Hoppa till huvudinnehåll

Edward Snowden

 • Julian Assange döms för brott mot borgensvillkor - riskerar ett år fängelse och utlämning till USA

  11.04.2019 Utrikes

  Greps delvis på uppmaning av USA, enligt Scotland Yard.

  Wikileaks grundare Julian Assange har gripits på Ecuadors ambassad i London. Ecuador hävde asylbeslutet för Assange och skickade polisen en inbjudan att komma och gripa honom, vilket polisen också gjorde. Scotland Yard bekräftar att gripandet skedde delvis på uppdrag av USA.

 • Hackare kom över NSA:s verktyg för globalt bankspionage

  15.04.2017 Utrikes

  "Alla avslöjandens moder" twittrar Edward Snowden.

  Den hemlighetsfulla hackargruppen Shadow Brokers anklagar USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA för att ha utvecklat verktyg som gör det möjligt att spionera på det globala banknätverket SWIFT.

 • Snowdens advokat: Uppgifter om utlämning rena spekulationer

  11.02.2017 Utrikes

  NBC hävdar att Ryssland utlämnar Snowden som gåva till USA.

  Den landsflyktige amerikanska visselblåsaren Edward Snowdens ryske advokat avfärdar uppgifter om att Ryssland överväger att utlämna Snowden till USA. Enligt advokaten handlar det om rena spekulationer.

 • Snowden får stanna i Ryssland i två år till

  18.01.2017 Utrikes

  Visselblåsaren som avslöjade NSA:s spionage benådades inte.

  Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden får bo kvar i Ryssland i två år, meddelar det ryska utrikesministeriet. Många hade hoppats att Snowden skulle benådas av Obama, men så blev det inte.

 • FBI grep man misstänkt för att ha stulit statshemligheter

  05.10.2016 Utrikes

  Mannen ska ha stulit ett hemligt datorprogram från NSA.

  Mannen jobbade för en av NSA:s underleverantörer och ska ha stulit källkoden till ett hemligt datorprogram. Arbetsgivaren var den samma som visselblåsaren Edward Snowden jobbade för.

 • Filmrecension: Snowden – en tvivlande patriot

  23.09.2016 Kultur och nöje

  Vi kan historien och ändå blir det spännande.

  Är det patriotiskt att med terrorismen som ursäkt spionera på en hel värld? Är det okej att spionera inte bara på fiender utan även på landsmän, bara för att man kan?

 • Du kan se fram emot en riktig superfilmfredag

  22.09.2016 Kultur och nöje

  Silja & Johanna tipsar om veckans premiärer.

  Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad har sett sex starka filmer som berör. På olika sätt. Eller vad sägs om detta?

 • Obama bör hinna benåda Snowden - massvädjan för visselblåsaren

  14.09.2016 Utrikes

  Snowden mycket rörd över kampanj.

  En världsomfattande kampanj har inletts för benådning av visselblåsaren Edward Snowden. Avsikten är att få en rad prominenta personer och organisationer att ansluta sig till kampanjen som har som mål att Obama - innan han avgår som president - ska benåda Snowden. Han deltog själv via videolänk vid lanseringen av kampanjen.

 • Ryssland inför allomfattande telefonavlyssning - Putin undertecknade lagpaket

  07.07.2016 Utrikes

  Alla telefonsamtal ska spelas in och lagras i sex månader.

  Rysslands president Vladimir Putin har stadfäst en kontroversiell skärpning av antiterrorlagarna. Bland annat måste alla telefonsamtal och meddelanden, inklusive bilder och video, spelas in och lagras i 6 månader.

 • Spionageavslöjaren Edward Snowden intervjuas på rockfestival

  15.06.2016 Kultur och nöje

  Danska Roskilde uppmärksammar mänskliga rättigheter.

  Världens mest omtalade "whistleblower" eller spionavslöjare intervjuas live under den danska Roskildefestivalen, som en del av att man fokuserar på mänskliga rättigheter.

 • NSA slutar med sin massövervakning

  28.11.2015 Utrikes

  Övervakningen slutar klockan 23.59 på lördag kväll.

  Från och med söndag upphör den amerikanska underrättelsetjänsten NSA med sin massregistrering av amerikanernas telefonuppgifter. Övervakningen slutar klockan 23.59 på lördag kväll.

 • USA: Kontroversiell lag hotar friheten på webben

  28.10.2015 Utrikes

  USA stoppar datorhackarna med historisk lag.

  Den amerikanska senaten har godkänt en lag som ska skydda affärsföretagen och myndigheterna mot datorintrång. Kritikerna kallar lagen en spionlag som ger företagen obegränsade rättigheter till medborgarnas personliga information.

 • ”Snowden är blyg, trevlig och har torr humor”

  23.10.2015 Inrikes

  The Guardian-journalist skildrar visselblåsarens liv i bok.

  En av dem som gästar bokmässan i Helsingfors i år är författaren och den brittiska tidningen The Guardians prisbelönta Luke Harding. Han är aktuell med den finska utgåvan av sin bok om visselblåsaren och den tidigare NSA-anställde Edward Snowden.

 • Spiegel: Tyskland spionerade på EU-länder

  15.10.2015 Utrikes

  Spionaget ska ha upphört år 2013.

  Tysklands underrättelsetjänst BND utförde fram till för två år sedan omfattande övervakning av andra EU-länders ambassader och myndigheter. Det skriver den tyska tidningen Der Spiegel i sin nätupplaga.

 • Storbritannien omflyttar spioner efter läcka

  14.06.2015 Utrikes

  En försiktighetsåtgärder efter Snowdens informationsläcka.

  Storbritannien har tvingats omplacera en del spioner på grund av information som den förre amerikanske agenten Edward Snowden har läckt.

 • Snowden: Amerikansk lagreform ett första steg

  03.06.2015 Utrikes

  USA reformerar sin övervakningspraxis.

  Den amerikanska senaten har godkänt ett lagförslag som innebär omfattande förändringar i de övervakningslagar som stiftades efter terroristattacken den 11 september 2001.

 • Rätten att övervaka amerikaner begränsas

  01.06.2015 Utrikes

  Ersättande lag tillåter inte massregistrering.

  I USA har den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, åtminstone tillfälligt förlorat sin rätt att massregistrera teleuppgifter. Senaten lyckades inte komma överens om att förlänga Patriot Act-lagen som gav NSA rätt att samla in data om amerikanernas telefonsamtal.

 • Merkel i blåsväder på grund av spionagehärva

  18.05.2015 Utrikes

  Tyskt regeringssamarbete hostar på grund av spionageaffär.

  I Tyskland håller en spionageaffär på att sätta käppar i hjulen för regeringssamarbetet. Förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater har kommit på kollisionskurs med de socialdemokratiska regeringskumpanerna. Orsaken är de senaste veckornas avslöjanden om hur den tyska underrättelsetjänsten har samarbetat med den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

 • Massivt motstånd mot USA:s nätspionage

  18.03.2015 Utrikes

  Folk i olika länder motsätter sig NSA:s övervakning på nätet

  Motståndet mot USA:s nätspionage är stort och utbrett, visar en internationell enkät som människorättsorganisationen Amnesty International har låtit göra. Över 70 procent av de tillfrågade i 13 olika länder säger att de motsätter sig den amerikanska övervakningen på nätet.

 • Musik mot övervakningssamhället

  07.02.2015 Kultur och nöje

  Atari Teenage Riot vill beröra människor med sin brutala musik, få dem att känna och se världen ur en ny synvinkel. Den elektroniska musiken bör vara feministisk och vi alla måste förhålla oss till det faktum att övervakningen av internet är verklighet.

Sidor