Hoppa till huvudinnehåll

social kompetens

 • Blyga barn kan vara mycket socialt kompetenta - men de måste lära sig att ta mera plats ibland

  19.03.2019 Familj

  Hur lära sitt barn att hantera olika sociala situationer?

  Ditt barn gillar att vara för sig självt och är ofta den som sitter tyst och iakttar när de andra barnen leker. Betyder det att hen är socialt inkompetent? Nej, tvärtom kan det vara ett tecken på att barnet besitter många fina sociala färdigheter.

 • Forskning bevisar: Arbetslivet gynnar socialt kompetenta människor

  22.02.2018 Inrikes

  Sociala personer sysselsätts bättre och förtjänar mera.

  Det som gemene man har vetat länge är nu vetenskapligt påvisat: Sociala färdigheter har en allt större betydelse i arbetslivet. Socialt kompetenta personer anställs lättare, har bättre karriärmöjligheter och högre lön.

 • Linda Söderlund: Kan vi sluta skratta åt svenska skolan? Tre saker det finska skolsystemet kan kopiera av Sverige

  21.10.2017 Utrikes

  I Sverige satsas det bl.a på elevernas sociala talanger.

  Trots all den kritik som Sveriges skolor fått utstå finns det också goda sidor i det svenska undervisningssystemet. Det handlar bland annat om sociala talanger och om att ge eleverna arbetsro, skriver vår korrespondent i Stockholm, Linda Söderlund.

 • Försiktigt intresse för Icehearts svenskspråkiga verksamhet

  02.05.2016 Nyhetsskolan

  Föreningen vill motverka marginalisering bland barn.

  Icehearts stöder barns uppväxt och har nu inlett verksamhet för barn med svenska som modersmål. Intresset har varit litet, jag hoppas att det blir större, säger fostrare Anders Eklund.

 • En god regel ska följas till varje pris

  11.10.2015 Samhälle

  om aspergers

  Nikolaj Andersson från Mariehamn har aspergers. Det innebär bland annat svårigheter i att läsa andra människors tal och avsikter, men också en strävan efter att söka logiska lösningar på problem och leva efter starka regelverk.

 • LM: En del beväringar saknar helt sociala färdigheter

  27.09.2015 Inrikes

  Försvarsmaktens psykiatriska överläkare oroad över fenomenet

  Den psykiatriska överläkaren vid Försvarsmakten säger till Lännen Media att han lagt märke till att en del unga beväringar fullständigt saknar sociala färdigheter. Tillsvidare berör det här en mycket liten grupp, men fenomenet är oroande.

 • Tove Jansson läser noveller ur Lyssnerskan

  26.03.2014 Arkivet

  Suggestiva noveller om tristess och besatthet.

  I Tove Janssons novellsamling "Lyssnerskan" från 1971 finns starka och suggestiva noveller om tristess, besatthet och vår längtan efter vänskap, spänning, ömhet eller konst.

 • Nu tar skolan upp hyfs och pli

  17.09.2013 Hälsa

  En temavecka kring hyfs och pli, artighet och goda seder pågår som bäst i skolorna. Ett gott uppförande påverkar stämningen i skolan, både för en själv och andra, säger undervisningsrådet Christina Anderssén vid Utbildningsstyrelsen till Yle Nyheter. Material om temat inne i artikeln!