Hoppa till huvudinnehåll

militärkupper

 • Pakistans tidigare president Pervez Musharraf dömd till döden

  17.12.2019 Utrikes

  Musharraf är i exil i Dubai och dömdes i sin frånvaro.

  Pakistans tidigare president och arméchef Pervez Musharraf har i sin frånvaro dömts till döden av en anti-terrordomstol i huvudstaden Islamabad. Musharraf befinner sig i exil i Dubai.

 • Mugabe dök upp på examensfest - Zanu-PF kräver hans avgång och hotar med riksrätt

  17.11.2017 Utrikes

  "Sparkas på söndag - riksrätt på tisdag".

  Källor inom styrande Zanu-PF hotar nu Mugabe med sparken och riksrätt om han inte avgår frivilligt. Samtidigt dök den trotsige presidenten oväntat upp vid en examensceremoni på fredag förmiddag.

 • Morgonkollen: Militärkupp i Zimbabwe, Australien på väg mot könsneutralt äktenskap, finsk tjära i fara

  15.11.2017 Inrikes

  Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

  I Zimbabwe ser de ut att pågå ett kuppförsök mot president Robert Mugabe som har styrt landet i 37 år, behandlingen av tjänstebrottsåtalen mot riksåklagare Matti Nissinen fortsätter i Högsta domstolen och den inhemska tjäran är i rikszonen.

 • Kuppförsök i Zimbabwe - soldater har tagit över statlig tv

  15.11.2017 Utrikes

  Rapporter om skottlossning och explosioner.

  Militären bedyrar att det som pågår i Zimbabwe inte är en statskupp och att presidenten är i säkerhet. Kampen om vem som ska ta över efter 93-årige Robert Mugabe ser ändå ut att ha tagit en våldsam vändning.

 • Turkiet: Erdoğan hotar förrädare med halshuggning

  15.07.2017 Utrikes

  Undantagslagar har rått i ett års tid.

  Hundratusentals turkar marscherade på lördagen till bron över Bosporen i Istanbul där många för ett år sedan fick sätta livet till under kuppförsöket. President Erdoğan hotade förrädare med halshuggning och meddelade att han siktar på att underteckna en lag för dödsstraff.

 • Amnesty: Militären i Thailand tillåter systematisk tortyr

  28.09.2016 Utrikes

  Misshandel, skendränkning, elchocker och kränkningar.

  Rebeller, oppositionella och misstänkta brottslingar i Thailand utsätts för misshandel, skendränkning, elchocker och andra former av tortyr. Det uppger människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

 • Erdoğan attackerar det turkiska näringslivet

  04.08.2016 Utrikes

  Erdoğan kallar företag terroristtillhåll.

  Efter att ha gripit och sparkat tiotusentals statsanställda vill Turkiets president Erdoğan nu ta över näringslivet. Samtidigt gav en turkisk domstol en häktningsorder för den muslimska predikanten Fathullah Gülen.

 • Turkar mot turkar i Tyskland

  26.07.2016 Utrikes

  Läget i Turkiet ökar spänningen.

  I Tyskland följer man med utvecklingen i Turkiet med oro. President Recep Tayip Erdoğans allt mer auktoritära styre och hans åtgärder efter den misslyckade militärkuppen har också lett till ökade spänningar bland turkar som lever i Tyskland. Det har redan kommit till oroligheter.

 • Erdoğans fiende i exil Fethullah Gülen förnekar inblandning

  16.07.2016 Utrikes

  Presidenten vill att USA ska utlämna Gülen.

  Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğans ärkerival i exil Fethullah Gülen förnekade på lördagen bestämt att han skulle ha stått bakom fredagens kuppförsök.

 • Resenär i Antalya: Man får bara försöka njuta av semestern

  16.07.2016 Utrikes

  Matti Uotinen väcktes igår natt av demonstrationerna.

  Matti Uotinen är som bäst på semester i Antalya, där han igår natt väcktes av tutande bilar och hundratals människor som samlades på gatorna för att visa sitt stöd till regeringen med flaggor och slagord.

 • Turkietkännare: Erdoğan går stärkt ur detta

  16.07.2016 Utrikes

  Tom Kankkonen befarar att presidenten går in för hämnd.

  Splittringen i det turkiska samhället riskerar att öka efter kuppförsöket. Detta om president Erdoğan går in för hämnd snarare än försoning. Och allt tyder på det, säger Yles specialredaktör, turkietkännaren Tom Kankkonen.

 • Niinistö: Kuppen ger en signal om instabilitet nära EU

  16.07.2016 Utrikes

  President Niinistö träffade Turkiets Erdoğan förra veckan.

  President Sauli Niinistö kommenterar händelserna i Turkiet och säger att termen militärkupp i sig får en att haja till. Han tror inte att kuppen kommer ha några omedelbara effekter för säkerheten inom EU.

 • Kuppförsöket i Turkiet - detta vet vi nu

  16.07.2016 Utrikes

  Arméns försök att ta makten verkar ha misslyckats.

  Försöket till militärkupp i Turkiet ser ut att ha misslyckats. Nu är frågan hur president Recep Tayyip Erdoğan reagerar på det skedda och hur landet ska gå vidare.

 • Erdoğan: Kuppmakarna är landsförrädare och ska straffas hårt

  16.07.2016 Utrikes

  Presidenten landade på flygfältet i Istanbul.

  Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har landat på flygfältet i Istanbul, några timmar efter att en fraktion inom militären försökte ta över makten i landet. Erdoğan har vistats på okänd plats.

 • Turkiska armén: Vi har tagit över makten

  15.07.2016 Utrikes

  En statskupp pågår i Turkiet.

  Den turkiska armén uppger att den tagit över makten i Turkiet för att trygga den demokratiska ordningen och mänskliga rättigheter. Regeringen uppger att de har läget under kontroll. Det kommer ändå väldigt motstridiga uppgifter från Turkiet om läget.

 • Kuppmakarna i Burkina Faso böjer sig inför armén

  23.09.2015 Utrikes

  President Michel Kafando återinsätts på sin post på onsdag.

  Kuppmakare och armén i Burkina Faso har kommit överens om hur man kan lösa det spända läget i det västafrikanska landet.

 • Kuppförsöket i Burundi misslyckades

  15.05.2015 Utrikes

  President Nkurunziza sägs ha återvänt hem från Tanzania.

  Kuppmakarna i Burundi medger att de misslyckades samtidigt som president Pierre Nkurunziza har återvänt hem från grannlandet Tanzania. Tre kuppledare har gripits av styrkor som är lojala med presidenten.

 • Fortsatt politiskt kaos i Burundi

  14.05.2015 Utrikes

  President Nkurunziza bestrider uppgifterna om kuppen.

  Det kommer motstridiga rapporter om det politiska läget i Burundi i Östafrika. Strider har pågått utanför det statliga tv-bolaget, uppger både armékällor och ögonvittnen.

 • Armen säger sig ha genomfört militärkupp i Burundi

  13.05.2015 Utrikes

  Presidenten Pierre Nkurunziza.förnekar att han har avsatts.

  Armén i centralafrikanska Burundi säger sig ha avsatt president Pierre Nkurunziza i en militärkupp. Presidentens kansli tillbakavisar uppgifterna.

 • Övergångspresident utsågs i Burkina Faso

  17.11.2014 Utrikes

  Den förre utrikesministern Michel Kafando har utsetts till övergångspresident i Burkina Faso. Armén grep makten för två veckor sedan, då president Blaise Compaoré tvingades avgå efter våldsamma protester mot en omstridd grundlagsändring.

Sidor