Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands försvarsmakt

 • Turkiet stoppar tyska politikerbesök – ses som hämnd för asylbeslut

  16.05.2017 Utrikes

  Turkarna har stoppat besök vid militärbas redan tidigare.

  Relationerna mellan Tyskland och Turkiet ansträngs nu ytterligare av ett turkiskt beslut att inte låta tyska politiker besöka soldater som är stationerade i landet. I Tyskland utgår man från att beslutet är en direkt hämndåtgärd för att man har beviljat turkiska medborgare asyl.

 • Bundeswehrskandal: Nynazism i tysk militäruniform

  14.05.2017 Utrikes

  Terrormisstänkta soldater ville svartmåla flyktingar.

  Fallet har utvecklats till en skandal som skakar hela den tyska försvarsmakten Bundeswehr. Efter att en premiärlöjtnant med högerextrema åsikter åkte fast för att som syrisk flykting ha planerat terrordåd i Tyskland, frågar man sig nu hur utbredda de högerextrema tendenserna inom försvaret egentligen är.

 • Tyskland överväger att återinföra obligatorisk värnplikt

  23.08.2016 Utrikes

  Terrorattackerna och Rysslands agerande påverkat debatten.

  Det tyska inrikesministeriet kommer att föreslå att den obligatoriska värnplikten, som slopades 2011, återinförs. Det skriver [link:http://www.dw.com/en/germany-mulls-bringing-back-compulsory-military-service/a-19494191;Deutche Welle.;standard;]

 • Tysk militärinsats i Syrien väcker debatt

  01.12.2015 Utrikes

  Tyskland planerar delta med flyg och krigsfartyg.

  Den tyska regeringen har officellt godkänt att Tyskland deltar i kampen mot den Islamiska staten. Planerna har väckt en hel del kritik och oppositionen är beredd att ta regeringens beslut till rätten.

 • Tyska Bundeswehr: En 60-åring som söker sin roll

  21.11.2015 Utrikes

  Återupprustning redan tio år efter krigsslutet.

  Det var häftiga protester och heta diskussioner som kantade upprättandet av tyska Bundeswehr. Bara tio år efter andra världskriget fick Tyskland i alla fall igen en egen militär. Idag 60 år senare söker det tyska försvaret fortfarande sin nya roll.

 • Informationsbyrå i Berlin ska locka att söka till försvaret

  27.07.2015 Utrikes

  Informationsbyrån som ska locka till tyska försvaret

  Ända sedan Tyskland avskaffade den fredstida allmänna värnplikten har den stora utmaningen varit att hitta tillräckligt många frivilliga. I jakten på frivilliga har man också öppnat en informationsbyrå, som militärens skyltfönster i centrala Berlin.

 • Tyskland: Varthän Bundeswehr?

  06.09.2014 Utrikes

  Tyskland borde ta ett större ansvar för vad som händer i världen. Så lyder mantrat bland allt fler politiker i Berlin. För att kunna omsätta tanken i handling behövs en viss militär styrka. Om den här styrkan verkligen finns till hands är ändå ett stort frågetecken. Mycket tyder nämligen på att tyska Bundeswehr är i allt annat än gott skick.