Hoppa till huvudinnehåll

veganism

 • Det blir hela tiden enklare att vara vegan - utbudet bara växer

  14.08.2017 Inrikes
  Det blir enklare att vara vegan. Utbudet växer och blir allt mångsidigare. Allt fler veganska delikatesser som bland annat glass dyker det upp hela tiden.
 • Finländare vill följa trenddieter - men på traditionellt finländskt vis

  08.07.2017 Inrikes
  Den pågående vegetariska trenden är inte den enda som just nu råder bland finländarna när det kommer till matvanor. Parallellt pågår också en köttrend, ett intresse för det mera naturliga och ett ökande utbud av processade produkter riktade till veganer.
 • Fem myter om veganism

  21.05.2017 Nyhetsskolan
  Två experter slår hål på de vanligaste fördomarna mot veganer och vegansk kost.
 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  01.02.2017 Hälsa
  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.
 • Växtslakt och proteinskifte - så äter vi 2017

  31.01.2017 Mat och fritid
  Vi äter klimatsmart, hållbart och hälsosamt, med färre djur och flera växter på tallriken. Ren mat, fast casual och casual dining lockar allt fler. Växtslaktarna introduceras medan företag i livsmedelsbranchen fortsätter tävla om vem som lanserar de bästa vegetariska innovationerna. Här är de starkaste mattrenderna för år 2017.
 • Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

  31.01.2017 X3M
  Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.
 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  31.01.2017 Hälsa
  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.
 • Freja forskar i vegantrenden

  26.01.2017 Hälsa
  Det började med att Freja Högback skrev sin magisteravhandling om mat och könsroller. Eller egentligen började det med att Freja tycker om mat, både att odla, laga och att äta. Freja är vegan sedan början av 2000-talet och har studerat genusvetenskap i många år. Nu forskar hon i den växande vegantrenden.
 • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

  23.01.2017 Inrikes
  Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.
 • Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter

  23.01.2017 Hälsa
  Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.
 • Tiina Grönroos: Halvvägs in i veganmånaden

  19.01.2017 Hälsa
  Dag 10. Nu har jag klarat av halva veganutmaningen. Det återstår cirka en och en halv vecka av mitt projekt. Det har gått förvånansvärt enkelt och smärtfritt.
 • Vad är värre - avokadon eller kossan?

  17.01.2017 Hälsa
  Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.
 • Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

  12.01.2017 Hälsa
  Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
 • Tiina Grönroos: Min månad som vegan

  11.01.2017 Hälsa
  Dag 1. Kära Yle Vega. Eller Yle Vegan. För ungefär tio minuter sedan gick jag med i vegaanihaaste, det vill säga veganutmaningen. Det betyder att jag i januari ska avstå från allt animaliskt. Det här betyder inget kött, ingen fisk, inga mjölkprodukter och inga ägg.
 • Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

  24.12.2016 Kultur och nöje
  Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.
 • Veganens julbord fylls av etiska val

  18.12.2016 Hälsa
  Veganens julbord handlar om betydligt mer än att ersätta grädde med växtbaserat fett eller den traditionella julskinkan med en rulle gjord av vetegluten. Petra Österberg vill i första hand tänka på miljön och djurens välmående.
 • Chips och öl-veganer får pris för avslappnad inställning – vegandieten har blivit mainstream

  09.12.2016 Inrikes
  Facebook-gruppen Sipsikaljavegaanit får djurrättsorganisationen Animalias Pro Animalia-pris för att de lyckats göra veganismen lättillgänglig och rolig.
 • Nordens enda ”veganost” tillverkas i Lappträsk

  13.11.2016 Östnyland
  Södra Finlands enda fortfarande aktiva ysteri, Porlom mejeri, släppte i början av oktober en ny produkt gjord helt utan mjölk. På en månad har den redan hittat sina användare.
 • Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

  12.09.2016 Hälsa
  Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.
 • Veganen som äter ohälsosamt

  07.09.2016 Hälsa
  När Andreas Wiberg försvarar sitt sätt att äta och leva tar en del människor det väldigt personligt. Andreas har valt veganismen av etiska och miljömässiga skäl, inte för att kroppen ska må bra.

Sidor