Hoppa till huvudinnehåll

socialbidrag

 • Så kan brexit påverka sociala förmåner - viktigt att alla britter i Finland registrerar sig

  23.03.2019 Inrikes

  Myndigheterna slutar samarbeta om Storbritannien går ur EU.

  Det finns finländare i Storbritannien och britter i Finland var sociala förmåner påverkas vid fall av brexit. Det viktigaste i nuläget är att alla brittiska medborgare som bor i Finland registrerar sig.

 • Orpo: Socialskyddet kunde följa brittisk modell

  24.03.2018 Inrikes

  Vill inleda försök med universalbidrag.

  Finansminister Petteri Orpo (Saml) föreslår att regeringen ska inleda ett försök med universalbidrag, inspirerat av Storbritannien.

 • Ministerium: Finland stöder inte terrorverksamhet via FPA

  21.09.2017 Inrikes

  Stöden till personer som krigar utomlands utreds.

  De eventuella sociala förmåner som beviljas personer som krigar i andra länder utreds noga, säger social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

 • Utskott: Förkasta medborgarinitiativet om ändrat pensionsindex

  14.03.2017 Inrikes

  "Pensionerna borde kopplas till löneutvecklingen".

  Riksdagens social- och hälsovårdsutskott föreslår att medborgarinitiativet om en ändring av pensionsindexet förkastas. Enligt medborgarinitiativet borde pensionerna kopplas till löneutvecklingen i Finland.

 • Erics lön räcker inte till - har inte råd att bo med sin familj

  15.12.2016 Inrikes

  "Man blir arg. Jag har inte ett hem jag kan kalla mitt hem."

  Eftisledaren Eric Jacobsen har inte råd att bo tillsammans med sina tre barn och sin flickvän. Om han flyttade från sitt lilla hyresrum i Helsingfors till resten av familjens hyresbostad i Vanda, skulle familjen förlora flera av de sociala stöd de får.

 • Katariina kan inte leva på sin lön - att bara klara sig är inte att leva

  14.12.2016 Inrikes

  Hon stickar sockor för att dryga ut lönen.

  Skolgångsbiträdet Katariina Richter får inte lönen att räcka till och utan bostadsbidrag skulle ekonomin helt enkelt inte gå ihop. I framtiden kommer allt fler att tvingas försörja sig på en kombination av lön och stöd, förutspår både facket och arbetsgivarna.

 • Människohandeln växer i Norden - barn särskilt utsatta

  26.10.2016 Inrikes

  Flyktingströmmarna skapar ny grogrund för människohandel.

  Människohandeln ökar i Europa och allt fler offer återfinns också i de nordiska länderna. Norden med sitt välfärdssystem är en attraktiv marknad för människohandlarna som ständigt hittar nya former för sin verksamhet. Barn är särskilt utsatta.

 • Vad händer om du som asylsökande får ett nej?

  10.10.2016 X3M

  Därför växer antalet papperslösa.

  Antalet asylsökande som får ett nekande svar ökar och framtiden är för många oviss. Här listar vi tre vägar som en asylsökandes liv kan ta efter det livsviktiga asylsamtalet.

 • "Arbetslösheten gjorde mig bostadslös”

  20.09.2016 Samhälle

  En berättelse om att vara utan jobb i Finland 2016.

  Jag bodde ett tag i en kolonistuga eftersom jag måste sälja min bostad då jag blev arbetslös, berättar en person som delar med sig av sin arbetslöshetsberättelse.

 • Allt fler överklagar FPA-beslut

  17.03.2016 Inrikes

  Stor ökning av överklagandena under år 2015.

  Allt fler överklagar beslut från Folkpensionsanstalten. Andelen överklaganden som gällde social trygghet ökade med en femtedel.

 • ”Brexit en fullständig katastrof”

  18.02.2016 Utrikes

  Soini oroad men britternas krav intresserar Sipilä.

  Utrikesminister Timo Soini (Sannf) anser att Storbritanniens utträde ur EU vore en katastrof för unionen. Men britternas krav på ändringar i sociala förmåner intresserar också Finland, säger statsminister Juha Sipilä (Saml) som räknar med en lång natt vid förhandlingsbordet i Bryssel.

 • Basinkomst anno 1795

  14.02.2016 Ekonomi

  Argumenten mot basinkomst samma som för 200 år sedan.

  Ett system med basinkomst infördes i olika församlingar i södra England i slutet av 1700-talet. Många anser att systemet var lyckat. Men kritikerna pekar på en hel del problem med experimentet.

 • Arbetslöshet, mentala problem och missbruk spränger budgeten i Sjundeå

  04.02.2016 Västnyland

  Socialvården går mer än 400 000 euro över sin budget.

  Arbetslöshet, mentala problem och missbruk spränger budgeten i Sjundeå. Hälsoservicen klarar sig däremot med mindre pengar än beräknat.

 • Raseborg försöker betala utkomststödet i tid

  19.03.2015 Västnyland

  Problem hela hösten, men nu ska det löpa.

  Raseborg betalar fortfarande inte ut utkomststödet i tid åt alla. Men den här veckan (vecka 12) hoppas staden börja betala stödet i tid.

 • EU-domslut kan påverka Finlands linje gällande socialbidrag

  11.11.2014 Inrikes

  EU-domstolens beslut att EU-länder i vissa fall kan vägra betala ut sociala förmåner till invandrare från ett annat EU-land gör troligen att man också i Finland ser över bidragen. Fallet är ett prejudikat.

 • EU-domstolen: Tyskland kan vägra betala bidrag

  11.11.2014 Utrikes

  Det var ett domslut som många i Europa spänt gick och väntade på. EU-domstolen i Luxemburg har tagit ställning till om Tyskland i vissa fall kan vägra betala socialbidrag till invandrare från andra EU-länder. Jo, det är helt möjligt, slår domstolen fast.

 • "Fel att ge socialstöd utan motprestation"

  07.01.2014 Inrikes

  Över hälften av finländarna tycker att socialstöden passiverar folk och leder till att allt för få tar ansvar för sig själv. Ju mer man förtjänar desto starkare blir denna åsikt, visar Yles enkät. Bidragstagare borde åläggas motprestationer som att städa parker och gator, anser en medborgare Yle Nyheter talat med.

 • Arbetslösa Tatu väcker debatt

  11.10.2013 Inrikes

  Det kan finnas orsak att noggrannare följa med vissa klienter för att se till att de verkligen anstränger sig för att få jobb. Det säger ledande socialarbetare Marja Salminen i Helsingfors efter att en artikel om det goda livet som arbetslös väckte debatt.

 • Kommunen uppmanas att upprätthålla sina tjänster

  10.09.2013 Österbotten

  Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland påminner kommunerna om att de lagstadgade social- och hälsovårdstjänsterna måste upprätthållas trots uppsägningar inom den kommunala sektorn.

 • Ilkka: Risikko vill ha nytt socialskydd

  04.08.2013 Inrikes

  Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) anser att det vederlagsfria socialskyddet borde avskaffas, skriver tidningen Ilkka. Hon tror det skulle hjälpa bidragstagarna att komma in i arbetslivet. Ministerkollegan Merja Kyllönen (VF) är kritiskt inställd till förslaget.

Sidor