Hoppa till huvudinnehåll

cesium

 • De första bilderna på den sovjetiska atomubåten som sjönk 1989 - strålningsvärdena ställvis 800 000 gånger högre än normalt

  11.07.2019 Utrikes

  Ett rör läcker radioaktivt cesium i havet.

  De första bilderna på den sovjetiska atomubåten som sjönk i Norska havet 1989 havet har publicerats. Norrmännen har uppmätt extremt höga strålningsvärden vid vraket.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  21.04.2016 Arkivet

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Strålningen i Finland efter Tjernobyl

  20.04.2016 Arkivet

  Påverkar strålningen Finlands natur?

  1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning.

 • Radioaktiva utsläppet kommer från ett litet avfallsföretag

  09.03.2016 Inrikes

  En defekt stålkapsel antas vara orsaken till utsläppet.

  Strålsäkerhetscentralen har nu lokaliserat att det radioaktiva cesium utsläppet kommer från ett litet företag som hanterar radioaktivt avfall i STUKs fastighet. Troligtvis är det en defekt stålkapsel som innehåller det radioaktiva ämnet cesium som läckt.

 • Höga cesiumhalter lokaliserades till Stuks garage

  08.03.2016 Huvudstadsregionen

  Företag som handskas med radioaktivt avfall i samma byggnad.

  Strålsäkerhetscentralen Stuk har nu lokaliserat de förhöjda halterna av cesium som uppmättes i Helsingfors den 3-4 mars. Det radioaktiva ämnet cesium-137 lokaliserades till garaget och en del av källaren i den fastighet där Stuk verkar.

 • Lokal källa bakom höga cesiumhalter i Helsingfors?

  08.03.2016 Inrikes

  En industriolycka kan orsaka förhöjda halter av cesium.

  Det är fortfarande ett mysterium för Strålsäkerhetscentralen STUK varför man uppmätte förhöjda halter av cesium i Helsingfors nyligen. Att det förekommit högre värden än normalt endast i Helsingfors kan betyda att ett lokalt utsläpp ligger bakom.

 • Ovanligt mycket radioaktivt cesium i Helsingforsluften

  07.03.2016 Huvudstadsregionen

  Det härstammar sannolikt från öster eller från sydost.

  Mängden radioaktivt cesium var tusenfalt det normala i luften i Helsingfors under torsdagen och fredagen den 3-4 mars. Halterna av cesium borde ändå vara miljonfaldig för att det skulle vara skadligt, uppger Strålsäkerhetscentralen STUK. Orsaken är okänd.

 • Radioaktivt Fukushimavatten ut i havet

  22.07.2013 Utrikes

  Elbolaget Tepco i Japan medger att radioaktivt vatten läcker ut i havet vid kärnkraftsverket i Fukushima. Grundvattnet vid kraftverket har uppvisat 110-faldiga halter av den cancerframkallande isotopen cesium 134.

 • Information om radioaktivitet från Tjernobyl

  28.04.2011 Arkivet

  Inrikesminister Kaisa Raatikainen förnekar strålning.

  Den åttonde maj 1986 flyr folk från Kiev till Moskva men inrikesminister Kaisa Raatikainen i Finland menar att allt är väl

 • Missbildade djur i Östra Nyland

  14.03.2011 Arkivet

  Missbildade djur efter Tjernobyl

  Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  26.04.2010 Arkivet

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  06.11.2006 Arkivet

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.