Hoppa till huvudinnehåll

scenografi

 • Så här byggdes dramaserien Vår tid är nu - scenografen Michael Higgins berättar hur man tänkte fram den svenska restaurangen

  07.08.2018 Kultur och nöje

  Från några ord på ett papper till en värld att stiga in i.

  Passa på att se reprisen av den svenska dramaserien "Vår tid är nu" så är du redo för fortsättningen i oktober! Här får du följa med bakom kulisserna och se hur man byggde dem!

 • Och Ester-priset för modig och nydanande teater går till...

  06.11.2017 Kultur och nöje

  Fyra starka kvinnor vinner Ester-priset i år.

  I år belönas fyra starka kvinnor inom teatervärlden med teaterföreningen Vivicas vänners Ester- pris för sina modiga och experimentella insatser för scenkonsten - Alma Lehmuskallio, Iida Kuningas, Susanna Kuparinen och Kati Lukka.

 • Burar av ståltråd och fågeltapeter i Lola uppochner

  11.01.2017 Kultur och nöje

  Inredningen och klädseln i en småstad talar sitt språk.

  Luftiga sekelskiftesvillor med transparenta vita gardiner av spets och bomull. Tapeter med Birger Kaipiainens fåglar och fågelburar av ståltråd som prydnad på en skänk. Småstadsinredningen i tv-serien Lola uppochner är både mysig och kuslig. Kläderna har drag av stramhet och sexualitet.

 • I ateljén med Carmela Wager

  17.08.2015 Åboland

  Scenograf och dräktskapare Carmela Wager

  Nu är det miljötänkandet som är viktigt inom teatern. Det anser scenografen Carmela Wager, som vi här möter i ett program från 2009 då hon var verksam i Åbo.

 • Premiär för ny BUU-melodi i lekfull retromiljö

  25.04.2015 Yle Fem

  På måndag har BUU-klubben ny signaturmelodi och scenografi.

  Ny signaturmelodi, ny inredning och ny grafik i en lekfull retromiljö. Det är vad BUU-klubbens unga publik kommer att mötas av på måndag.

 • Erik Salvesen - romantiker med änglavakt

  27.03.2015 Kultur och nöje

  Scenografen Erik Salvesen lever av skönhet.

  Jag har beundrat honom på avstånd i flera år. Erik Salvesen är en av Finlands mest stilfulla scenografer. När jag nu får träffa honom på Teatermuseet i Helsingfors, där han ställer ut sina scenografier i miniatyr uppfylls jag av hans stora själ.

 • Svartvita filmer bedrar dina sinnen

  26.02.2015 X3M

  Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

 • Bländande urkraft i Kullervo

  18.02.2015 Kultur och nöje

  Den där känslan av att det stockar sig i halsen, den infann sig när Mi Wegelius såg Jean Sibelius och Tero Saarinens Kullervo. Hypen inför Sibelius 150-årsjubileum på Nationaloperan väckte en del farhågor, men de kom på skam.

 • Tre musketörer i Korsholm

  04.07.2014 Österbotten

  Korsholms teater sätter i sommar upp pjäsen De tre musketörerna. Patrik Willför från styrelsen för Korsholms teater och regissören Carla Fri utlovar att föreställningen innehåller mycket action, intriger, romanser och spännande historier.

 • En fantasifylld och krävande dansresa

  22.04.2014 Kultur och nöje

  Nationaloperans Peer Gynt är en mångkonstnärlig nyversion av den klassiska antihjälten.

 • Barnleken som blev hans yrke

  02.04.2014 Åboland

  Han har sysslat med scenografi ända sedan 10-årsåldern. I dag är den 32-årige Peter Ahlqvist anställd som skådespelare och scenograf på Åbo Svenska Teater.

 • Nils Karlsson Pyssling ska locka barnen till Wasa Teater

  06.09.2013 Österbotten

  Höstens första premiär på Wasa Teater närmar sig. Lördagen 14 september öppnas dörrarna till Nils Karlsson Pyssling. Pjäsen baserar sig på Astrid Lindgrens välkända saga om Bertil som får besök av en lite pyssling. Pjäsen riktar sig till familjer och daghem.