Hoppa till huvudinnehåll

Yazidier

 • Nu får Nadia Murad och Denis Mukwege fredspriset i Oslo: "Vi är så stolta över henne" - släktingar hoppas att fredspriset ska hjälpa de förföljda yazidierna

  09.12.2018 Utrikes

  Fredspriset delas ut i dag. Se sändningen här.

  När den förra IS-fången och människorättskämpen Nadia Murad får ta emot Nobels fredspris hyllas hon världen över - också i de flyktingläger där andra yazidiska kvinnor nu lever efter åren av brutalt våld. Vi har träffat släktingar till Murad, som berättar om flykten och om svårigheterna att återvända till ett vanligt liv. Fredspriset delas ut i dag. Se sändningen här.

 • Strider mellan kurdiska och yazidiska miliser i norra Irak

  03.03.2017 Utrikes

  Dödliga strider kring byar nära yazidiska staden Sinjar.

  Strider rapporteras ha brutit ut mellan kurdiska och yazidiska miliser nära staden Sinjar. Det är oklart varför styrkorna drabbade samman, men de grupper som miliserna lyder under är fientligt inställda till varandra.

 • Yazidiska kvinnor fick Sacharovpriset

  13.12.2016 Utrikes

  Arbete för yazidiers mänskliga rättigheter belönades.

  De yazidiska kvinnorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar har tagit emot det prestigefyllda Sacharovpriset av Europaparlamentet. Priset ges för deras kamp för värdighet och rättvisa åt den förföljda yazidiska minoriteten.

 • Yazidiska kvinnor får EU:s pris för mänskliga rättigheter

  27.10.2016 Utrikes

  Belönas för sin kamp för yazidierna och mot sexslaveri.

  Det prestigefyllda Sacharovpriset går i år till de yazidiska kvinnorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar för deras "kamp för värdighet och rättvisa".

 • FN: IS begår folkmord på yazidier i Irak och Syrien

  16.06.2016 Utrikes

  Utredare kräver att namngivna IS-ledare dras inför rätta.

  Terroristgruppen IS förföljelser av den yazidiska minoriteten i Irak och Syrien kan betraktas som ett folkmord enligt människorättsutredare vid FN. Utredarna kräver att namngivna IS-ledare dras inför rätta inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

 • FN: Häpnadsväckande våld i Irak

  19.01.2016 Utrikes

  Över 18 000 civila offer kartlagda sen IS framfart började.

  Våldsamheterna har fortsatt att kräva tusentals offer i Irak. Islamiska staten bär skulden för största delen av det våld FN har kartlagt. Terrorgruppen håller också fortfarande tusentals kvinnor som slavar.

 • Kurderna återtog Sinjar

  13.11.2015 Utrikes

  Amerikanskledda koalitionen stöder offensiven.

  Kurdiska peshmergakrigare har hissat den kurdiska flaggan i staden Sinjar, och IS uppges ha dragit sig tillbaka från delar av staden.

 • IS släppte yazidier efter åtta månader

  09.04.2015 Utrikes

  IS har släppt över 200 yazidiska fångar i norra Irak.

  Terrorgruppen IS har släppt över 200 fångar som tillhör den yazidiska minoriteten. Yazidierna hade kidnappats i augusti.

 • IS driver sexslavar till självmord

  23.12.2014 Utrikes

  Flickor och kvinnor ur den yazidiska minoriteten som har tvingats bli sexslavar åt medlemmar av jihadistorganisationen Islamiska staten är djupt traumatiserade och många av dem har begått självmord. Det framgår av en ny rapport från Amnesty International.

 • Belägringen av Sinjarberget bruten

  19.12.2014 Utrikes

  Kurdiska trupper hävdar att de har brutit belägringen av Sinjarberget och återtagit det från den Islamiska staten IS i norra Irak. Sinjarberget är hemvist för den yazidiska minoriteten.