Hoppa till huvudinnehåll

provrörsbefruktning

 • Nina och Milja fick sina tre barn med hjälp av provrörsbefruktning – hoppas på jämlika möjligheter för alla att få barn

  23.04.2019 Hälsa

  Vill vara en familj också i andras ögon.

  Nina och Milja Boström har tre barn, 5-åriga tvillingar och en några månader gammal baby. Paret kunde få barn tack vare provrörsbefruktning på en privat klinik.

 • Den nordliga vita noshörningen går mot sitt slut – Sudan, 45, var den sista hannen

  20.03.2018 Natur

  Hans dotter och dotterdotter är de enda som finns kvar.

  Patriarken Sudan, den siste hanen av arten nordlig vit noshörning, har dött av eskalerande åldersrelaterade komplikationer på Ol Pejeta-reservatet i Kenya. Artens två sista individer - Sudans dotter och dotterdotter - är nu de enda av den arten som lever kvar.

 • Könskorrigering, graviditet och slutligen enorm lycka: Här är historien om Emil och Olivia

  22.09.2017 X3M

  Här är historien om Emil och Olivia.

  Under två år hinner det hända mycket. Emil börjar en process för att korrigera sitt kön och samtidigt försöker paret bli gravida. Dokumentären Mamma, pappa, barn - Mistä on pienet lapset tehty? tar oss med på en vindlande resa.

 • Assisterad befruktning - från anonym sperma till registrerade donatorer

  13.04.2017 Arkivet

  Vill en man donera sperma om han inte får vara anonym?

  I Finland föddes de första barnen som blivit till genom assisterad befruktning 1984. På 1990-talet föreslogs en ny lag om att barnet har rätt att få veta sin biologiska fars identitet, också i sådana fall att han endast hade tillhandahållit sperma. En lång och juridisk process tog vid, där också frågor om vem som har rätt till assisterad befruktning togs upp. Och vill en man donera sperma om han inte får vara anonym?

 • Tvillingarna har vuxit upp med två mammor

  04.03.2017 Familj

  I 17 år har de haft två mammor och det är de glada för.

  Den nya äktenskapslagen som ger samkönade par rätt att gifta sig trädde i kraft den 1 mars. Men familjer där båda föräldrarna har samma kön är ingen nyhet. Nu börjar barnen i dessa familjer vara så gamla att de själva kan berätta om sin uppväxt.

 • Lev lycklig, ensam och övergiven

  24.11.2016 Yle Fem

  Dokumentär i Yle Fem om nordisk välfärd och dess avigsidor.

  För många människor runt om i världen är den nordiska välfärdsmodellen en idealbild - en topp i civilisationernas historia, ett gyllene exempel för andra att följa. Varför är det då så många som bor i ensamhushåll och dör övergivna?

 • Anneli är Lyssnarnas Sommarpratare 2016

  31.05.2016 Vega

  Anneli sommarpratar om barnlöshet, hopp och förtvivlan.

  Anneli Heikkilä-Nordmyr från Korsnäs är Lyssnarnas Sommarpratare 2016. Hon vann omröstningen och kommer att sommarprata i Radio Vega fredagen den 15 juli.

 • Tysk 65-åring nedkom med fyrlingar

  23.05.2015 Utrikes

  De fyra barnen föddes tidigare än beräknat.

  En 65-årig kvinna från Berlin har nedkommit med fyrlingar, rapporterar tyska medier. Kvinnan, som genomgått konstgjord befruktning i Ukraina, förlöstes med kejsarsnitt på ett sjukhus i Berlin i tisdags.

 • BBC: Baby får ha tre biologiska föräldrar

  25.02.2015 Utrikes

  Storbritannien blir det första landet i världen som godkänner möjligheten till ett barn med tre biologiska föräldrar.

 • Storbritannien kan godkänna tre biologiska föräldrar

  03.02.2015 Utrikes

  Storbritannien kan bli det första landet där ett barn kan ha tre biologiska föräldrar. Det brittiska parlamentet röstar i dag om en lag som skulle tillåta användning av donerat mitokondriellt DNA vid provrörsbefruktningar.

 • Provrörsbefruktning allt säkrare

  21.01.2015 Utrikes

  Allt fler barn föds med hjälp av assisterad befruktning - och de mår också bättre, visar en ny nordisk studie. Bland annat har risken för prematur förlossning minskat.

 • Ed är far till 100 barn

  03.03.2014 Yle Fem

  Möt guiden som uppfyller folks önskan att bli förälder.

  En gång i tiden var det bara kungar och hövdingar som kunde ha en hel flock med barn. Idag kan en turistguide i en förort till Maastricht vara pappa till 100 barn.

 • Barn kan få tre föräldrar i Storbritannien

  28.06.2013 Utrikes

  Storbritannien kan bli det första landet i världen som godkänner provrörsbefruktning med DNA från tre personer. Det skulle minska risken för att vissa allvarliga sjukdomar förs vidare från mamman till barnet.