Hoppa till huvudinnehåll

Artur Mas

 • Spanien drar katalansk separatism inför rätta

  11.11.2015 Utrikes

  Rajoy: "Beslutet försvarar staten".

  Spanien kommer att agera bestämt mot katalanska ledare ifall de bryter mot lagen i försöken att lösgöra Katalonien från Spanien. Det meddelade premiärminister Mariano Rajoy efter att regeringen enats om att överklaga den planerade självständighetsprocessen.

 • Rajoy tänker inte förhandla om Spaniens sammanhållning

  28.09.2015 Utrikes

  Båda sidor anser sig ha vunnit i Katalonien.

  Självständighetsrörelsen i Katalonien får majoritet i parlamentet – men fick inte flest röster. Spaniens premiärminister säger att han tänker samarbeta med det nya parlamentet – men bara inom ramen för lagen.

 • Ja för självständigt Katalonien

  28.09.2015 Utrikes

  De segrande partierna tänker utropa självständighet år 2017.

  Självständighetsförespråkarna i Katalonien vann söndagens omstridda regionval och planerar att utropa självständighet år 2017.

 • Åtal mot katalansk regionpresident

  22.11.2014 Utrikes

  Den spanska riksåklagaren har väckt åtal mot Kataloniens regionpresident Artur Mas och två andra tjänstemän i regionen med anledning av den inofficiella folkomröstningen om självständighet.

 • ”Spanien kan inte längre strunta i katalanernas självständighetssträvan”

  10.11.2014 Utrikes

  Bollen ligger nu hos den spanska regeringen. Det säger Svenska Yles utsända i Barcelona efter söndagens emotionella omröstning om ett självständigt Katalonien. Nu måste Madrid gå med på att diskutera frågan, säger Jessica Stolzmann.

 • Majoritet för självständighet i Katalonien

  10.11.2014 Utrikes

  En majoritet har röstat för Kataloniens självständighet i söndagens symboliska omröstning. Preliminära resultat visar att 80,7 procent av de ungefär två miljoner som deltog i omröstningen röstade för ett fritt Katalonien.

 • Katalanerna röstar om självständighet

  09.11.2014 Utrikes

  Den spanska autonoma regionen Katalonien ordnar på söndagen en rådgivande folkomröstning om självständighet trots protester från centralregeringen i Madrid.

 • Katalonien får inte ordna symbolisk omröstning

  04.11.2014 Utrikes

  I Spanien har författningsdomstolen förbjudit Katalonien att arrangera en symbolisk folkomröstning om självständighet på söndag. Enligt den spanska regeringen är omröstningen olaglig.

 • Låtsasval i Katalonien - "Viktigt fastän inte på riktigt"

  04.11.2014 Utrikes

  På söndag ska katalanerna rösta om självständighet. Men inte på riktigt - valet har förvandlats till ett låtsasval som bäst kunde beskrivas som en inofficiell opinionsmätning. I dag förbjöd landets författningsdomstol omröstningen. En sak är ändå säker - närmare att få rösta om självständighet har katalanerna aldrig varit och hurdan den kontroversiella valdagen än blir så bli den historisk.

 • Folkomröstning om självständighet utlyst i Katalonien

  27.09.2014 Utrikes

  Den katalanske regionpresidenten Artur Mas har nu utlyst en folkomröstning om självständighet. Madrid väntas göra allt för att stoppa omröstningen.

 • Spanskt nej till katalansk omröstning om självständighet

  09.04.2014 Utrikes

  Det spanska parlamentet avslog igår kväll Kataloniens begäran om en folkomröstning om självständighet den 9 november.