Hoppa till huvudinnehåll

Planeten Venus

 • Vill du sväva ovan molnen? I Nasas framtidsvision är det just det vi gör – på Venus

  23.10.2018 Vetenskap

  I Nasas konceptstudie svävar vi på moln ovanför Venus.

  Att mänskligheten en vacker dag sätter sin fot på Mars tycks vara mer eller mindre oundvikligt. Men medan de flesta tittar längtande mot den Röda planeten så finns det de på Nasa som skådar åt andra hållet: mot Venus. Egentligen är Venus rena rama helvetet. I konceptstudien HAVOC ingår ändå luftskepp som svävar högt uppe, ovanpå Venus tjocka molntäcke. Där är förhållandena inte så illa alls.

 • Glöm Mars och Pluto – nu lyfter Nasa med destination solen i den snabbaste farkost som någonsin byggts

  11.08.2018 Vetenskap

  Ingen annan rymdfarkost har kommit så nära solen tidigare.

  På söndag 10.31 lyfte Parker Solar Probe mot rymden. Allt gick bra i uppskjutningen av raketen. Från NASA meddelade man 10.38 att uppskjutningen var avslutad och själva satelliten nu är på väg mot solen. För att lämna jordens atmosfär krävdes en hastighet på drygt 11 kilometer i sekunden.

 • Meteorer lyste upp himlen under påskhelgen

  29.03.2016 Inrikes

  Ett eldklot observerades under två kvällar i rad.

  En klart lysande meteor observerades av många i södra Finland något före klockan tio på måndag kväll. En liknande eldkula sågs också under påskdagens kväll. Eldkulor talar man om då en meteor lyser klarare än planeten Venus, uppger man vid Astronomiska föreningen Ursa.

 • Planeterna i vårt solsystem

  14.03.2016 Vetamix

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Ovanligt: Många planeter kan ses samtidigt med blotta ögat just nu

  28.10.2015 Inrikes

  Titta mot himlen klockan halv sju på morgonen!

  Just nu är det möjligt att iaktta Mars, Venus, Jupiter, Merkurius - och månen - samtidigt på himlavalvet. Det lönar sig att titta mot himlen klockan halv sju på morgonen.