Hoppa till huvudinnehåll

självporträtt

 • Snapchat dysmorphia sprider sig: Förut kom finländarna till plastikkirurgen med en bild på en skådespelare - nu kommer man med en selfie

  26.11.2018 Inrikes

  Plastikkirurger möter klienter som vill bli som på skärmen.

  Amerikanska plastikkirurger möter klienter som vill se ut som sina väldigt retuscherade selfies. Samma fenomen märks även på plastikkirurgernas mottagningar i Finland.

 • Allt fler dör när de ska ta selfies

  05.10.2018 Utrikes

  "Problemets omfattning är underskattad".

  Jakten på den perfekta selfien sker ofta med livet som insats. Minst 259 människor har de senaste åren omkommit då de velat ta en selfie, rapporterar BBC.

 • Kramar, selfie-bilder, jubel och dans runt om i Afghanistan - talibaner, soldater och civila firar vapenvila

  16.06.2018 Utrikes

  Samtidigt dödades 26 människor av en självmordsbomb.

  Scener och glädjeyra som skulle ha varit otänkbara för bara tre dagar sedan har utspelat sig runt om i Afghanistan. Samtidigt har ändå minst 26 människor dödats av en självmordsattack i samband med ett möte som hölls mellan talibaner och regeringsrepresentanter.

 • Apa fick inte upphovsrätt till sin selfie

  12.09.2017 Utrikes

  Domstol: Upphovsrätt kan inte utvidgas till att gälla djur.

  Makakiapan Naruto har förlorat den två år långa rättstvisten om upphovsrätten till en selfie som den tog i den indonesiska djungeln, rapporterar BBC. Pengarna för bilden går till fotografen, inte apan, efter att en domstol slagit fast att upphovsrätten inte kan utvidgas till djur.

 • Hjältekonstnärens selfie - inhemska konstnärers självporträtt

  07.07.2017 Kultur och nöje

  Sommarutställning med konstnärliga selfies på Konsthallen.

  En aktuell sommarutställning på Konsthallen i Helsingfors får besökaren att reflektera kring självporträtt inom konst i relation till dagens intresse för selfies. Också humorns och ironins roll samt manligt kontra kvinnligt porträtterande av jaget, självet, är centrala teman.

 • Guillou hyllar den goda journalistiken men skyr internet

  08.09.2016 Samhälle

  Guillou hyllar den goda journalistiken men skyr internet.

  Journalist, författare och samhällsdebattör Jan Guillou tror på den goda journalistiken och tycker att internet är ”ett virrvarr av falskt och sant”.

 • Tävling! Hur ser du ut när du lyssnar på Vega?

  29.05.2016 Vega

  Knäpp en selfie, vinn en sommarkasse!

  Var och när brukar du lyssna på Yle Vega? Ta en selfie, vinn en sommarkasse!

 • Konsthistoria från stenålder till nutid

  24.05.2016 Vetamix

  Konsthistoria från olika epoker på ett lätt sätt.

  I vår serie om olika epoker inom konsthistorien går vi så långt tillbaka i tiden som till stenåldern. Vi tittar på bruksföremål från stenåldern och fortsätter resan genom tiden med nedslag i olika tider och epoker. Kyrkans viktiga roll på medeltiden och symbolism, det abstrakta inom konsten. Naturalism och miniatyrmålningar, för att nämna några.

 • Vem har rätt att njuta av sex?

  29.04.2016 Titta och lyssna

  Kroppsmissnöjet är en miljonaffär.

  Människor talar oerhört grymt till sig själva, och tror sig inte förtjäna njutning innan deras kroppar ser perfekta ut. Det säger fotografen Milla Vaahtera.

 • I Faderns och Sonens och den heliga Skallens namn

  08.02.2016 Kultur och nöje

  Sonen dog av en överdos. Nu målar fadern hans huvud.

  Som liten skuffade Henry Wuorila-Stenberg sin förlamade far i rullstol och såg bara hans bakhuvud. Som vuxen blev han tvungen att identifera sin son som dog av en överdos. Nu målar han deras huvuden. Och sitt eget. Om och om igen.

 • Den lögnaktiga selfien är också sanning

  23.01.2016 Arkivet

  En selfie är kommunkation. Man visar hur man vill se ut.

  En selfie visar man hur man vill se ut. Den utelämnar annat, men kan ändå innehålla sanning. Med en selfie kan du kommunicera med dina vänner. Eller bli en kändis.

 • Ryssland bekämpar dödliga selfier

  07.07.2015 Utrikes

  Tio omkommit bara i år då de fotat sig själva.

  De ryska myndigheterna startade på tisdagen en kampanj för att förhindra att folk dör eller skadas då de tar selfier med mobilen.

 • Galet tjocka läppar och smala ben i jakten på det perfekta

  28.04.2015 Nyhetsskolan

  Utseendekraven är hårda bland unga.

  Att ta bilder på sig själv och lägga ut på sociala medier är verklighet för en stor del av ungdomar och för många blir pressen och utseendekraven för höga.

 • Cecilia Floris: Ta en maktselfie

  28.10.2014 Kultur och nöje

  Ta en maktselfie du också!

  Cecilia Floris väljer att se selfien som ett maktmedel där vi själva tar kontrollen över vår hur vi porträtteras. Ta en maktselfie du också!

 • Gilla min selfie!

  11.04.2014 Familj

  Är selfierna på nätet ett uttryck för den nya generationens narcissism och självupptagenhet? Eller ger de i själva verket helt nya möjligheter att utforska det egna jaget?

 • Tarja Halonen lär Karin Filén ta selfies

  20.12.2013 Huvudstadsregionen

  Fredagen den 20.12 sände Morgonöppet live från Hagnäshallen i Helsingfors. Bland gästerna fanns bland andra Tarja Halonen och Molly Rosenström. Sändningen streamades live på nätet under hela morgonen. Se bilder och videoklipp här.

 • Självlärda konstnärer ställer ut i Karleby

  19.06.2013 Österbotten

  KH Renlunds museum i Karleby vill gärna föra fram så kallad Annan konst. I sommar ställer museet ut verk av två självlärda konstnärer. Deras målningarna tar ofta ställning i samhällsfrågor och är delvis gjorda av återvunnet material.

 • George W Bush är nu konstnär

  10.03.2013 Utrikes

  USA:s förre president George Bush den yngre har hittat en ny hobby. Han har under de senaste åren börjat måla, skriver tidningen Aftonbladet. Bush målar både hundar och nakna självporträtt. Hans privata konstlärare prisar Bushs konst.