Hoppa till huvudinnehåll

veganism

  • Snart får alla barn i Helsingfors som vill äta veganskt på dagis

    01.11.2017 Huvudstadsregionen

    Helsingfors stad har testat veganmat på utvalda dagisar.

    Från och med början av nästa år ska alla barn i Helsingfors som äter veganmat hemma, också kunna göra det på dagis. Staden har provat på att servera vegansk kost på utvalda dagisar och utökar nu möjligheten.

  • Här är gymnasiet som serverar endast vegetarisk mat – och eleverna har själva valt det

    29.09.2017 X3M

    Kocken David Liebe får nästan bara positiva kommentarer.

    På Globala Gymnasiet i Stockholm serveras endast vegetarisk mat. Eleverna är nöjda, men dillkött är fortfarande ingen succé, inte ens när det görs på sojaprodukter.

  • Johanna Dikert: Är vi redo för en köttfri skola?

    28.09.2017 X3M

    Det bästa är ju att alla vinner på vegetarisk kost.

    Jag undrar vad du tycker om idén att ha uteslutande vegetarisk mat i skolan?

  • Förälder: Mitt barn som är vegan diskrimineras inom dagvården

    02.09.2017 Huvudstadsregionen

    Barn som är vegan får inte specialdiet på dagis.

    Att ett barn är vegan räcker inte som kriterium för att få välja ett daghem där det serveras veganmat eller för att få specialdiet på daghemmen i Helsingfors.

  • Det blir hela tiden enklare att vara vegan - utbudet bara växer

    14.08.2017 Inrikes

    Information om nya produkter sprider sig på sociala medier.

    Det blir enklare att vara vegan. Utbudet växer och blir allt mångsidigare. Allt fler veganska delikatesser som bland annat glass dyker det upp hela tiden.

  • Finländare vill följa trenddieter - men på traditionellt finländskt vis

    08.07.2017 Inrikes

    Nya trender i matväg ska helst anpassas till tradition.

    Den pågående vegetariska trenden är inte den enda som just nu råder bland finländarna när det kommer till matvanor. Parallellt pågår också en köttrend, ett intresse för det mera naturliga och ett ökande utbud av processade produkter riktade till veganer.

  • Fem myter om veganism

    21.05.2017 Nyhetsskolan

    Experter slår hål på de vanligaste fördomarna mot veganer.

    Två experter slår hål på de vanligaste fördomarna mot veganer och vegansk kost.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    01.02.2017 Hälsa

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Växtslakt och proteinskifte - så äter vi 2017

    31.01.2017 Mat och fritid

    "Hälsa och grönt är trendigt i år".

    Vi äter klimatsmart, hållbart och hälsosamt, med färre djur och flera växter på tallriken. Ren mat, fast casual och casual dining lockar allt fler. Växtslaktarna introduceras medan företag i livsmedelsbranchen fortsätter tävla om vem som lanserar de bästa vegetariska innovationerna. Här är de starkaste mattrenderna för år 2017.

  • Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

    31.01.2017 X3M

    Den gröna kosten - snabb trend eller här för att stanna?

    Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    31.01.2017 Hälsa

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Freja forskar i vegantrenden

    26.01.2017 Hälsa

    Genusforskare som grävt ner sig i mat och könsroller.

    Det började med att Freja Högback skrev sin magisteravhandling om mat och könsroller. Eller egentligen började det med att Freja tycker om mat, både att odla, laga och att äta. Freja är vegan sedan början av 2000-talet och har studerat genusvetenskap i många år. Nu forskar hon i den växande vegantrenden.

  • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

    23.01.2017 Inrikes

    Spenatplättar och spenatsoppa fortfarande populära.

    Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.

  • Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter

    23.01.2017 Hälsa

    Veganutmaningen fokuserar på god mat och enkla recept.

    Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.

  • Tiina Grönroos: Halvvägs in i veganmånaden

    19.01.2017 Hälsa

    Att hålla sig till veganmat går förvånansvärt enkelt.

    Dag 10. Nu har jag klarat av halva veganutmaningen. Det återstår cirka en och en halv vecka av mitt projekt. Det har gått förvånansvärt enkelt och smärtfritt.

  • Vad är värre - avokadon eller kossan?

    17.01.2017 Hälsa

    Debatterna om växt- eller animalisk kost går lätt överstyr.

    Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.

  • Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

    12.01.2017 Hälsa

    Argumenten mot veganism är skrämmande.

    Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

  • Tiina Grönroos: Min månad som vegan

    11.01.2017 Hälsa

    Gör veganmaten mig till en piggare människa?

    Dag 1. Kära Yle Vega. Eller Yle Vegan. För ungefär tio minuter sedan gick jag med i vegaanihaaste, det vill säga veganutmaningen. Det betyder att jag i januari ska avstå från allt animaliskt. Det här betyder inget kött, ingen fisk, inga mjölkprodukter och inga ägg.

  • Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

    24.12.2016 Kultur och nöje

    Vad du äter berör resten av oss, skriver vår kolumnist.

    Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.

  • Veganens julbord fylls av etiska val

    18.12.2016 Hälsa

    Moral och etik är viktiga ingredienser på veganens julbord.

    Veganens julbord handlar om betydligt mer än att ersätta grädde med växtbaserat fett eller den traditionella julskinkan med en rulle gjord av vetegluten. Petra Österberg vill i första hand tänka på miljön och djurens välmående.

Sidor