Hoppa till huvudinnehåll

Akseli Gallen-Kallela

 • Guldålderns målare sökte kontakt till en djupare sanning via spiritualism

  13.05.2019 Inrikes

  Akseli Gallen-Kallela ordnade spiritismkvällar med vänner.

  Ny forskning och en utställning visar hur guldålderns målare Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Pekka Halonen sökte kontakt till andevärlden genom spiritualism och teosofi. I deras verk syns intresset i form av symbolik: energivibrationer, auran och magnetiska blickar.

 • Välkommen till Galleri Donner!

  30.03.2019 Kultur och nöje

  Vad hänger på Jörn Donners väggar?

  Böcker och konst. Det är vad som präglar Jörn Donners och hans hustru Bitte Westerlunds hem. Men här upphöjs inte konsten. Den finns med, som en del av miljön helt enkelt. Hänger och står, på väggar och golv, hyllor och bord, likvärdig och utan åthävor, med mycket annat som hör till ett hem. Följ med på en rundvandring!

 • Hakkors som väggklotter en vanlig syn i stadsbilden, men vad är svastikan och varifrån kommer symbolen egentligen?

  12.07.2018 Samhälle

  Svastikan klottras ofta men vad betydde den före 1930-talet?

  Många finländare har säkert sett hakkorset som klotter i offentligheten. Om man frågar heraldikern Tom Bergroth, så tror han inte alltid att unga förstår exakt vad denna laddade symbol innebär.

 • "Jävligt branta backar dom har på det här stället. Men portvinet smakar” - vykorten tar vara på våra minnen

  20.05.2018 Kultur och nöje

  När skickade du senast ett vykort?

  I dag tar de flesta av oss bilder med mobilkameran på den där underbara stranden eller den där pittoreska marknaden och laddar upp dem på sociala medier istället för att skicka en personlig och handskriven hälsning på ett vykort. Annat var det förr.

 • En gren av konstförfalskningshärvan till åtalsprövning

  20.09.2017 Inrikes

  Behandlingen av första delen pågår till november 2017.

  Förundersökningen kring en av förgreningarna i den stora konstförfalskningshärvan är nu färdig, meddelar polisen. Behandlingen av den första delen pågår till november 2017.

 • Med kroppen som konstverk - nu ställs tatueringar ut på museum

  16.09.2017 Kultur och nöje

  Många klassiska verk har förevigats på mänskohuden.

  Konstverk som tatueringar är ett nytt koncept för en konstutställning och visas på Gallen-Kallela museet, Tarvaspää i Esbo.

 • Akseli Gallen-Kallelas orosfyllda 1910-tal

  14.07.2017 Kultur och nöje

  Utställning om Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal.

  Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst.

 • Försvunnen oljemålning av Gallen-Kallela dök upp i Schweiz

  05.05.2017 Inrikes

  Verket visades senast offentligt i Berlin år 1895.

  Akseli Gallen-Kallelas oljemålning Sårfeber, som varit försvunnen i över hundra år, har dykt upp i Schweiz och säljs på auktion nästa månad.

 • Come to Finland - med äventyr i blicken

  18.02.2017 Kultur och nöje

  Reseaffischer visar en annorlunda Finlandsbild.

  Come to Finland heter en utställning om reseaffischer, som har öppnat på Nationalmuseet. Enligt Magnus Londen som har varit med och sammanställt utställningen balanserar affischerna mellan reklam och konst, men är också historiskt intressanta och ger en träffande och ny bild av Finlands utveckling under 1900-talet.

 • Första domen föll i konstförfalskningshärvan

  13.01.2017 Inrikes

  Snabbrättegång i tingsrätten i Tammerfors.

  Tingsrätten i Tammerfors har vid en snabbrättegång dömt en konstnär från Lempäälä till knappa två års villkorligt fängelse för grov förfalskning. Konstnären erkände redan i förundersökningen att han har signerat tavlor som han själv har målat med kända konstnärers namn.

 • "Det finns sexism i vår nationalkonst som kräver förklaring"

  06.07.2016 Kultur och nöje

  Tolkningen av våra konstklassiker måste uppdateras.

  Konstnären och kuratorn Katriina Rosavaara efterlyser en tydligare tolkning av våra konstklassiker. Exempelvis bilden av Aino som jagas av Väinämöinen gör ont att se på och för att kunna motivera varför den visas behöver vi en modern analys av den, säger hon

 • Var ligger Karelen?

  27.02.2016 Kultur och nöje

  Rainer Knapas skriver om Karelen i dröm och verklighet.

  Är Karelen en dröm och en utopi? I boken Landet som var - karelska kulturbilder skriver Rainer Knapas om vårt längtans Karelen.

 • Veckans Sibbe: Alkoholen var njutning, förbannelse och medicin

  11.11.2015 Kultur och nöje

  Sibelius och spriten

  Jean Sibelius gillade att dricka och tidvis drack han mycket. Men han blev aldrig alkoholist. Han lyckades begränsa sitt begär och många år kunde han vara helt nykter.

 • Kläder som ger glädje och självförtroende

  18.10.2015 Kultur och nöje

  Maskerader, cirkusnöjen och Helsinki Lolita Community.

  Villa Gyllenbergs utställning Maskerader, cirkusnöjen och gatukonst kopplar samman den finska karnevalstraditionen med Nordens första Lolita Community.

 • Nordiska väsen förtrollar på Ateneum

  08.07.2015 Kultur och nöje

  Den magiska norden förtrollar på konstmuseet Ateneum.

  En mystisk värld fylld av skogsväsen, folksägner, mytologiska berättelser och trolldom. Utställningen Den magiska norden tar dig på en vandring genom skrämmande och fascinerande berättelser.

 • Din målning kan vara en förfalskning

  26.01.2015 Inrikes

  Det finns riktigt stora pengar att förtjäna på konstförfalskningar. Yrkesbrottslingar har tagit konstmarknaden till sin och polisen har ett styvt jobb att nysta upp härvor med internationella tentakler.

 • Vårt behov av primitivism

  28.11.2014 Kultur och nöje

  Vi lockas ständigt av det primitiva.

  I boken ”Blod i salongerna. Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga” skriver konstvetaren Ingela Lind om hur vi ständigt lockas av det primitiva och tron på att en ny människa ska födas genom sex, primitivism och konst.

 • Sibelius och konstens värld

  16.10.2014 Kultur och nöje

  År 2015 har det gått 150 år sedan kompositören Jean Sibelius föddes, vilket bl.a. uppmärksammas stort på Ateneum där man öppnat en utställning om Sibelius för alla sinnen.

 • Riga 2014: Ett besök på Alberta iela 12

  25.03.2014 Kultur och nöje

  I jugendhuset på Alberta iela 12 besöker vi såväl konstnären Janis Rozentāls hemmuseum som Rigas Jugendmuseum. Janis Rozentāls var gift med den finländska sångerskan Elli Forssell.