Hoppa till huvudinnehåll

ängar

 • Nu ska vi rädda pollinerarna - de är livsviktiga och vi är helt beroende av dem

  01.04.2020 Natur

  Utan pollinerare kan du bli utan både kaffe och äpplen.

  Nu gäller det hela världen. Antalet pollinerande insekter försvinner skrämmande fort. Tre fjärdedelar av våra odlingsväxter behöver pollinerare för att ge skörd. Det finns många orsaker till att pollinerarna försvinner, men vi människor är inblandade i dem alla. Kolla också in våra fem tips för hur du kan hjälpa!

 • Den varma sommaren har konsekvenser för fästingarna – nu förflyttar de sig in i skogen

  18.07.2018 Samhälle

  Torka gör att fästingarna söker sig till fuktiga områden.

  Till följd av sommarens torra väder påträffas allt färre fästingar på soliga platser. Nu söker de sig till fuktiga områden, främst skogar. Mängden fästingar är ändå den samma som under tidigare somrar.

 • De artrika ängsmarkerna minskar kraftigt - så här kan du återskapa en äng

  08.07.2018 Västnyland

  I dag finns endast 20 000 hektar kvar.

  Prästkragar, smörblommor och diverse gräsväxter - ängarna hör till vårt kulturlandskap. De går ännu att rädda ifall vi ger naturen tid.

 • Inga djur betar i Maren eller Ruskis

  29.05.2015 Östnyland

  Får betar i Hindhår och getter på Kråkö.

  Ingen djurägare har visat intresse av att låta sina djur beta i Maren eller Ruskis i Borgå under sommaren. Inhägnaderna står tomma tillsvidare.

 • Bjud in insekterna och ge din trädgård det allra bästa

  20.03.2015 Trädgård

  Insekterna är livsviktiga för trädgården.

  Var inte så noga med städningen utan skapa oaser med lite ovårdad växtlighet, nässlor, ris och gamla stubbar. Anlägg en äng som drar till sig pollinerare eller bygg bon åt fjärilar och humlor, men framförallt – glöm alla kemikalier.

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  08.08.2014 Strömsö

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

 • Hon värnar om den historiska kulturmiljön

  23.02.2014 Österbotten

  Kulturmiljön, som består av byggnader, åkrar och ängar, är värdefullt. I sitt arbete som byggnadsantikvarie har Ruusa Viljanen Rossi gjort en kulturmiljöinventering av Smedsby som kommer att fungera som underlag när Korsholm kommun gör upp ny delgeneralplan.

 • Gratis bukett till kalaset

  29.07.2013 Huvudstadsregionen

  Nu är de första blommorna färdiga att plockas på Vandas ängar för gratisplockning i Vanda. De populära solrosorna har ännu inte slagit ut, men även den färggranna blåklinten gör sig fin i en bukett.

 • Orisbergs gård i Österbotten

  22.01.2009 Arkivet

  Orisbergs bruk i Storkyrö är en stor herrgård i Österbotten.

  Orisbergs bruk i Storkyrö är den enda egentliga herrgården i Österbotten. Den ligger c. 60 km från Vasa i Storkyrö kommun. Här besöker vi förvaltaren på Orisberg.

 • Näse gård i Bjärnå

  19.01.2009 Arkivet

  Näse kungsgård grundades 1555 av Gustav Vasa.

  Näse gård i Bjärnå grundades under medeltiden av Gustav Vasa. Senare övergick kungsgården i privat ägo och är ännu en betydande jordbruksproducent.