Hoppa till huvudinnehåll

Nuri al-Maliki

 • Splittrat Irak håller sitt första val efter terrorgruppen IS fall

  12.05.2018 Utrikes

  De som röstar hoppas på fred och återuppbyggnad.

  Fem månader efter att den irakiska regeringen utropade seger över IS, uttrycker många av de 24,5 miljonerna irakiska väljarna desillusion och djupt politikerförakt.

 • Iraks premiärminister: Kriget mot IS över i Irak

  09.12.2017 Utrikes

  Hela landet nu fritaget från terrorgruppen IS, uppger Abadi.

  Hela Irak är nu under regeringens kontroll, uppger premiärminister Haider al-Abadi. Terrorguppen IS har fördrivits från sina sista fästen vid gränsen mot Syrien.

 • Ingen förändring i Irak under al-Abadi

  16.12.2015 Utrikes

  De unga är trötta på det dåligt fungerande samhället.

  Irakierna hoppades att motsättningarna mellan shia- och sunnimuslimer skulle minska, liksom korruptionen, när Haider al-Abadi valdes till premiärminister i fjol. al-Abadis reformprogram har hittills misslyckats. Nu är den unga generationen trött på det dåligt fungerande irakiska samhället och kräver förändring.

 • Iraks parlament vill dra förre premiärministern inför rätta

  17.08.2015 Utrikes

  Anklagas för förlusten av landets näst stötsta stad Mosul.

  Iraks parlament har godkänt en utredning där man kräver att tiotals ledande politiker och generaler ställs inför rätta på grund av förlusten av landets näst största stad Mosul ifjol somras.

 • Bara ett enat Irak kan bekämpa islamisterna

  19.08.2014 Utrikes

  Krisen i Irak hotar att splittra landet permanent enligt etniska gränser, menar experter Svenska Yle har talat med. De är ändå eniga om att irakierna ännu kan rädda landet. Nyckeln för kampen mot terrorgruppen IS är försoning, då Iraks framtid hänger på landets minoriteter.

 • al-Maliki avgår som premiärminister

  15.08.2014 Utrikes

  Iraks premiärminister Nuri al-Maliki godkänner sitt nederlag och stöder nu den nye premiärministern Haider al-Abadi.

 • Obama: Ny premiärminister ett steg framåt för Irak

  12.08.2014 Utrikes

  USA:s president Barack Obama hoppas att Irak så fort som möjligt kan få en regering, och kallar nomineringen av Haider al-Abadi ett steg framåt för landet. Samtidigt ökar oron över att utstötte al-Maliki ska orsaka problem.

 • Politiskt dödläge kan slita Irak i bitar

  02.07.2014 Utrikes

  Åratal av sekteristisk maktpolitik hotar att riva Irak i bitar inför terrorgruppen Isis framfart. Då landet mer än någonsin borde enas mot ett gemensamt hot är politiken låst av kompromisslöshet och gamla tvister, som har försvagat landets försvar mot Isis.

 • Iraks premiärminister nobbar samlingsregering

  25.06.2014 Utrikes

  Iraks premiärminister vill inte forma en samlingsregering som skulle inkludera också sunnimuslimer. Nuri al-Malikis besked kommer samtidigt som ISIS-rebellerna slutit en pakt med den syriska grenen av al-Qaida vid en strategisk gränsövergång mellan Syrien och Irak.

 • Kerry i Irak med USA:s krav

  23.06.2014 Utrikes

  USA:s utrikesminister John Kerry är på besök i Bagdad för att erbjuda hjälp med att lösa krisen i Irak, samtidigt som terrorgruppen Isis stärker sitt grepp om den irakisk-syriska gränsen. Kerry har också troligen en rad krav till den irakiska regeringen i bagaget

 • Forna fiender försöker hindra större konflikt i Irak

  19.06.2014 Utrikes

  Beskedet att Iran och USA ska diskutera Iraksamarbete välkomnas av många, bland dem Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi. Parsi säger till Yle Nyheter att de två tillsammans kan förhindra att läget i Irak urartar i en större konflikt mellan sunni- och shiamuslimer.

 • Hårda strider vid Iraks största oljeraffinaderi

  19.06.2014 Utrikes

  Striderna om Iraks största oljeraffinaderi i Baiji har fortsatt mellan regeringsstyrkor och sunnirebeller ledda av Islamiska Staten Irak och Levanten Isis. Samtidigt överväger USA luftangrepp på begäran av Iraks regering.

 • Biden diskuterade med irakiska ledare

  19.06.2014 Utrikes

  USA:s vicepresident Joe Biden har talat i telefon med irakiska ledare och bett dem samarbeta mot ISIS-rebellerna. USA har ännu inte svarat på Iraks förfrågan om hjälp i form av lufträder.

 • Risk för fullskaligt sekteristiskt inbördeskrig i Irak

  13.06.2014 Utrikes

  I Irak har jihadister lyckats ta över två städer till i Diyala-provinsen nordost om Bagdad. Men nu strömmar tusentals shiamuslimer till rekryteringscentraler, för att strida mot sunnirebellerna. Risken ökar för ett fullskaligt sekteristiskt inbördeskrig. USA överväger hjälp till Irak

 • Irakierna måste ha modet att gå och rösta

  30.04.2014 Utrikes

  Sammanlagt sju människor har mist livet medan 24 har sårats i det första parlamentsvalet sedan de amerikanska soldaterna lämnade Irak för 2,5 år sen.