Hoppa till huvudinnehåll

yoghurt

 • Sockersnålt på daghemmen inte ett problem – ett år senare är det få som knorrar på Kimitoön

  08.02.2018 Åboland

  Dyrare att servera mindre socker.

  För ganska exakt ett år sedan gick daghemmen i Kimitoöns kommun in för att minska på sockret. Beslutet väckte livlig debatt.

 • Ost och surmjölk förlänger livet - mjölk är mindre hälsosamt

  15.05.2017 Inrikes

  Mjölk blir hälsosammare om den är syrad.

  Mjölkprodukter är hälsosammare om de är syrade antyder svensk forskning. De som dricker vanlig mjölk varje dag löper större risk att dö i förtid. Ost, yoghurt och surmjölk har motsatt effekt.

 • Vet du vad ditt barn dricker?

  04.04.2017 Strömsö

  "Många drycker att välja mellan i daghem och skolor".

  Mjölk, vatten, surmjölk, hemgjord saft, juice, växtmjölk eller kakao. Urvalet av måltidsdrycker i svenskspråkiga daghem, förskolor och skolor i Finland varierar en hel del. Det varierar till och med inom samma kommun. Vem bestämmer vad barnen kan och får dricka och varför? Dela dina åsikter i formuläret i artikeln!

 • De gamla romarna åt inte yoghurt och mysli – en latinlärares avskedsintervju

  28.02.2017 Huvudstadsregionen

  Den förre läraren dog, så han fick ta över.

  Då en grundskoleelev börjar lära sig ett nytt språk vill hen lära sig praktiska meningar och några fräckisar. Det samma gäller också i latinet, berättar Robert Luther.

 • Slut med söta mellanmål på Kimitoöns daghem

  15.02.2017 Åboland

  Kimitoön går in för hälsosammare morgon- och mellanmål.

  Kimitoöns kommun går in för att servera mellan- och morgonmål med så lite tillsatt socker som möjligt på daghemmen. Det ska inte längre strös socker på gröten och färdigt smaksatt yoghurt ersätts med naturell yoghurt och bär eller frukt.

 • Lakrits och salmiak allt populärare i mat

  02.06.2016 Åboland

  Nya smaker på yoghurt, chips och mineralvatten.

  Till skolavslutningen och studentfesterna finns nu massor av recept med lakrits, men det finns också allt fler lakritsprodukter på marknaden. I Finland har bland annat lakritsyoghurt, lakritssalmiakchips och salmiakvichyvatten lanserats denna vår.

 • Forskare rekommenderar växtfett

  20.09.2013 Inrikes

  Nya forskningsrön vid Östra Finlands universitet bekräftar att smör inte är bra för hälsan. Medelålders män som en längre tid dagligen använde 50 gram smör löper en 65 procent större risk att få en hjärtinfarkt än män som använder lite eller inget smör alls.