Hoppa till huvudinnehåll

veganism

  • Bönor, tomater, en majskolv, en paprika och en gul pumpa.

    Fem myter om veganism

    21.05.20176Nyhetsskolan
    Två experter slår hål på de vanligaste fördomarna mot veganer och vegansk kost.
  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    01.02.2017Hälsa
    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.
  • Två personer står framför ett gatukök som säljer tex-mex.

    Växtslakt och proteinskifte - så äter vi 2017

    31.01.2017Mat och fritid
    Vi äter klimatsmart, hållbart och hälsosamt, med färre djur och flera växter på tallriken. Ren mat, fast casual och casual dining lockar allt fler. Växtslaktarna introduceras medan företag i livsmedelsbranchen fortsätter tävla om vem som lanserar de bästa vegetariska innovationerna. Här är de starkaste mattrenderna för år 2017.
  • Ian Åström.

    Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

    31.01.2017X3M
    Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.
  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    31.01.2017Hälsa
    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.
  • Freja Högback i en studierestaurang/skolmatsal. I förgrunden stor skål med skivad gurka.

    Freja forskar i vegantrenden

    26.01.2017Hälsa
    Det började med att Freja Högback skrev sin magisteravhandling om mat och könsroller. Eller egentligen började det med att Freja tycker om mat, både att odla, laga och att äta. Freja är vegan sedan början av 2000-talet och har studerat genusvetenskap i många år. Nu forskar hon i den växande vegantrenden.
  • Vegetariska piroger på butikshylla.

    Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

    23.01.20171Inrikes
    Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.
  • tallrikar fullastade med grönsaker och fruktbitar

    Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter

    23.01.20172Hälsa
    Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.
  • Tiina Grönroos poserar med en banan.

    Tiina Grönroos: Halvvägs in i veganmånaden

    19.01.20171Hälsa
    Dag 10. Nu har jag klarat av halva veganutmaningen. Det återstår cirka en och en halv vecka av mitt projekt. Det har gått förvånansvärt enkelt och smärtfritt.
  • En leksaksko i plast bredvid en avokado. Torra löv ska symbolisera skövlad regnskog.

    Vad är värre - avokadon eller kossan?

    17.01.20174Hälsa
    Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.
  • en tallrik fylld med grönsallad, böngryta och ytterlihare en vegansk röra som innehåller bland annat jordnötter.

    Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

    12.01.20172Hälsa
    Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Min månad som vegan

    11.01.201713Hälsa
    Dag 1. Kära Yle Vega. Eller Yle Vegan. För ungefär tio minuter sedan gick jag med i vegaanihaaste, det vill säga veganutmaningen. Det betyder att jag i januari ska avstå från allt animaliskt. Det här betyder inget kött, ingen fisk, inga mjölkprodukter och inga ägg.
  • Kaj Arnö håller fram en vegetarisk hamburgare.

    Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

    24.12.201634Kultur och nöje
    Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.
  • Serveringsfat med olika sorters tofu och sallader..

    Veganens julbord fylls av etiska val

    18.12.20164Hälsa
    Veganens julbord handlar om betydligt mer än att ersätta grädde med växtbaserat fett eller den traditionella julskinkan med en rulle gjord av vetegluten. Petra Österberg vill i första hand tänka på miljön och djurens välmående.
  • Serveringsfat med olika sorters tofu och sallader..

    Chips och öl-veganer får pris för avslappnad inställning – vegandieten har blivit mainstream

    09.12.20161Inrikes
    Facebook-gruppen Sipsikaljavegaanit får djurrättsorganisationen Animalias Pro Animalia-pris för att de lyckats göra veganismen lättillgänglig och rolig.
  • Porlammin vege "ost"

    Nordens enda ”veganost” tillverkas i Lappträsk

    13.11.201614Östnyland
    Södra Finlands enda fortfarande aktiva ysteri, Porlom mejeri, släppte i början av oktober en ny produkt gjord helt utan mjölk. På en månad har den redan hittat sina användare.
  • Eva Roos

    Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

    12.09.201615Hälsa
    Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.
  • Andreas Wiberg i sin trägård i Åbo. Visar tummen upp och ler.

    Veganen som äter ohälsosamt

    07.09.201625Hälsa
    När Andreas Wiberg försvarar sitt sätt att äta och leva tar en del människor det väldigt personligt. Andreas har valt veganismen av etiska och miljömässiga skäl, inte för att kroppen ska må bra.
  • Glutenfrikost i skolmatsalen.

    Många olika dieter i skolköken

    26.08.20166Österbotten
    I Korsholm följer mellan tio och sju procent av eleverna någon diet, antingen på grund av allergi eller övertygelse. Det betyder att man serverar mjölk- och glutenfrimat, vegetarisk- och vegankost och rätter utan griskött.
  • Ibrahimi Behzat utanför sin pizzeria Tikitak.

    Veganpizzor lockar långväga gäster till Åbo

    14.07.20167Åboland
    Ibrahimi Behzat är en glad man. För några veckor sedan började han sälja veganpizzor i sin pizzeria och satsningen har burit frukt. Vänner av veganmat från både när och fjärran har vallfärdat till Tikitak i Suikkila för att testa pizzorna.