Hoppa till huvudinnehåll

Sameland

 • Statlig samekommission för sanning och försoning - men blir det också konsekvenser?

  17.11.2019 Inrikes

  Sanningskommission om samiska oförrätter går vidare.

  Samerna upplever sig vara orättvist behandlade. Diskriminering och förfinskning, kolonialisering av deras land. Snart kan oförrätterna utredas och sanningen sökas i en finländsk sannings- och försoningskommission. I Norge har arbetet redan inletts. Sverige börjar också snart. Där har rasbiologin varit ett problem.

 • Valet till Sametinget avslutat – frågan om vem som klassas som same har väckt debatt

  01.10.2019 Inrikes

  Valdeltagandet nådde inte 50 procent.

  Både bortglömt men också bojkottat och omstritt. Det är valet till Sametinget som avslutades på måndagen. Samer i hela Finland kan rösta, men få gör det. Det preliminära resultatet ger ett valtdeltagande på 48,6 procent.

 • Vacker dansfilm med David Lynch-vibbar talar till alla sinnen

  07.04.2019 Kultur och nöje

  Marja Helanders kortfilm fångar in åskådaren med lasso.

  Idén är genial: två spröda balettdansöser svävar fram genom det karga landskapet i Sameland. Resultatet är en visuell diamant som gnistrar som skaren i vårsolen.

 • Musiktest: Med vilket band blev Liam Gallagher berömd och vad sjunger de i Sápmi?

  15.02.2019 Kultur och nöje

  Svenska Yles musiktest!

  Svenska Yles musiktest! Testa dina pop/rockkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • Norge lade fram karta över ryska gps-störningar - Fantasifullt, säger Sergej Lavrov

  12.02.2019 Utrikes

  Även Finland anklagar Ryssland för störningar i Lappland.

  Den norska militära underrättelsetjänsten har lagt fram en karta över hur Ryssland har stört gps-system i Norden, inklusive finska Lappland. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdade anklagelserna då han träffade utrikesminister Timo Soini i Moskva.

 • Shakespeare möter jojk och chattspråk – samisk samtidsdikt i förvandling

  06.07.2018 Kultur och nöje

  Samisk poesi utmanar gränser.

  Hur mår den samiska lyriken, vad skriver samiska poeter om och måste samiska författare skriva om specifikt samiska teman? Kaisa Ahvenjärvi forskar i samtida samisk lyrik och hon beskriver samisk lyrik som mångskiftande, gränsöverskridande och spännande.

 • Samiska aktivister vädrar morgonluft: ”Ingenting annat älskar mig lika mycket som jorden och jag älskar jorden mer än något annat”

  04.02.2018 Kultur och nöje

  Den samiska kampen förs ofta via konsten idag.

  Den samiska kampen förs i tv-soffan, på barrikaderna, på sociala medier och på gräsrotsnivå - och ofta med konsten som hjälpmedel. Den aktivistiska konsten är ett av flera sätt att uttrycka frågor som är centrala och viktiga för samiska individer och det samiska kollektivet idag.

 • Musiktest: Varifrån kommer Shakira och vems hit är You Really Got Me?

  03.02.2017 Kultur och nöje

  Yle Vegas musiktest!

  Yle Vegas musiktest! Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • Nordiska författare riktar blicken inåt

  01.11.2016 Kultur och nöje

  Nordiska rådets litteraturpris delas ut på tisdag.

  Det sammanlagda sidantalet uppgår till 3 599 och enligt vågen väger verken 5 kg tillsammans. Fjorton verk är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, men vad skriver de om?

 • Aslak Paltto: Renskötare och samisk journalist

  15.08.2016 Vega

  Aslak Paltto har en magistersexamen i ursprungsjournalistik.

  För bara 50 år sedan var det förbjudet för samer att tala samiska i skolorna och på skolgården. Dagens sommarpratare, Aslak Paltto, har nu en unik utbildning – en magistersexamen i journalistik med inriktning på ursprungsfolk och undervisningen har skett på samiska!

 • Makt och vanmakt

  10.06.2016 Vetamix

  Hurudant inflytande har sametingets politiska verksamhet?

  Márjá Therese är sametingsrepresentant och menar att sametinget har reellt inflytande, andra tycker att det är en lekplats. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet idag.

 • Rätten till jorden

  10.06.2016 Vetamix

  Gruvindustrin tränger undan rennärigen.

  Niila är renskötarsame och älskar sina renar. Nu planeras det en ny gruva på hans renbetesområde. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet i dag.

 • Kampen för det samiska

  09.06.2016 Vetamix

  Samerna har fått kämpa för att bevara sin kultur.

  När Susann upptäckte att hon var same blev hon inte alls glad. Det samiska var förknippat med något skamligt och oönskat. Men dagens unga samer är stolta över sitt ursprung. I serien Den stilla kampen träffar vi samer från hela Nordkalotten; Murmansk och Kiruna, Kautokeino och Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok och Helsingfors. De har alla fört en stilla kamp för att få erkännande och bekräftelse av omgivningen. I serien diskuteras kultur, språk, utkomst, utbildning och andra aspekter på det samiska livet idag.

 • Att säga nej med konst

  31.03.2016 Kultur och nöje

  Konst som vapen.

  Jenni Laiti, konstnär och aktivist, använder konsten som sitt vapen. Hon kämpar för samernas rättigheter och är van att säga nej.

 • 10 frågor om samer och samisk kultur

  10.02.2016 Vetamix

  Vad vet du om samer och samisk kultur?

  Testa dina kunskaper om samer och samisk kultur i Vetamix quiz.

 • Samisk kultur bortom stereotypier

  22.09.2015 Kultur och nöje

  Den samiska konstnären Tomas Colbengtson och sin konst.

  Han har ett norskt efternamn och ett svenskt medborgarskap. Men den kända samiska konstnären Tomas Colbengtsons identitet är samisk. Ingenting annat. Det syns i hans konst.