Hoppa till huvudinnehåll

konstförfalskningar

 • 10 personer döms till fängelse i den stora konstförfalskningshärvan

  31.10.2018 Inrikes

  Två åläggs betala 13 miljoner euro i skadestånd.

  I dag kom domen i den stora konstförfalskningshärvan. Tingsrätten dömer 10 personer till fängelse och friar 6 åtalade. Två personer åläggs dessutom betala 13 miljoner euro i skadestånd.

 • En gren av konstförfalskningshärvan till åtalsprövning

  20.09.2017 Inrikes

  Behandlingen av första delen pågår till november 2017.

  Förundersökningen kring en av förgreningarna i den stora konstförfalskningshärvan är nu färdig, meddelar polisen. Behandlingen av den första delen pågår till november 2017.

 • Första domen föll i konstförfalskningshärvan

  13.01.2017 Inrikes

  Snabbrättegång i tingsrätten i Tammerfors.

  Tingsrätten i Tammerfors har vid en snabbrättegång dömt en konstnär från Lempäälä till knappa två års villkorligt fängelse för grov förfalskning. Konstnären erkände redan i förundersökningen att han har signerat tavlor som han själv har målat med kända konstnärers namn.

 • Rekordstor konstförfalskningshärva i tingsrätten

  09.01.2017 Inrikes

  Sjutton personer står åtalade för brott.

  I dag börjar rättegången i Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva i Helsingfors tingsrätt. Sjutton personer står åtalade för brott.

 • Enorm konstförfalskningshärva nystas upp – åklagare yrkar på fängelsestraff

  29.11.2016 Inrikes

  Oäkta konst för upp till 10 miljoner euro kan ha sålts.

  En av Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva har börjat nystas upp i Helsingfors tingsrätt. I centrum av härvan finns två personer som misstänks för att systematiskt ha sålt oäkta konst för upp till 10 miljoner euro. Men bland experterna råder oenighet vad gäller konstverkens äkthet.

 • Edelfeltexperten Marina Catani tar över Borgå museum

  26.09.2016 Östnyland

  Mer publik och större synlighet står högt på agendan.

  Mer publik och större synlighet för museet står högt på Catanis agenda. Hon börjar på posten som museidirektör den första november.

 • Falska tavlor såldes för miljoner - nu nystas härvan upp

  10.02.2016 Inrikes

  150 misstänkta brott utreds. Åtalen väcks i vår.

  Utredningen i en ovanligt omfattande konstförfalskningshärva är inne på slutrakan. Hundratals tavlor har undersökts och tiotals personer misstänks vara inblandade. En lång rättsprocess inleds senare i år.

 • Friande dom i förfalskningshärva

  28.01.2015 Åboland

  Hovrätten har friat konstsamlaren från Åbo som åtalades i den uppmärksammade konstförfalskningshärvan vid Wäinö Aaltonen-museet. Mannen åtalades för att ha förmedlat 122 förfalskade konstverk till en utställning med rysk avantgardekonst.

 • Din målning kan vara en förfalskning

  26.01.2015 Inrikes

  Det finns riktigt stora pengar att förtjäna på konstförfalskningar. Yrkesbrottslingar har tagit konstmarknaden till sin och polisen har ett styvt jobb att nysta upp härvor med internationella tentakler.

 • Polisen utreder omfattande konstförfalskningshärva

  26.01.2015 Inrikes

  Centralkriminalpolisen har i två år utrett en ovanligt omfattande konstförfalskningshärva. Ett stort antal förfalskade målningar misstänks ha blivit sålda som värdefull konst.

 • Marimekkotyg påminner om barnboksillustration

  31.07.2013 Inrikes

  Marimekkos tyger är igen föremål för en plagiatdiskussion. Nu handlar det om ett tygtryck med trädmotiv som påminner mycket om en brittisk barnboksförfattares illustrationer. En expert på konstförfalskningar bedömer ändå att det inte är frågan om ett plagiat.