Hoppa till huvudinnehåll

optiker

 • Myror i byxorna och svårt att läsa och skriva? – dolt synfel kan misstas för adhd och dyslexi

  20.11.2018 Samhälle

  Många barn har odiagnostiserade synproblem.

  Problem med inlärning och koncentration kan bero på dolda synfel men misstas för att vara adhd eller dyslexi. Det säger lärarna Anne Ström och Malin Enell-Grön i Jakobstad. Deras arbete med barnens dolda synproblem är banbrytande i Svenskfinland.

 • Årets bästa optiker finns i Lovisa

  08.07.2018 Östnyland

  Har riktat in sig på att bota torra ögon.

  Hon har världens trevligaste kunder, hon fascineras av torra ögon, och hon utsågs nyligen till årets optiker. Hon är Ann-Caroline Sinisalo från Lovisa.

 • Nu måste företagen berätta vad dina personuppgifter används till

  23.05.2018 Österbotten

  EU:s dataskyddsförordning träder i kraft på fredag.

  På fredag träder EU:s nya dataskyddsförordning i kraft. Den ställer högre krav än tidigare på hur företag behandlar och sparar personuppgifter. För optiker Kristian Isaksen och hans kollegor gäller vissa specialregler.

 • Syn- och hörselskadade samarbetar

  17.10.2013 Västnyland

  Ljud, ljus och reklamskyltar. Det är några av de saker som gör livet knepigt för den som har nedsatt syn eller dålig hörsel. Birgitta Nordström vet hur det är att leva med sämre syn och Tor Wernér vet hur litet han hör då det är mycket ljud omkring honom.

 • Suddig arbetsfördelning mellan ögonläkare och optiker

  07.08.2013 Inrikes

  Dålig syn är inget ovanligt i Finland. Därför har optikerna en stor samhällelig roll - för stor anser ögonläkarna. De anser att optikernas synkontroller är missvisande och har lagt in ett klagomål till övervakningsmyndigheten Valvira och till Konsumentverket.