Hoppa till huvudinnehåll

byggnadskultur

 • Paradiset som nästan försvann – idyllen i den historiska kanalbyn Vääksy fick en ny chans

  28.03.2018 Egenland

  Här firade kändisarna sommarferier på slutet av 1800-talet.

  Kändisar älskade Vääksy om somrarna i slutet av 1800-talet, men hundra år senare låg byn öde och den sista kvarnen vid älven skulle brännas ner av brandkåren. Den gamla trähusmiljön har bevarats med hjälp av sega invånare som trott på att det lönar sig.

 • Iniö vill se fler barn i byn - vill stoppa avfolkningen med hjälp av nytt projekt

  09.02.2018 Åboland

  Iniö med i ett pilotprojekt för att hitta hyresbostäder.

  Iniö vill hitta nya inflyttare, särskilt barnfamiljer, men bristen på hyresbostäder är ett stort hinder. Den här veckan gästades orten av arkitektstuderande från Aalto-universitetet, ett besök som man hoppas bär frukt.

 • Traditionsbyggare hjälper Sibbobor att rusta upp trähus

  18.05.2017 Östnyland

  Hon kämpar för Nickby gamla trähus.

  Byggboomen i Nickby har ännu inte utplånat trähusprägeln på Stora byvägen. De säregna trähusen som fortfarande kantar Stora byvägen är sig lika, trots alla grävskopor som de senaste åren har huserat kring rondellerna i Nickby centrum.

 • Nya visioner söks för Nordkalks byggnader

  27.01.2017 Åboland

  Kulturhistoriska byggnader borde bevaras, men hur?

  Nordkalk och Pargas besöks under tre dagar av arkitektstuderande som söker nya idéer för gamla byggnader vid gruvan. Många kulturhistoriska byggnader borde bevaras, men hur görs det bäst?

 • Ny förening i Sibbo vill kämpa för gamla hus

  23.05.2016 Östnyland

  Föreningen erbjuder också kurser om gamla byggtraditioner.

  Att vårda gamla byggnadstraditioner och värna om den gamla bebyggelsen, det är tanken bakom den nya föreningen som grundas i Sibbo.

 • Kultur på stationen bjuder på jazz

  03.04.2014 Östnyland

  På söndag svänger det i den gamla järnvägsstationsbyggnaden i Borgå. Då bjuder nämligen Östra Nylands byggnadsvårdsstiftelse Salvus på en jazzkonsert.

 • Byggslarv blir dyrt för kommunerna

  22.08.2013 Österbotten

  Byggslarv kostar kommunerna hundratusentals euro. - 1970- och 80-talets byggnadskultur får vi nu sota för, säger fastighetschef Peder Pedersen i Korsholm. Han befarar att räkningen för fukt-och mögelskadade byggnader i kommunen blir flera miljoner euro under de kommande 20 åren.