Hoppa till huvudinnehåll

kött

  • Isabella Asplund vid Köttdisken

    Köttdisken i Malax årets nyföretagare i Vasaregionen

    18.05.20171Österbotten
    Malaxföretaget Köttdisken har utsetts till årets nyföretagare i Vasaregionen 2017. Köttdisken är en kött- och fiskbutik med fokus på närproducerat.
  • Bild på en biff på ett fat med kniv och gaffel på sidan om.

    Inget brasilianskt skandalkött på kryssningsfartygen - däremot serveras kött från Uruguay och Nordeuropa

    21.03.2017Inrikes
    Kryssningsfartygen på Östersjön har inte importerat kött tillverkat av de företag som är inblandade i den brasilianska köttskandalen. Rederierna uppger att de har en klar och tydlig uppfattning om var de köper sitt kött. Största delen av det kött som Finland importerar kommer från Europa.
  • Kött i en köttdisk hos Herek i Borgå

    ÖSP: Evira hanterade den brasilianska köttskandalen slapphänt

    21.03.201710Österbotten
    Österbottens svenska producentförbund anser att livsmedelssäkerhetsverket Evira har brustit i sitt ansvar gällande skandalen inom den brasilianska köttindustrin.
  • entrecote och olika köttbitar

    I dag får vi veta om ruttet brasilianskt kött säljs i Finland

    20.03.20173Inrikes
    Livsmedelssäkerhetsverket Evira utreder om finländska affärer har sålt av det brasilianska skandalköttet. En stor muthärva har lett till att skämt och dåligt kött har nått marknaden i Brasilien som är en av världens största köttexportörer.
  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    19.03.20178Inrikes
    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.
  • Grillat t-bone steak med svampsmör

    Grillad T-bone steak med jordärtskocka och svampsmör

    01.03.2017Recept
    Om vi skall äta kött så kan vi åtminstone äta mindre och bättre kött. Och gärna lokalproducerat. T- bone är en fin styckdel som består av olika köttstruktur i form av inner- och ytterfilé. Sätt kryddningen i tillbehören och låt köttet smaka kött. Det räcker att krydda med bara salt och peppar, och kanske lite nordisk granskog...
  • Lammkött i Köttboden Herek.

    WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre

    07.02.201728Inrikes
    WWF slår fast i sin nya Köttguide att det är en seger om man lyckas inspirera finländare att byta ut en del av sitt kött mot växtbaserade produkter eller bra fisk. Lantbruksföretagarna är förvånade över guiden.
  • Marcus Teir och Samuel Ingves

    Snart samsas 1600 tjurar på jättegård i Kristinestad

    13.10.20165Österbotten
    Nötköttproducenterna Samuel Ingves i Skaftung och Marcus Teir i Härkmeri i Kristinestad blev kompanjoner i stället för konkurrenter när de grundade ett gemensamt företag för slutuppfödning av tjurar. Med totalt 1600 djur blir de bland de största nötköttsproducenterna i landet.
  • Yakinuku portion

    Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

    21.09.2016Recept
    Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som, fantastiskt nog, är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.
  • Får på bete

    Lamm - milt i smaken och i hjärtat

    17.06.20164Mat och fritid
    Gräset är högt, det surrar i luften av flugor och sländor. Luften står alldeles stilla och det doftar högsommar i hagen. Rasslet från ämbaret med foder får lammen att bräka i kör. På tackans signal rusar flocken i samlad tropp mot det välbekanta ljudet.
  • Äppel och charkuterier

    Äppel och charkuterier

    17.05.2016Recept
    Filip Langhoffs tilltugg där fruktens syrlighet bryter med fettet från charkuterierna. Skivade äpplen med syltade senapsfrön och äppelbitar kokta i söt äppelvinäger.
  • Grissida med äpple

    Äppel och glaserad gris

    17.05.2016Recept
    Filip Langhoffs ugnsstekta grissida är glaserad med äppelblomssirap och serveras med nykål och äpplen. Påbörja rimning föregående dag, det övriga lagas som litet finare husmanskost.
  • Lammkött.

    MT: Lidl kallar utländskt kött inhemskt

    13.05.20163Inrikes
    Tidningen Maaseudun Tulevaisuus ondgör sig över att butikskedjan Lidl ger sken av att sälja inhemskt kött, trots att det är utländskt.
  • Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter.

    Rilette på gräsand

    11.05.2016Recept
    Rillette eller rillettes är kött som kokats i fett, finfördelats och kryddats. Denna paté introducerades i det franska köket på medeltiden. Filip Langhoffs rilette är tidsdryg, men en mycket fin sidorätt på en tallrik med stekt andbröst.
  • Stekt gräsand med rovor

    Stekt gräsand med rovor

    11.05.2016Recept
    Filip Langhoff snabbrätt på stekt gräsand med rovor, syrliga vinbär, crème fraiche och sockerlag med gransmak.
  • Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

    Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor

    11.05.2016Recept
    Filip Langhoffs helstekta gräsand med konjakssås och palsternackor, där såsen görs på skrovet och smaksätts med konjak, vitt vin, enbär och grädde.
  • Gryta med oxsvans och speltvete.

    Helt speltvete och oxe i gryta

    27.04.2016Recept
    Oxsvans är en ingrediens med mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.
  • Ugnsbakad morot och oxe

    Ugnsbakad morot och oxe

    21.04.2016Recept
    Den här rätten vinner på att ha ett så fint kött som möjligt. Då kommer alla andra ingredienser också till sin rätt. Morötterna ger sötma och mison god umami.
  • Kenneth Nars, Mårten Svartström och Sonja Kailassaari flamberar kött.

    Flamberad innerfilé av nöt

    18.04.2016Recept
    Ett snabbt och enkelt sätt att tillreda en festmåltid. Flamberingen är alltid ett imponerande bordsnummer, men kom ihåg att vara försiktig med lågorna som slår upp.
  • Gravad nötfilé

    Gravad nötfilé med jordärtskockssallad

    18.04.2016Recept
    Gravat nötkött är en läcker förrätt och perfekt på ett buffébord. Servera gärna med en syrlig sallad, t.ex. en enkel sallad på jordärtskockor, som ska vara lätt kokade och lite knapriga.