Hoppa till huvudinnehåll

empir

 • Omstritt trähus i bedrövligt skick - byggjobbare skakar på huvudet

  03.01.2017 Åboland

  Renoveringen av Sandbergs trähus blir en utmaning.

  Det blir ett utmanande arbete att renovera Gustav Sandbergs trähus invid Åbolands sjukhus. Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet har engagerat Åbo yrkesinstitut för jobbet som ska vara klart om två år.

 • Domprostgården i Borgå ska bli en färggrann festlokal

  01.09.2016 Östnyland

  I renoveringen har man försökt bevara det historiska.

  I renoveringen har man försökt bevara det historiska och det ska synas i tapeterna. Efter årsskiftet ska byggnaderna öppnas för församlingsmedlemmarna.

 • Borgås empirestadsdel beställdes av ryska kejsaren

  14.07.2016 Östnyland

  Engel ritade stadsplanen 1833. Mycket finns kvar idag.

  På 1830-talet tyckte Rysslands kejsare att Borgå behövde moderniseras och Carl Ludvig Engel fick i uppdrag att rita upp en ny stadsplan. Många av husen finns fortfarande kvar idag.

 • Empirestadsdelen i Borgå i fokus

  30.06.2014 Östnyland

  Stadsplaneringen i Borgå har inlett ett utredningsarbete som gäller byggnader och planläggningshistoria i Empirestadsdelen.

 • Byggen i Empirekvarteren i Borgå väcker allt mer känslor

  02.04.2014 Östnyland

  "Problemet är att stadsplanen är väldigt gammal och i den har man beviljat en massa byggrätt". Så säger Teppo Ruohtula som hör till dem som är måna om att bevara Empirekvarteren för kommande generationer. Se bildspel!

 • Hitta pärlorna i Åbos och grannkommunernas arkitektur

  09.08.2013 Åboland

  Den nya boken som kartlägger arkitektur i Åbo med omnejd presenterar många spännande byggnader. De gamla arbetarkvarteren i Åbo är kanske mer värdefulla än man skulle tro, säger författaren. Och visste du att en av Resos mest intressanta byggnader är ett radhus utanför centrum?

 • Empirestilen

  30.11.2006 Arkivet

  Programmet "Två sekler kulturhistoria".

  Varifrån kommer Helsingfors stadsarkitektur? Empirestilen var som störst under Napoleons kejsartid i Frankrike. Hans personliga smak influerade stilen som bland annat kan ses i Helsingfors stadsarkitektur.