Hoppa till huvudinnehåll

Nicolae Ceausescu

 • Zimbabwe kommer inte på fötter efter diktatorn Mugabes fall

  21.11.2018 Utrikes

  Svårt med demokrati och fungerande ekonomi.

  Det har på onsdagen gått ett år sedan Zimbabwes långvariga ledare Robert Mugabe tvingades avgå efter att ha dominerat landets politik i nästan 40 år. Den nya ledningen har inte lyckats vända utvecklingen mot det bättre.

 • Tomas Jansson: Den mest deprimerande absurda arbetsresan någonsin - fotboll, sex och barnlitteratur i järnridåns Rumänien

  18.11.2018 Kultur och nöje

  Osannolik lyx möter grå vardag i Bukarest för 30 år sedan.

  Bukarest november 1988; Osannolik lyx som möter skitgrå vardag, valutaväxlare som luras så snyggt, och prostituerade som diskuterar nordisk barnlitteratur.

 • En maktfullkomlig kvinna - med en alltmer utvecklad paranoia ledde Elena Ceausescu Rumänien

  06.04.2017 Kultur och nöje

  Diktatorhustrur kan indelas i aktiva och i osynliga.

  När diktatorsparet störtades år 1989 var det många som ansåg att Elena Ceausescu förlett sin man och personligen roffat åt sig av makten och pengarna. Historien är sällan nådig mot diktatorernas hustrur.

 • Actionfilmer fällde kommunismen

  29.03.2016 Kultur och nöje

  I Rumänien var Chuck Norris en verklig hjälte!

  En illegal distribution av amerikanska actionfilmer banade väg för ett rättvisare Rumänien på 80-talet. Kvinnan som dubbade ca 3000 filmen hette Irina Nistor. Hennes gärning bidrog till att Nicolae Ceausescus diktatur störtades år 1989.

 • En uppväxt i skuggan av Securitate

  17.02.2016 Kultur och nöje

  Carmen Bugan skriver om sin uppväxt i Ceaușescus Rumänien.

  -Vi fick inte ha några gardiner i fönstren och överallt hade de placerat mikrofoner. Hemliga meddelanden skrev vi ner och brände lapparna när vi läst dem, säger Carmen Bugan som skrivit om familjens liv i 1980-talets Rumänien.

 • Rumänska barnhemsbarn fortfarande illa ute

  21.12.2015 Utrikes

  Träffa en av dem som klarade sig.

  Få bilder har väl lämnat så djupa spår hos betraktaren som fotona på de utmärglade, apatiska barnhemsbarnen som hittades inspärrade på rumänska barnhem vid kommunismens fall för 25 år sedan. Frilansjournalisten Malin Bring har besökt Rumänien för att ta reda på vad som hände med de här barnen.

 • Kommunisttida lägerchef dömd i Rumänien

  24.07.2015 Utrikes

  Fångar svalt och misshandlades.

  En tidigare chef för ett arbetsläger i Rumänien, Alexandru Vișinescu, har dömts till 20 års fängelse för brott mot mänskligheten. Det är första gången en sådan dom avkunnats för brott som skett under kommunistdiktaturen i landet

 • Bilder om gott och ont

  28.01.2015 Kultur och nöje

  Rumänsk redskapsgymnastik hänförde konstnären Salla Tykkä 2004. I sitt verk Giant undersöker hon frågor om frihet och om våra visuella minnen. Vilken är relationen mellan ett politiskt system och de människor det fostrar fram?

 • 25 år sedan den rumänska revolutionen

  25.12.2014 Utrikes

  På juldagen för 25 år sedan avrättades Rumäniens diktator Nicolae Ceaușescu i den rumänska revolutionen, som var en i raden av kommunistiska styrens fall i Östeuropa. Landet håller långsamt på att göra upp med sitt förflutna.