Hoppa till huvudinnehåll

Nelson Mandela

 • Parlamentsval i Sydafrika: Nelson Mandelas ANC är i kris - och de unga har tröttnat på orättvisa, fattigdom och arbetslöshet

  08.05.2019 Utrikes

  Svenska Yles Liselott Lindström är på plats i Johannesburg.

  Parlamentsval hålls i Sydafrika. De hetaste frågorna inför valet är korruptionen, arbetslösheten och de vitas markägande. Numera anses Nelson Mandelas parti ANC vara elitistiskt och ses inte längre som det frigörelseparti som det var för 25 år sedan. Svenska Yles Liselott Lindström är på plats i Johannesburg.

 • Winnie Mandela död

  02.04.2018 Utrikes

  Hon var ex-hustru till antiapartheidkämpen Nelson Mandela.

  Anti-apartheidkämpen Winnie Madikizela-Mandela har avlidit, rapporterar sydafrikanska medier. Hon var ex-hustru till den sydafrikanska ledaren Nelson Mandela.

 • Sydafrikas nya president: Lovar ett slut på korruptionen och "en ny gryning"

  17.02.2018 Utrikes

  Cyril Ramaphosa tar över efter Jacob Zuma.

  I sitt första tal som president höll Cyril Ramaphosa en positiv profil. Ramaphosa tog på torsdag efter Jacob Zuma, som avgick tidigare i veckan.

 • Sydafrikanska medier: Zuma går med på att avgå som president på vissa villkor

  07.02.2018 Utrikes

  Ledningen i det styrande partiet ANC är splittrad.

  Sydafrikas president Jacob Zumas dagar ser ut att vara räknade. Det styrande partiet ANC har rapporterat om "ett konstruktivt möte" mellan president Zuma och hans sannolika efterträdare Cyril Ramaphosa.

 • Trycket på Sydafrikas president Jacob Zuma ökar - och ANC är splittrat

  05.02.2018 Utrikes

  Han misstänks för korruption

  Trycket på Sydafrikas president Jacob Zuma ökar allt mer inom hans eget parti ANC. Zuma avgick som ANC:s partiledare i december men många vill att han avgår som president med det snaraste. Han anklagas för korruption och för att ha försvagat landets ekonomi.

 • Barack Obamas tweet världens mest gillade

  16.08.2017 Utrikes

  I tweeten citerar Barack Obama Nelson Mandela.

  En tweet av Barack Obama efter upploppet i Charlottesville har blivit den mest gillade tweeten någonsin. För tillfället har nästan tre miljoner Twitteranvändare gillat inlägget.

 • Sydafrika: ANC:s största valnederlag sedan avskaffandet av apartheid

  06.08.2016 Utrikes

  Demokratiska alliansen gjorde i sin tur ett gott val.

  Då samtliga röster har räknats i Sydafrika står det nu klart att Nelson Mandelas tidigare parti ANC har lidit sitt största valnederlag sedan avskaffandet av apartheid.

 • Ahtisaari träffade Putin i Moskva

  29.04.2015 Utrikes

  De internationella spänningarna diskuterades under mötet.

  Organisationen The Elders, som består av före detta statsledare och FN-toppar, avslutade sitt besök i Moskva med att träffa president Vladimir Putin i hans tjänstebostad. Också Finlands tidigare president, fredspristagaren Martti Ahtisaari, hör till gruppen.

 • Att växa upp under apartheid

  17.02.2014 X3M

  Christopher Wessels växte upp med aktivistföräldrar under apartheidtiden i Sydafrika. Myteriet såg den bioaktuella filmen Mandela – Long Walk to Freedom med honom, och pratade om vad den väckte för tankar och minnen hos honom.

 • Legogubbarna anfaller

  14.02.2014 X3M

  Helgens biopremiärer bjuder på legogubbar, en remake och Finlands största tonårsidol Isac Elliot. Den samhällsengagerade kanske helst ser på filmen om Nelson Mandelas liv.

 • Ett sista farväl till Mandela

  15.12.2013 Utrikes

  Sydafrikas första mörkhyade president, Nelson Mandela, har begravts i sin hemby Qunu. Begravningen är den sista i en lång rad minnesceremonier till den forna presidentens ära. Se också vårt inslag från begravningen på Arenan.

 • Mandela flögs hem för begravning

  14.12.2013 Utrikes

  I Sydafrika har Nelson Mandelas kropp flugits från huvudstaden Pretoria till Östra Kapprovinsen inför hans begravning i hembyn Qunu på söndag. Begravningen markerar slutet på en vecka av minnesceremonier och farvältagande som har berört hela landet. Förberedelserna inför begravningen är rigorösa.

 • Markus Ekholm: Julgubben, Nelson Mandela och jag

  14.12.2013 Debatt

  Tror du på julgubben? Nej, det gör  inte heller Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle.

 • Kalabalik vid Mandelas stoft

  13.12.2013 Utrikes

  Rusningen att se stoftet av Sydafrikas förre president Nelson Mandela blev i fredags så stor att flera mänskor skadades i tumultet. Idag är sista dagen som Mandela ligger på lit de parade i Pretoria.

 • Sydafrika ber om ursäkt för tolkskandal

  12.12.2013 Utrikes

  Sydafrika ber om ursäkt för skandalen med teckenspråkstolkningen under minnesceremonin för Nelson Mandela i tisdags. Tolken medger också själv att han översatte fel.

 • Mandela ligger på lit de parade - se inslag!

  11.12.2013 Utrikes

  Sydafrikas förre president Nelson Mandela ligger nu på lit de parade i Union Buildings, regeringshögkvarteret i huvudstaden Pretoria. Tusentals människor kantade gatorna då hans kista fördes dit i kortege. Se Viktor Heikels inslag från Pretoria!

 • ”Feststämning, inte sorgstämning”

  10.12.2013 Utrikes

  Yle Nyheters utsände reporter Viktor Heikel deltog i minnesceremonin för Sydafrikas förre president Nelson Mandela. Ceremonin hölls på en fotbollsstadion i Soweto.

 • Kommentera arvet efter Mandela

  10.12.2013 Svenska.yle.fi

  Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

 • Stor minnesceremoni för Mandela - hela världen prisade honom

  10.12.2013 Utrikes

  Minnesceremonin för Sydafrikas förra president Nelson Mandela har pågått hela dagen i Soweto, en förstad till Johannesburg. Folket på läktaren sjöng medan talarna avlöste varandra i talarstolen. Ceremonin framskred i takt med att regnet öste ner.

 • Bönedag till Mandelas minne

  08.12.2013 Utrikes

  Söndagen är i Sydafrika en nationell dag för bön och meditation till Nelson Mandelas minne. Sydafrikanerna minns Mandelas gärningar och budskap. Dagen är den formella inledningen på en vecka av ceremonier.

Sidor