringar har en agenda, men aldrig har beredningen präglats av så här systematisk politisk styrning och pressad tidtabell, säger Högsta domstolens förra president Leif Sevón, som varnar för att regeringens exceptionella metoder ökar risken för dåliga beslut.

 • Yles Lauri Kivinen: Den parlamentariska gruppens enhällighet stärker Yles oberoende

  16.06.2016 Bolaget

  Yles uppdrag hålls för viktigt.

  Yles verkställande direktör Lauri Kivinen anser att det är värdefullt att de viktigaste besluten gällande Yle har fattats enhälligt och parlamentariskt. Den parlamentariska arbetsgrupp som utvärderat Yles uppdrag och finansiering har slutfört sitt arbete.

 • Maria Lohela omvald till talman

  02.02.2016 Inrikes

  Också grupperna konstituerade sig

  Riksdagsledamot Maria Lohela (Sannf) har omvalts till talman för riksdagen. Socialdemokraternas riksdagsledamöter lade i protest ner sin röst, partiet anser att oppositionen borde ha en representant bland talmännen. Läs också: Här är riksdagens stora utmaningar

 • Arbetsgrupp utforskar Yles framtid

  02.11.2015 Bolaget

  Medlemmarna i den parlamentariska arbetsgruppen har utsetts

  Medlemmarna i den parlamentariska arbetsgruppen har utsetts

 • Oppositionen missnöjd med informationsgången

  12.07.2015 Inrikes

  Stora utskottet röstade om Finlands linje på söndagen.

  Stora utskottet samlades i två repriser på söndagen för att rösta om Finlands linje och finansminister Alexander Stubbs (Saml) mandat. Oppositionen tycker den fick information för sent.

 • Maktbegär kan ha fällt AKP

  08.06.2015 Utrikes

  President Erdoğans försök att samla makten enade motståndet

  Många mindre, men framförallt en stor fråga ligger bakom det långvariga regeringspartiet AKP:s bakslag i söndagens parlamentsval i Turkiet. Hur landet nu ska styras är för första gången på länge en öppen fråga, skriver Yle Nyheters utrikesredaktör Viktor Heikel.

 • Utsatta kvinnor kan avgöra AKP:s framtid

  05.06.2015 Utrikes

  Ökande våld mot kvinnor ger proteströster mot regerande AKP

  I Turkiet har det ökande våldet mot kvinnor oväntat blivit en viktig fråga, trots att bara ett parti talar om problemet. Regerande AKP:s likgiltighet kan kosta dem majoriteten i parlamentet, då frågan ger liberala kurdpartiet HDP proteströster.

 • Maktfullkomlighet oroar inför turkiska valet

  03.06.2015 Utrikes

  Turkiet kan ge mer makt åt presidenten efter valet i helgen.

  Det styrande AK-partiet vill ändra landets grundlag och ge president Recep Tayyip Erdoğan mer makt efter parlamentsvalet på söndag. Kritikerna menar att Erdoğan redan styr och ställer som han vill och bara försöker ge sin auktoritära ställning lagliga förtecken.

 • Maria Lohela valdes till talman

  29.05.2015 Inrikes

  Mauri Pekkarinen och Paula Risikko blev vice talmän

  Riksdagen har valt Maria Lohela (Sannf) till ny talman. Lohela fick 127 röster i en sluten omröstning. Nästan hela oppositionen röstade blankt, bland dem den svenska riksdagsgruppen.

 • Lagutskottet röstade nej

  20.11.2014 Inrikes

  Riksdagens lagutskott har med knapp marginal 9-8 avvisat förslaget om en jämställd äktenskapslag. Ärendet går nu till behandling i hela riksdagen.

 • Presidenten öppnade riksmötet

  04.02.2014 Inrikes

  Årets riksmöte öppnades i dag i riksdagen. Vårens session inleddes redan i går när den samlade riksdagen valde talmännen. Samtidigt valde riksdagsgrupperna sina ordförande.

 • Ingen gruppdisciplin i Sannf

  12.09.2013 Inrikes

  Sannfinnländarnas riksdagsgrupp kommer inte som grupp att föreslå misstroende mot statsminister Jyrki Katainen (Saml) för beställningen av framtidsutredningen av filosofen Pekka Himanen.

 • Katainen: För bråttom för att ta med oppositionen

  26.06.2013 Inrikes

  Oppositionen kommer inte att involveras i beredningen av kommunreformen, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml) och nobbar förslaget som riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) nyligen kastade fram. Tidtabellen är för bråd, anser Katainen.