Hoppa till huvudinnehåll

Napoleon I

 • Modern konst kring Michael Jackson lyfts upp på Emmas väggar

  22.08.2019 Kultur och nöje

  Michael Jackson är på tapeten igen.

  - Alla har vi en uppfattning om Michael Jacksons som ikonisk figur och om hans musik, men hans genomslagskraft på den moderna konsten är mindre känd. Det säger Pernilla Wiik, amanuens på Esbo moderna konstmuseum, Emma inför höstens storsatsning.

 • Oväntade fynd från slaget vid Waterloo: Benrester vittnar om amputeringar och en artilleriprojektil om Napoleons genombrytningsförsök

  02.08.2019 Utrikes

  Hittills har det varit ont om fynd av ben vid Waterloo.

  Hittills har det varit ont om fynd av ben vid slagfältet i Waterloo eftersom de skelett efter stupade soldater som fanns i massgravar maldes till gödsel.

 • Teaterrecension: Marat/Sade eller revolution i Mumindalen?

  22.10.2018 Kultur och nöje

  Tre finlandssvenska teatrar går i kamp med utmanande pjäs.

  Peter Weiss moderna pjäsklassiker är som en kameleont, varje epok har drabbats av resonemanget men tolkningarna har växlat i takt med tidsandan. Så vem drar det längsta strået i dag – libertinen eller jakobinen? Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola söker ett svar.

 • Från Rubicon till Salutorget: Toppmöten som förändrade världen

  13.07.2018 Historia

  Hur placerar sig Trumps toppmöten i en historisk jämförelse?

  Amerikanska presidenten Donald Trump kommer på måndag att inom en kort tid ha träffat både Kim Jong-un och Vladimir Putin. Stora möten mellan stora män, som på pappret är fiender med stora personligheter och följarskaror på kultnivå. Men hur placerar sig Trumps toppmöten i en historisk jämförelse?

 • Hälften av jordens befolkning firar nyåret 2018 – andra kalendrar visar allt från 1400-talet till 5700-talet

  31.12.2017 Inrikes

  Finland använder sen 1800-talet den gregorianska kalendern.

  I den västerländska delen av världen har man sedan 1700-talet förlitat sig på den gregorianska kalendern, som nu övergår till 2018. Däremot är det inte en självklarhet för ungefär halva jordens befolkning att vi firar in 2018 i dag.

 • Trump har landat i Paris

  13.07.2017 Utrikes

  Också Merkel och hennes regering är i Frankrikes huvudstad.

  USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania har inlett sitt besök i Paris. Trump är hedersgäst vid det franska nationaldagsfirandet. Också Merkel och hennes regering är på besök i den franska huvudstaden på torsdagen.

 • Den som ljuger bäst vinner - Machiavellis ledarskapsutbildning aktuell igen

  15.02.2017 Kultur och nöje

  Har Donald Trump coachats av Machiavelli?

  Han måste ha läst den, slår det mej när jag hör Donald Trump leverera ytterligare ett tal späckat med alternativa fakta. Jag talar om Machiavellis Fursten, boken som alla känner till, men ingen har läst. Utom alla ultranationalistiska ledare. De har slukat den.

 • Den här mannen är Storbritanniens nya utrikesminister

  14.07.2016 Utrikes

  Alla i Boris Johnsons familj röstade för att stanna i EU.

  Den skandalomsusade och kontroversiella EU-motståndaren Boris Johnson säger sig vara ödmjukt stolt över att ha blivit vald till landets nya utrikesminister. Det borde han vara. Så sent som för en vecka sedan stödde han den nyvalda premiärministerns rival.

 • Mycket mera än Snövit i den första svenska Grimmbiografin

  12.06.2016 Kultur och nöje

  Mycket mera än Snövit i den första svenska Grimmbiografin.

  Efter fem års arbete har den äntligen kommit ut, den första svenska biografin om Bröderna Grimm, på Tvilling förlag. Författaren Andréa Räder har skrivit en mycket innehållsrik och gripande berättelse om de grymma sagornas utgivare.

 • Österbottens regemente deltar i slaget vid Waterloo

  16.06.2015 Österbotten

  200 år sedan Napoleon Bonapartes sista strid.

  Den 18 juni är det 200 år sedan slaget vid Waterloo. Österbottens regemente deltar i en dramatisering av striden som blev Napoleon Bonapartes slutgiltiga nederlag.

 • Tvåhundra år sedan slaget vid Waterloo

  14.06.2015 Utrikes

  Dagen uppmärksammas med utställningar, jubileumsmynt och öl.

  Under den kommande veckan samlas tiotusentals historieintresserade på de fält där Napoleonkrigens avslutande slag utkämpades för 200 år sedan. Waterloo är i dag en välordnad förort 15 kilometer söder om Bryssel, men det historiska slagfältet har i stor utsträckning bevarats i sitt ursprungliga tillstånd.

 • Waterloo och Napoleons eftermäle

  21.04.2015 Kultur och nöje

  För 200 år sedan förlorade Napoleon slaget vid Waterloo.

  För 200 år sedan förlorade Napoleon slaget vid Waterloo. Händelsen firas givetvis av segrarna, britterna, men konstigt nog också av förlorarna, fransmännen. Ståtligast firar man i Belgien där Waterloo ligger. Där putsar man upp slagfältet (det var så dags) och förbereder sig att dra slaget i repris. Albert Ehrnrooth berättar varför slaget vid Waterloo är värt att fira.

 • Empirestilen

  30.11.2006 Arkivet

  Programmet "Två sekler kulturhistoria".

  Varifrån kommer Helsingfors stadsarkitektur? Empirestilen var som störst under Napoleons kejsartid i Frankrike. Hans personliga smak influerade stilen som bland annat kan ses i Helsingfors stadsarkitektur.