Hoppa till huvudinnehåll

Slaget vid Waterloo

 • Oväntade fynd från slaget vid Waterloo: Benrester vittnar om amputeringar och en artilleriprojektil om Napoleons genombrytningsförsök

  02.08.2019 Utrikes

  Hittills har det varit ont om fynd av ben vid Waterloo.

  Hittills har det varit ont om fynd av ben vid slagfältet i Waterloo eftersom de skelett efter stupade soldater som fanns i massgravar maldes till gödsel.

 • Österbottens regemente deltar i slaget vid Waterloo

  16.06.2015 Österbotten

  200 år sedan Napoleon Bonapartes sista strid.

  Den 18 juni är det 200 år sedan slaget vid Waterloo. Österbottens regemente deltar i en dramatisering av striden som blev Napoleon Bonapartes slutgiltiga nederlag.

 • Tvåhundra år sedan slaget vid Waterloo

  14.06.2015 Utrikes

  Dagen uppmärksammas med utställningar, jubileumsmynt och öl.

  Under den kommande veckan samlas tiotusentals historieintresserade på de fält där Napoleonkrigens avslutande slag utkämpades för 200 år sedan. Waterloo är i dag en välordnad förort 15 kilometer söder om Bryssel, men det historiska slagfältet har i stor utsträckning bevarats i sitt ursprungliga tillstånd.

 • Waterloo och Napoleons eftermäle

  21.04.2015 Kultur och nöje

  För 200 år sedan förlorade Napoleon slaget vid Waterloo.

  För 200 år sedan förlorade Napoleon slaget vid Waterloo. Händelsen firas givetvis av segrarna, britterna, men konstigt nog också av förlorarna, fransmännen. Ståtligast firar man i Belgien där Waterloo ligger. Där putsar man upp slagfältet (det var så dags) och förbereder sig att dra slaget i repris. Albert Ehrnrooth berättar varför slaget vid Waterloo är värt att fira.