Hoppa till huvudinnehåll

självstyrelse

 • Regeringen föreslår ändring i Ålands självstyrelselag

  06.02.2019 Inrikes

  Ålands ekonomi är en av vårdreformens stötestenar.

  Centerministern Anne Berner har gett en proposition till riksdagen hur Ålands självstyrelselag ska ändras. Ändringen gäller bestämmelserna om landskapet Ålands ekonomi. Ålands självstyrelselag har varit en stötesten för vård- och landskapsreformen.

 • Madrid: Katalonien får tid till måndag att svara

  11.10.2017 Utrikes

  "Har ni utropat självständighet eller inte?"

  Den spanska regeringen gav på onsdag kväll de regionala ledarna i Katalonien tid till måndag att förklara sig.

 • Kommitté föreslår: Lättare för Åland att få mera makt

  16.06.2017 Inrikes

  Också namnändringar föreslås.

  Det ska bli lättare för Åland att ta över behörigheten att stifta lagar inom olika områden med åländskt intresse. Det föreslår den parlamentariska Ålandskommittén som i dag överlämnat sitt betänkande till kommunikationsminister Anne Berner (C) som har hand om Ålandsfrågorna i regeringen.

 • Åland berörs inte av hälsovårdsreformen - landskapsavdrag föreslås

  24.01.2017 Inrikes

  Åland föreslås inte beröras av vårdreformen.

  Den planerade social- och hälsovårdsreformen går inte ut över ålänningarna. Eftersom Åland står utanför reformen föreslår Finansministeriet ett särskilt åländskt landskapsavdrag på 12,5 procent.

 • Åländskt missnöje med regeringen Sipilä

  02.01.2017 Inrikes

  Talmannen Johan Ehn kritisk i sitt nyårstal.

  Regeringen Sipilä kritiseras på Åland för bristande förståelse för den åländska självstyrelsen. Lagtingets talman Johan Ehn framförde kritiken i sitt nyårstal.

 • Slutspurt för Ålands nya autonomi

  17.08.2016 Inrikes

  Ekonomin den mest brännande frågan för Ålandskommittén.

  Från sju olika modeller på finansieringen av Ålands nya autonomi, till två modeller - efter tre års utredande går nu Ålandskommittén in i slutspurten. Kommitténs ordförande, president Tarja Halonen, var optimistisk efter tisdagens möte.

 • Riksreform rubbar Ålands autonomi

  03.03.2016 Inrikes

  Hela självstyrelsesystemet skakas om av hälsovårdsreformen.

  Hela självstyrelsesystemet för Åland skakas om av social- och hälsovårdsreformen i riket. Detta trots att landskapet Åland inte berörs av reformen i sig.

 • Kompakt motstånd mot regeringen i metropolområdet

  26.01.2016 Huvudstadsregionen

  Alla kommuner motsätter sig förvaltningsreformen.

  Alla kommuner i huvudstadsregionen motsätter sig regeringens föreslag om att Nyland blir ett självstyrelseområde. Politikerna i regionen vill istället grunda ett eget självstyrelseområde.

 • Första steget mot självstyre i Österbotten

  21.12.2015 Österbotten

  Mer än bara om social- och hälsovård.

  Nu börjar Österbottens förbund med förberedelserna för att skapa ett självstyrande område. Förbundet tillsätter en referensgrupp och ett arbetsutskott.

 • Blandade känslor på Åland inför ny regeringsperiod i riket

  04.06.2015 Inrikes

  Självstyrelselagens framtid viktigast.

  Den nya regeringens program och planerade åtgärder väcker motstridiga känslor på Åland.

 • Porosjenko kan tänka sig folkomröstning om självstyre

  06.04.2015 Utrikes

  Ukrainas president har ändrat åsikt om folkomröstning.

  Ukrainas president Petro Porosjenko har ändrat åsikt och är nu redo att tillåta en folkomröstning om större självstyre i östra Ukraina. Porosjenko motsätter sig fortfarande ryskan som ett andra officiellt språk.

 • Tuomioja: Valet i ”folkrepublikerna” ett absurt skådespel

  02.11.2014 Utrikes

  Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) betecknar valet i de ukrainska separatistområdena Luhansk och Donetsk som teater.

 • Dan Ekholm: Försoning behövs i Skottland

  19.09.2014 Utrikes

  Valdeltagandet har varit stort i Skottland, och stämningarna går höga. Dan Ekholm som är på plats i Edinburgh säger att en försoningsprocess nu behövs. Kampanjen för självständighet har varit upprivande och påfrestande.

 • Basker bildade människokedja

  08.06.2014 Utrikes

  Tiotusentals människor bildade på söndag en mänsklig kedja i Baskien för att kräva en folkomröstning om självständighet från Spanien. Kedjan sträckte sig mellan städerna Durango och Pamplona - en sträcka på sammanlagt 123 kilometer.

 • Brändö utropar sig självständigt

  22.05.2014 Österbotten

  Under några dagar i juni är stadsdelen Brändö i Vasa självständigt. Brändökarnevalen blir en stor fest när Brändö får en alldeles egen borgmästare.

 • Henriksson betonar att självstyrelselagen gäller

  13.01.2014 Inrikes

  Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är förvånad över att frågan om finskans ställning på Åland ens diskuteras. Ålands enspråkighet bestäms av internationella avtal och av självstyrelselagen. Regeringen har heller inga planer på att ändra enspråkigheten när självstyrelselagen ses över.

 • Ålands enspråkighet debatteras

  13.01.2014 Inrikes

  Det svenska språkets särställning på Åland väcker debatt. Det är Helsingforspolitikern och kolumnisten Mikael Sjövall som har fått fart på debatten både på Åland och på fastlandet. Sjövall hävdade i Hbl att Åland inte borde användas för att göra reklam för Finlands sätt att behandla minoriteter. Ålands enspråkighet är ett stort problem, menar Sjövall.

 • Halonen ska modernisera Ålands självstyrelselag

  08.07.2013 Inrikes

  President Tarja Halonen kommer att leda arbetet med att förnya Ålands självstyrelselag. Enligt justitieministeriet har Halonen tackat ja till uppdraget som ordförande för kommittén som ska modernisera självstyrelselagen.

 • Åland i Visby

  04.07.2013 Inrikes

  En ny aktör har försökt slå sig fram på politikveckan i Almedalen i år. Det är landskapet Åland som har försökt göra sig synligt, i hård pr-konkurrens bland annat med värden Gotland.

 • Ålands polis får nya färger

  06.04.2013 Inrikes

  En arbetsgrupp utreder som bäst om polisen på Åland kunde få nya färger. Politikerna vill gärna byta den blåvita färgen på polisbilarna närmare de åländska landskapsfärgerna, det vill säga blått, gult och rött.

Sidor