Hoppa till huvudinnehåll

Tutankhamon

 • Omstridd skulptur av Tutankhamon såld för drygt 5 miljoner euro

  05.07.2019 Utrikes

  Egyptiska myndigheter anser att bysten är stöldgods.

  En skulptur av den egyptiske faraon Tutankhamon har sålts för 5,2 miljoner euro på auktionshuset Christie´s i London. Egyptiska myndigheter anser att bysten är stöldgods.

 • Museianställda inför rätta för att ha limmat fast Tutankhamons skägg med epoxilim

  24.01.2016 Utrikes

  Fläckarna vid skäggroten avslöjade reparationsmissen.

  Åtta anställda - bland annat en tidigare chef - vid Egyptiska museet i Kairo kommer att ställas inför rätta för den "chockerande" metoden att försöka limma tillbaka skägget på den 3 000 år gamla Tutankhamon.

 • Tutankhamons guldmask gick att rädda

  17.12.2015 Utrikes

  Skandal när maskens skägg reparerades med superlim ifjol.

  Det blev skandal när det i början av året uppdagades att museianställda hade reparerat guldmasken med superlim. Nu är den återställd efter en komplicerad restaureringsoperation.

 • Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  28.11.2015 Utrikes

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

 • Tutankhamons mask går att laga

  25.01.2015 Utrikes

  Historien med farao Tutankhamons förstörda guldmask har väckt stor uppståndelse. Nu säger den konservator som har fått i uppgift att restaurera masken att den går att reparera.

 • Tutankhamons mask reparerades med epoxi

  22.01.2015 Utrikes

  En fadäs av det lite allvarligare slaget har inträffat på det egyptiska muséet i Kairo. Tutankhamons mask är en av huvudattraktionerna, men då skägget föll av den ovärderliga masken i samband med en rengöring i fjol, reparerades den med hårdplasten epoxi.

 • Blev farao Tutankhamun överkörd?

  04.11.2013 Utrikes

  Det är mer än nittio år sedan farao Tutankhamuns grav upptäcktes, men fyndet frambringar ständigt nya överraskningar. Enligt de senaste rönen blev den tonårige härskaren överkörd av en stridsvagn, och vid balsameringen efteråt gick något ordentligt fel.