Hoppa till huvudinnehåll

lufttryck

 • Ljudanalys kring omstridd vindmölla i Sundom snart klar

  07.12.2017 Österbotten

  Mätningar görs som bäst vid fyra punkter i Sundom i Vasa.

  I ytterligare några veckors tid fortsätter ljudmätningarna kring vindkraftverket i Sundom i Vasa. Senast strax efter nyår ska en rapport om bullret vara klar, lovar Ingmar Sjöblad, vd för bolaget som äger vindmöllan.

 • Hajbo experiment: Lufttryck vs aluminiumburk

  07.08.2017 Hajbo

  Vad tror du händer då Johan fryser varmluft inne i en burk?

  Lufttrycket har en väldig kraft, fast vi oftast inte märker det. Vad tror du händer då Johan fryser varmluft inne i en burk. Kolla! Tack till Kemiska fakulteten vid Helsingfors universitet, Gadolinska labbet, Susanne Wiedmer och Mika Berg.

 • Hyperloopen landar snart på Salopolitikernas bord

  12.04.2017 Åboland

  Förutsättningarna för att bygga en testbana har nu utretts.

  Förutsättningarna för att bygga en testbana för den supersnabba Hyperloop-förbindelsen i Salo har utretts och nu ska politikerna i staden ta ställning till rapporten.

 • Serien Formel 5&6: Lär dig grunderna i fysik och kemi med lätta experiment

  06.03.2017 Vetamix

  En serie enkla experiment i fysik och kemi.

  I serien Formel 5&6 bekantar vi oss med olika områden inom fysiken. Tillsammans med de vetgiriga barnen Markus, Jenni, Elvira och Janne studerar vi olika fysiska fenomen och gör experiment i laboratoriet tillsammans med Tanja som verkar veta det mesta. Vi får lära oss vad luft och lufttryck är. Hur vi uppfattar ljus och ljud och vad elektricitet är. Vi avrundar med kemi i köket. Följ med!

 • Hård blåst i Lappland - över orkangränsen

  19.01.2017 Inrikes

  Senast mättes lika starka vindar i december 2013.

  Det blåste mycket hårt i Lappland på torsdagen. I Muonio överskreds gränsen för orkan, då det blåste 44 meter per sekund i byarna. Gränsen för orkan går vid 32 meter per sekund.

 • Föhnvinden för med sig värme till nord

  11.02.2015 Inrikes

  Just nu har Finland den varma föhnvinden att tacka för de senaste dagarnas milda, vackra väder. Solen skiner och snön smälter fort då temperaturerna är rejält på plussidan.

 • Dåliga bildäck orsakar många olyckor

  29.08.2013 Inrikes

  Dåliga bildäck är en delorsak till var sjunde dödsolycka på vägarna, framgår det av Trafikförsäkringscentralens olycksstatistik. Det största problemet är för slitna däck.

 • Barometer

  31.07.2013 Vetenskap

  Den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli var intresserad av varför det var svårare att pumpa upp vatten ur en brunn som var långt under markytan. Han hade arbetat med Galileo Galilei i försök med vakuum och med lufttryck.