Hoppa till huvudinnehåll

champagne

  • Ålands radio: Vrakchampagnen duger inte att dricka

    08.10.2018 Inrikes

    Champagnen bärgades från ett vrak 2010.

    Den champagne från 1800-talet som för snart tio år sedan hittades i ett vrak på åländskt vatten är odrickbar. Det slår Ålands kulturminister fast efter ett besök i Frankrike.

  • Galen utmaning i Tytyri gruva i Lojo: Fransk champagne lagras 170 meter under jord

    26.04.2018 Västnyland

    Källarmästare Cyril Brun tror på succé i Lojo.

    Några glas champagne öppnar ditt sinne, säger källarmästare Cyril Brun. Hans sinne öppnades så pass mycket att han nu lagrar champagne i Tytyri gruva i Lojo.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    30.12.2017 Utrikes

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.

  • Den franska vinskörden i fara - kan bli historiskt dålig

    22.07.2017 Utrikes

    25 procent av vinodlarna försäkrade mot dåligt väder.

    Det franska jordbruksministeriet beskriver årets skörd som "historiskt dålig". Den förväntas till och med bli sämre än katastrofåret 1991 då vinskörden drabbades av frost.

  • Ella Grüssner Cromwell-Morgan: Alla kan uppleva smaker

    30.06.2017 Vega

    Sjukdomen utvecklade Ellas sinnen.

    När Ella var liten hade hon muskelsjukdomen Limb Girdle, som gjorde att hennes sinnen utvecklades. Hon spelade fiol hellre än att prata och hennes smaksinnen lade grunden för hennes framtida yrke som sommelier.

  • Vilken champagne till nyårsmiddagen?

    30.12.2016 Mat och fritid

    "Hur du kombinerar mat och champagne."

    Champagne är en festlig dryck som förtjänar god mat med några påkostade ingredienser. Fisk- och skaldjursrätter fungerar alltid, men roséchampagne kan kombineras med smaker från de asiatiska köken.

  • Finländarna älskar skumpa på självständighetsdagen

    05.12.2016 Inrikes

    Försäljningen pikar några dagar innan.

    Strax innan självständighetsdagen ökar försäljningen av mousserande vin med 72 procent och försäljningen av champagne med 70 procent. Visste du att en rätt öppnad kork inte smäller?

  • Var inte rädd för Paris!

    09.10.2016 Kultur och nöje

    Katariina Lamberg skrev en mjuk guidebok om Paris.

    Efter terrorattackerna i fjol i Paris blev folk rädda för att resa till den vackra staden. Katariina Lamberg har bott femton år i Paris. Efter den svarta hösten fick hon trösta sin pappa med att hennes familj nog har det tryggt och lever som vanligt. Hennes engelska guidebok Sacré Coeur är sprungen ur hennes hjärta.

  • Ronyas laddade entré blev platt fall

    06.08.2016 Kultur och nöje

    Det finns häftiga och det finns pinsamma konsertöppningar.

    Det finns häftiga och så finns det pinsamma konsertöppningar.

  • Se senaste Belle Epoque med champagne-ambassadören Essi Avellan

    16.05.2016 Kultur och nöje

    Roséchampagnen smakar maskulint och är kvinnornas favorit.

    Essi Avellan har besökt champagnens huvudstad Reims tiotals gånger. Den livsglada staden är som en andra hemstad för henne. Essi Avellans senaste bok Champagne tar läsaren till små och stora champagnehus där hantverket och traditionen lever starkt.

  • Roséchampagnen pop tack vare kvinnorna

    12.05.2016 Yle Fem

    Champagnehusen har insett att kvinnor tilltalas av rosa.

    Den rosa champagnens popularitet har ökat de senaste 15 åren. Champagnens ambassadör Essi Avellan berättar varför i sin senaste bok Champagne.

  • Belle Epoque: Richard McCormick dricker champagne på caféer i Paris

    20.11.2015 Kultur och nöje

    Richard McCormicks Paris-bok överraskar med nya trender.

    Richard McCormick promenerar in till Belle Epoques restaurangbord med ett lugn och ett brett leende på läpparna. Vi sätter oss ner och får var sin cappuccino och chokladdessert framför oss. Plötsligt känner jag att det inte är en kock jag har bjudit som gäst. Richard är som en andlig ledare.

  • Mousserande vin och korv med bröd är ett klockrent par

    16.05.2015 Mat och dryck

    Kalasnytt: Ellas bubbledogs.

    Mousserande vin kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Den åländska vrakchampagnen är söt

    21.04.2015 Inrikes

    Forskare i USA har gett sit utlåtande

    Den champagne som hittades i ett gammalt vrak utanför Åland har nu analyserats i USA. Enligt forskarna är champagnen ytterst söt - och skulle knappast falla dagens konsumenter i smaken.

  • Eau potable - det drickbara vattnet

    20.03.2015 svenska-nyheter

    Susanne Gottbergs målningar av rena glas fylls med närhet.

    Om man vill bli lycklig skall man gå och se Susanne Gottbergs nya utställning Storm in My Glass. Den vita utställningslokalen är fylld av målningar som föreställer rena, tomma dricksglas och vinglas. Färgskalan är dämpad och lugn. Det är bara vattnet, kaffet och rödvinet som saknas.

  • Kungen eller Carl Philip, Maria Montazami?

    16.10.2014 X3M

    Vi fick en pratstund med den långvarigaste Hollywoodfrun, Maria Montazami. Hon dricker champagne när hon klär sig, skulle välja Kungen av Sverige framom Carl Philip och avslöjar att Finland får vara med i nästa säsong av succéserien. Hon gör också en servis med tofsar.

  • Åland prickas för champagneförsäljning

    26.03.2014 Inrikes

    Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen har gett Ålands landskapsregering en anmärkning i det så kallade champagnevraksärendet.

  • Champagnevraket i Ålands hav

    06.09.2010 Arkivet

    Det mest spännande vrakfyndet var den drickbara champagnen.

    Utanför Kobba Klintar i Ålands hav hittades ett vrak från 1800-talet. Det mest spännande vrakfyndet var kanske den drickbara champagnen.

  • Brunch för trötta sångfåglar

    08.09.2006 Arkivet

    Trötta sångare måste kombinera morgonmål och lunch.

    Ibland kan trötta sångare och hushållslärare vara tvugna att kombinera morgonmål och lunch. Det vill säga brunstig lunch, eller brunch. Maria lär killarna i det här avsnittet av Akademat att tillreda både muffins och spenatrullar.