Hoppa till huvudinnehåll

Gazakriget 2014

 • Kvinnor försöker bryta blockad mot Gaza

  16.09.2016 Utrikes

  Femte gången som aktivister sjövägen försöker bryta blockad.

  Aktivister från Ship to Gaza försöker för femte gången bryta Israels och Egyptens blockad mot Gazaremsan. Den här gången är det enbart kvinnor ombord på två båtar som är i färd med att avsegla från Barcelona till Gaza. Speciellt kvinnor och barn är svårt utsatta i Gaza, och det är för att visa solidaritet med dem som kvinnorna nu seglar iväg.

 • Allt spändare i Gaza

  06.05.2016 Utrikes

  Israeliska armén letar efter tunnlar vid gränsen.

  Israel har idag gjort nya flyganfall mot Hamaskontrollerade Gaza. Anfallen är ett svar på att granater skjutits mot israelisk militär tidigare på fredagsmorgonen, uppger den israeliska armén.

 • Krigen i Mellanöstern hindrar 13 miljoner barn att gå i skola

  03.09.2015 Utrikes

  "Hoppet för en hel generation kan vara ute."

  Mer än 13 miljoner barn kan inte gå i skola på grund av konflikterna i Mellanöstern. FN varnar att hoppet för en hel generation kan vara ute om barnen inte får återvända till klassrummen.

 • FN-organ: ”Gaza-löftena oinfriade”

  27.01.2015 Utrikes

  I Gaza ligger återuppbyggandet efter kriget helt på is, då de utlovade bidragen har uteblivit. Bristen på pengar kan dessutom driva tusentals familjer ut i kylan.

 • Vatten – en källa till krig i Mellanöstern?

  01.01.2015 Utrikes

  Mellanöstern är tätt befolkat och extremt torrt.

  Vatten är något så alldagligt hos oss att vi sällan kommer att tänka på att det på andra håll är en bristvara som kan leda till konflikter mellan stater eller folkgrupper. Vilken roll spelar vattnet i konflikten i Mellanöstern?

 • Israel planerar annektering på Västbanken

  31.08.2014 Utrikes

  Israel planerar att tvångsinlösa ett 400 hektar stort område på Västbanken nära Betlehem. Armén har meddelat att området ska utropas till statlig mark enligt "förordningar på politisk nivå". På området bor ett tiotal palestinska familjer som odlar olivträd.

 • Netanyahu jämför Hamas med IS

  21.08.2014 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd säger att de är mycket bekymrade över eskaleringen av våldet i Gaza, där åtta personer dödades i luftangrepp natten till torsdagen. Israel meddelar att kriget kan bli långvarigt, och jämför Hamas med IS i Irak.

 • Hamas hotar attackera Tel Avivs flygplats

  20.08.2014 Utrikes

  Vapenvilan i Mellanöstern uppges nu vara i spillror. Israel har lämnat förhandlingarna i Kairo efter att Hamas sköt raketer mot södra Israel, och Israel svarade med luftangrepp.

 • Nytt system ska hjälpa Israel hitta tunnlar

  12.08.2014 Utrikes

  Israel förbereder sig för att bygga ett system som ska hjälpa landet att hitta Hamas tunnlar. Tills systemet är klart förbehåller sig Israel rätten att invadera Gaza på nytt för att förstöra tunnlar.

 • Israel drar bort sina trupper från Gaza

  05.08.2014 Utrikes

  Israel och Hamas har kommit överens om en 72-timmars vapenvila som inleddes klockan 8 på tisdagsmorgonen. Israel medddelade på tisdagsmorgonen att alla trupper dras bort från Gazaremsan eftersom huvudmålet med operationen - att förstöra Hamas tunnlar - är uppnått.

 • Vapenvila i Gaza genast bruten

  04.08.2014 Utrikes

  Palestinier beskyller Israel för att ha brutit mot vapenvila

  I Gaza beskyller palestinier Israel för att ha brutit mot den humanitära vapenvilan genast efter att den började. Det är meningen att vapenvilan ska pågå mellan 10 och 17 på måndagen.

 • Gazas enda kraftverk ur funktion

  29.07.2014 Utrikes

  Gazas enda kraftverk är ur funktion och halva Gaza utan el efter en israelisk attack. El är livsviktigt för att Gazaborna ska kunna få information om kommande bombningar. Natten till tisdagen var en av de värsta sedan konflikten började.

 • Blodiga demonstrationer på Västbanken

  25.07.2014 Utrikes

  Palestinier sköts ihjäl av israelisk polis vid demonstrationer mot Gazaoffensiven på Västbanken natten till fredagen. Samtidigt har den totala dödssiffran sedan konflkten eskalerade stigit till över 800.

 • Pillay: Israel kan göra sig skyldig till krigsbrott

  23.07.2014 Utrikes

  Det finns en stor risk att Israel håller på att göra sig skyldig till krigsbrott på Gazaremsan, säger FN:s människorättschef Navi Pillay. Israel och Palestina beskyllde båda varandra för krigsbrott.