Hoppa till huvudinnehåll

syskonskap

 • Hon blev manusförfattare i en tid då filmbranschen tyckte att kvinnor bara kunde bli klippare – nu har Camilla Roos gjort sin första dokumentär

  27.03.2019 Kultur och nöje

  ”Det var jobbigt och tufft, men lärorikt”.

  I över tjugo år har Camilla Roos skrivit egna manus och undervisat andra i hur man bygger upp en film. Men när hon skulle göra ett porträtt på sin bror vägrade verkligheten anpassa sig till planen.

 • Norrena & Frantz: Bästisar, fiender eller främlingar - berätta om relationen till dina syskon!

  05.01.2019 Familj

  Realtionspodden inleder ny säsong med syskonsnack.

  Vad händer när syskon växer upp? Sitter kärleken i för livet? Måste man höras varje vecka? Kan man helt göra slut med ett syskon? Relationspodden vill veta!

 • “Kärleken har ingenting med biologi att göra” – berättelsen om fyra tvångsomhändertagna flickor som blev systrar

  29.10.2018 Familj

  Tvinga inte dina barn att träffa sina biologiska föräldrar

  Johanna blev tvångsomhändertagen bara några dagar gammal, Heidi likaså. Linda föddes med svåra alkoholskador och låg först månader på sjukhus. Teresa var två månader hos sin biologiska mamma innan hon blev borttagen, och då var det bråttom. De fyra tjejerna kommer från olika biologiska föräldrar men har vuxit upp som systrar i samma fosterhem i Pargas.

 • Teaterrecension: Systrar som samverkar

  29.09.2017 Kultur och nöje

  De langerhanska öarna är ett samtal.

  I Klockriketeaterns uppsättning är De langerhanska öarna ett landskap med kluster av både inre och yttre bilder. Inre organ och geografiska platser. Två systrars samtal blir en poetisk handling, skriver Svenska Yles recensent Barbro Enckell-Grimm.

 • Syskon grälar - när ska man ingripa?

  19.08.2017 Familj

  Syskongräl har en viktig funktion men kan bli slitsamt.

  Skrik, spark och snyft. Syskonbråk kan vara otroligt slitsamt för familjen. Men i det ändlösa tjafset finns en viktig utvecklingsfaktor.

 • Maria Sundblom Lindberg: Kontrollknarkare

  12.02.2017 Familj

  "När ett syskon får all uppmärksamhet".

  Man behöver inte ha ett barn som är narkoman för att bli medberoende. Man behöver inte ha en fru som super för att hamna i kontrollens djupa träsk. Ibland kan det räcka med att någon som är nära alltid är svag och mår dåligt.

 • Maria Sundblom Lindberg: Soulsisters

  29.01.2017 Familj

  I syskoncoachning är vi utelämnade till trial and error.

  Det är nästan lättare att skriva om vad man ska göra för att det verkligen ska skita sig än att ta ut 10 klockrena tips för att bli soulmates.

 • Sandström: Tu ska int ring – he ir kara såm ska jaga

  23.05.2016 Kultur och nöje

  Podden om varför mannen skall jaga kvinnan.

  I den tredje delen av podden minns Ann-Sophie och Peter sin mammas feminism, de lyssnar de på en gammal inspelning av Peters band "Brain Damage" och varför uppmanades Ann-Sophie att inte ringa sin pojkvän?

 • Folkhälsans låtsassyskon - en vän som väntar på uppdrag

  08.03.2016 Åboland

  Folkhälsans storasyskonverksamhet i Åbo är lagd på is.

  Alla har inte egna storasyskon och inte minst högstadieflickor behöver någon utanför familjen som man kan träffa och prata med. Det menar Gun Hoikkala som jobbar på Folkhälsan, vars storasyskonverksamhet kan erbjuda just det.

 • Man misshandlade syster - döms till fängelse

  03.12.2015 Österbotten

  Knivhögg systern i hennes axel i en bostad i Jakobstad.

  En man i Jakobstad högg sin syster med en kniv i axeln upprepade gånger. Mannen döms nu till 1,5 år ovillkorligt fängelsestraff för bland annat grov misshandel.

 • Du som är äldst är smartast

  21.10.2015 X3M

  När du är född påverkar inte personligheten, men nog din IQ.

  Vi hör ofta att din plats i syskonskaran påverkar din personlighet, men det här stämmer inte. Däremot är du som är äldst lite smartare än dina yngre syskon.

 • Tillsammans starka men också sårbara

  10.09.2015 Yle Fem

  Blodssystrar - intimt och observerande om systerskap

  Tvillingarna Julia och Johanna kommer ursprungligen från Azerbajdzjan men bor numera i Malmö. Som nioåringar blev de kidnappade och instänga i en källare i fyra veckor. De blev utsatta för grova övergrepp och våld.

 • Camilla Back: Mina trillingsyskon betyder allt för mig

  06.07.2015 Vega

  Jag trodde aldrig jag skulle bli fitnessmästare.

  Camilla Back från Solf var tyst och blyg när hon gick i skolan. Då kunde hon inte föreställa sig att hon skulle stå inför världens blickar på en scen i Kanada och tävla i världsmästerskapen i bikinifitness.

 • Allrakäraste syster

  30.09.2014 Familj

  Syskonskapet är ofta vårt långvarigaste människoförhållande. Heidi och Sofia Finnilä är systrar men de är också bästa vänner. Under sina promenader Drumsö runt delar de allt mellan himmel och jord.

 • Uppfostrad till självständighet

  28.05.2014 Samhälle

  I Samtal om livet träffar Ann-Sofie Sandström Moa Thors som under sin uppväxt i Nykarelby uppfattades som lite annorlunda - men på ett positivt sätt. Familjen Thors talades ”högsvenska”, åt exotiska maträtter – och under var kalas var det pappan som organiserade lekarna.

 • Sångtävling med syskonen Furu

  12.05.2014 X3M

  I vår serie om syskonkärlek har turen kommit till de musikaliska syskonen Furu. Fredrik "Feeki" är ett bekant ansikte från den finlandssvenska musikscenen sedan många år, och Charlotta är hans sex år yngre syster. Vem tror ni kan hålla en ton längst?

 • Tove Jansson läser noveller ur Lyssnerskan

  26.03.2014 Arkivet

  Suggestiva noveller om tristess och besatthet.

  I Tove Janssons novellsamling "Lyssnerskan" från 1971 finns starka och suggestiva noveller om tristess, besatthet och vår längtan efter vänskap, spänning, ömhet eller konst.

 • Tv-serien Vägsjälar om unga människor i ett urbant Helsingfors från 1998

  22.12.2009 Arkivet

  Ett dödsfall flätar samman ungas liv i Helsingfors.

  Vägsjälar var en banbrytande serie om flera unga människors liv i Helsingfors. Personernas liv flätas samman och förändras av en olycka och ett dödsfall. Serien finns nu i sin helhet på Arenan!