Hoppa till huvudinnehåll

Folkmordet i Rwanda

 • Avslag i hovrätten för Rwandapastorn – blir inte villkorligt frisläppt ur fängelset

  04.01.2019 Östnyland

  Francois Bazaramba är dömd för folkmord i Rwanda.

  Pastorn Francois Bazaramba, som dömdes till livstids fängelse för sin delaktighet i folkmordet i Rwanda, har fått avslag i hovrätten på sin ansökan om villkorligt frigivande. Bazaramba kom till Vasa flyktingförläggning 2003 och greps i Borgå 2007.

 • Fredspristagare kritiserar Burma för förtryck av rohingya-minoriteten

  30.12.2016 Utrikes

  Kritiker: Aung San Suu Kyi gör inte tillräckligt.

  Ett antal fredspristagare har skickat ett brev för att vädja till FN om att för att få ett slut på förtrycket av rohingya-minoriteten i Burma.

 • Svensk dömd för folkmordet i Rwanda

  16.05.2016 Utrikes

  Den i dag 60-årige mannen dödade tiotusentals människor.

  I Sverige har en svensk-rwandisk man dömts till livstids fängelse för folkmordshandlingar. Åtalet bedöms vara det grövsta i svensk rättshistoria.

 • Förslag: Större befogenheter för FN:s fredsbevarare

  12.05.2016 Utrikes

  Bakom förslaget ligger tidigare misslyckanden.

  Rwanda och Nederländerna föreslår att FN:s fredsbevarare skulle få större befogenheter att använda maktmedel för att skydda civilbefolkningen.

 • Årets flyktingkvinna och flyktingman utsågs

  06.04.2016 Inrikes

  De utgör uppmuntrande exempel för andra invandrare.

  Finlands flyktinghjälp har utsett Rita Kostama från Rwanda till årets flyktingkvinna. Ali Giray, kurd från Turkiet, har valts till årets flyktingman.

 • Rwandas långvarige ledare ställer upp för omval

  01.01.2016 Utrikes

  President Kagames beslut får kritik i och utanför Rwanda.

  Rwandas president Paul Kagame kommer att ställa upp för en tredje mandatperiod år 2017, då hans nuvarande sjuåriga ämbetsperiod löper ut.

 • Långvarig ledare kan fortsätta länge än

  19.12.2015 Utrikes

  Rwandierna låter president Paul Kagame ställa upp på nytt.

  Invånarna i Rwanda har med överväldigande majoritet godkänt en grundlagsändring som låter den omstridda presidenten Paul Kagame fortsätta på sin post.

 • Kongos "Terminator" står åtalad för krigsbrott - våldtog och mördade

  02.09.2015 Utrikes

  Den fjärde att åtalas i ICC för våldet i Kongo.

  Rättegången mot den förre kongolesiske rebelledaren Bosco Ntaganda har börjat i Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Grundaren till rebellorganisationen M23, står åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

 • Agenda Rwanda: Vad bubblar under din polerade yta?

  13.04.2015 Utrikes

  Klonk, ekade det i kyrkan Nyamata utanför Kigali när mannen lade ner skallen på cementgolvet. ”Här machete, där kulhål. Nej vänta det är inte ett kulhål, säkert en klubba eller något i den stilen. Där är ett kulhål, ser ni, det är ett mer regelbundet hål.” Klonk.

 • Ett av de blodigaste folkmorden i modern historia

  06.04.2014 Utrikes

  Vilka händelser ledde till att nästan en miljon människor mördades av sina landsmän inom loppet av tre månader? Folkmordet i Rwanda för 20 år sedan utreds fortfarande, men klart är att omvärlden medvetet valde att titta bort trots att man visste vad som pågick i landet.

 • Rwanda 20 år efter folkmordet

  02.04.2014 Utrikes

  Närmare en miljon dödade - under hundra dagar av skräck. På söndag är det 20 år sedan folkmordet i Rwanda började. Nina Winqvist jobbade som informatör för Internationella röda korset på plats i Rwanda och berättar här om hjälplösheten och frustrationen som hon då upplevde.

 • F.d. soldat dömdes i Frankrike för folkmordet i Rwanda

  15.03.2014 Utrikes

  I Frankrike har en före detta soldat dömts till fängelse för att ha deltagit i folkmordet i Rwanda år 1994. En domstol i Paris dömde mannen till 25 års fängelse för delaktighet i folkmordet.

 • Om folkmordet i Rwanda

  15.06.2011 Arkivet

  Under 100 dagar våren 1994 mördades 800 000 rwandier.

  Under 100 dagar våren 1994 mördades 800 000 rwandier av landets befolkning på över 10 miljoner invånare. Kan man skipa rättvisa efter ett folkmord och hur lever man efter att ha bevittnat hemskheterna?