Hoppa till huvudinnehåll

kött

 • Isabella Asplund vid Köttdisken

  Köttdisken i Malax årets nyföretagare i Vasaregionen

  18.05.20171Österbotten
  Malaxföretaget Köttdisken har utsetts till årets nyföretagare i Vasaregionen 2017. Köttdisken är en kött- och fiskbutik med fokus på närproducerat.
 • Bild på en biff på ett fat med kniv och gaffel på sidan om.

  Inget brasilianskt skandalkött på kryssningsfartygen - däremot serveras kött från Uruguay och Nordeuropa

  21.03.2017Inrikes
  Kryssningsfartygen på Östersjön har inte importerat kött tillverkat av de företag som är inblandade i den brasilianska köttskandalen. Rederierna uppger att de har en klar och tydlig uppfattning om var de köper sitt kött. Största delen av det kött som Finland importerar kommer från Europa.
 • Kött i en köttdisk hos Herek i Borgå

  ÖSP: Evira hanterade den brasilianska köttskandalen slapphänt

  21.03.201710Österbotten
  Österbottens svenska producentförbund anser att livsmedelssäkerhetsverket Evira har brustit i sitt ansvar gällande skandalen inom den brasilianska köttindustrin.
 • entrecote och olika köttbitar

  I dag får vi veta om ruttet brasilianskt kött säljs i Finland

  20.03.20173Inrikes
  Livsmedelssäkerhetsverket Evira utreder om finländska affärer har sålt av det brasilianska skandalköttet. En stor muthärva har lett till att skämt och dåligt kött har nått marknaden i Brasilien som är en av världens största köttexportörer.
 • Mathylla i S-market i Ekenäs.

  Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

  19.03.20178Inrikes
  I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.
 • Grillat t-bone steak med svampsmör

  Grillad T-bone steak med jordärtskocka och svampsmör

  01.03.2017Recept
  Om vi skall äta kött så kan vi åtminstone äta mindre och bättre kött. Och gärna lokalproducerat. T- bone är en fin styckdel som består av olika köttstruktur i form av inner- och ytterfilé. Sätt kryddningen i tillbehören och låt köttet smaka kött. Det räcker att krydda med bara salt och peppar, och kanske lite nordisk granskog...
 • Lammkött i Köttboden Herek.

  WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre

  07.02.201728Inrikes
  WWF slår fast i sin nya Köttguide att det är en seger om man lyckas inspirera finländare att byta ut en del av sitt kött mot växtbaserade produkter eller bra fisk. Lantbruksföretagarna är förvånade över guiden.
 • Marcus Teir och Samuel Ingves

  Snart samsas 1600 tjurar på jättegård i Kristinestad

  13.10.20165Österbotten
  Nötköttproducenterna Samuel Ingves i Skaftung och Marcus Teir i Härkmeri i Kristinestad blev kompanjoner i stället för konkurrenter när de grundade ett gemensamt företag för slutuppfödning av tjurar. Med totalt 1600 djur blir de bland de största nötköttsproducenterna i landet.
 • Yakinuku portion

  Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

  21.09.2016Recept
  Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som, fantastiskt nog, är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.
 • Får på bete

  Lamm - milt i smaken och i hjärtat

  17.06.20164Mat och fritid
  Gräset är högt, det surrar i luften av flugor och sländor. Luften står alldeles stilla och det doftar högsommar i hagen. Rasslet från ämbaret med foder får lammen att bräka i kör. På tackans signal rusar flocken i samlad tropp mot det välbekanta ljudet.
 • Äppel och charkuterier

  Äppel och charkuterier

  17.05.2016Recept
  Filip Langhoffs tilltugg där fruktens syrlighet bryter med fettet från charkuterierna. Skivade äpplen med syltade senapsfrön och äppelbitar kokta i söt äppelvinäger.
 • Grissida med äpple

  Äppel och glaserad gris

  17.05.2016Recept
  Filip Langhoffs ugnsstekta grissida är glaserad med äppelblomssirap och serveras med nykål och äpplen. Påbörja rimning föregående dag, det övriga lagas som litet finare husmanskost.
 • Lammkött.

  MT: Lidl kallar utländskt kött inhemskt

  13.05.20163Inrikes
  Tidningen Maaseudun Tulevaisuus ondgör sig över att butikskedjan Lidl ger sken av att sälja inhemskt kött, trots att det är utländskt.
 • Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter.

  Rilette på gräsand

  11.05.2016Recept
  Rillette eller rillettes är kött som kokats i fett, finfördelats och kryddats. Denna paté introducerades i det franska köket på medeltiden. Filip Langhoffs rilette är tidsdryg, men en mycket fin sidorätt på en tallrik med stekt andbröst.
 • Stekt gräsand med rovor

  Stekt gräsand med rovor

  11.05.2016Recept
  Filip Langhoff snabbrätt på stekt gräsand med rovor, syrliga vinbär, crème fraiche och sockerlag med gransmak.
 • Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

  Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

  11.05.2016Recept
  Filip Langhoffs helstekta gräsand med konjakssås och palsternackor, där såsen görs på skrovet och smaksätts med konjak, vitt vin, enbär och grädde.
 • Gryta med oxsvans och speltvete.

  Helt speltvete och oxe i gryta

  27.04.2016Recept
  Oxsvans är en ingrediens med mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.
 • Ugnsbakad morot och oxe

  Ugnsbakad morot och oxe

  21.04.2016Recept
  Den här rätten vinner på att ha ett så fint kött som möjligt. Då kommer alla andra ingredienser också till sin rätt. Morötterna ger sötma och mison god umami.
 • Kenneth Nars, Mårten Svartström och Sonja Kailassaari flamberar kött.

  Flamberad innerfilé av nöt

  18.04.2016Recept
  Ett snabbt och enkelt sätt att tillreda en festmåltid. Flamberingen är alltid ett imponerande bordsnummer, men kom ihåg att vara försiktig med lågorna som slår upp.
 • Gravad nötfilé

  Gravad nötfilé med jordärtskockssallad

  18.04.2016Recept
  Gravat nötkött är en läcker förrätt och perfekt på ett buffébord. Servera gärna med en syrlig sallad, t.ex. en enkel sallad på jordärtskockor, som ska vara lätt kokade och lite knapriga.