Hoppa till huvudinnehåll

Schweiziska folkpartiet

 • Parlamentsval i Schweiz – de gröna går starkt framåt

  20.10.2019 Utrikes

  Samma trend har visat sig i Tyskland och Österrike.

  På söndagen valdes det ett nytt parlament i Schweiz. Det största partiet är fortsättningsvis det nationalkonservativa folkpartiet SVP, som ändå tappar en hel del röster. De gröna partierna går starkt framåt.

 • Schweiz folkomröstar om kriminella utlänningar – igen

  26.02.2016 Utrikes

  Initiativet väntas bli nedröstat.

  Schweizarna röstar på söndagen än en gång om förslaget om att utvisa kriminella utlänningar. Initiativtagarna till folkomröstningen vill påskynda och skärpa ett tidigare beslut i frågan. Nästan var fjärde invånare i Schweiz är utländsk medborgare.

 • Invandringskritiska SVP gick kraftigt framåt i Schweiz

  19.10.2015 Utrikes

  SVP får 65 av de 200 platserna i underhuset.

  Det högerpopulistiska och invandringskritiska partiet SVP gick kraftig framåt i underhusvalet på söndag. Högern får också majoritet i parlamentet.

 • Invandringskritiskt parti förstärks ytterligare i Schweiz

  18.10.2015 Utrikes

  Schweiziska folkpartiet får kring 28 procent av rösterna.

  Det invandringskritiska partiet SVP (Schweizerische Volkspartei) väntas stärka sin ställning som landets största parti i söndagens underhusval i Schweiz.

 • Schweiz folkomröstar om guldreserven

  19.10.2014 Utrikes

  Schweizarna folkomröstar i höst om landets guldreserv som minskat med över hälften sedan år 2000. Om ja-sidan vinner måste centralbanken mer än fördubbla sitt guldinnehav. Regeringen, parlamentet och centralbanken motsätter sig förslaget.

 • Schweiz röstar om invandring från EU

  07.02.2014 Utrikes

  I Schweiz tar folket nu på söndag ställning till att skärpa reglerna för invandring. Det schweiziska folkpartiet SVP vill i framtiden ha fastslagna kvoter för alla inflyttare. Om förslaget går igenom är det framför allt medborgare från EU-länderna som får det svårare att flytta till Schweiz.