Hoppa till huvudinnehåll

P.O. Enquist

 • Freja Rudels får Statsrådet Mauritz Hallbergs pris

  16.05.2017 Åboland

  Får pris för årets bästa vetenskapliga verk på svenska.

  Litteraturvetaren får priset för årets bästa vetenskapliga verk på svenska. Priset delas ut av Svenska litteratursällskapet i Finland. Prissumman är 20 000 euro.

 • När kroppen blir text – ny avhandling om P O Enquist

  15.09.2016 Kultur och nöje

  Freja Rudels doktorerar på avhandling om P O Enquist.

  Ett halvt liv har Freja Rudels ägnat sig åt den svenska författaren P O Enquist som i sitt författarskap tar fasta på de riktigt stora frågorna: vad innebär det att vara människa, att skriva, att finnas till för varandra?

 • Ur alkoholmissbruk föddes en pjäs om under

  28.05.2016 Kultur och nöje

  Omtumlande och irriterande med Enquists pjäs på Dramaten.

  I en sjurumslägenhet med utsikt över Champs Elysée i Paris dekade författaren P.O. Enquist ner sig under tre år. Spriten var lättillgänglig, skrivkrampen stor och till och med självmordstankarna kom. Slutligen var det dialogen med katten August som fick honom att tro på undret.

 • Vårt behov av manliga genier är omättligt

  24.04.2016 Kultur och nöje

  Trenden med verklighetsbaserade romaner håller i sig.

  Vårt behov av verklighetsbaserade romaner och bekännelselitteratur verkar inte avta - det visar inte minst den stora uppmärksamheten kring Ebba Witt-Brattströms och Horace Engdahls nya böcker. Vad handlar detta intresse om?

 • Agneta Pleijel - kluven mitt itu av sina föräldrar

  13.03.2016 Kultur och nöje

  Föfattaren Agneta Pleijel om sitt uppväxttrauma.

  En av Sveriges främsta författare, Agneta Pleijel, har nu som lite över 70-åring återvänt till sina ungdomsår. I Spådomen – en flickas memoarer berättar hon öppenhjärtligt och laddat om hur det var att växa upp kluven i mitten av sina föräldrars konflikter och skilsmässa.