Hoppa till huvudinnehåll

sittande

 • Ont i nacken ett problem redan i lågstadiet

  08.03.2016 Inrikes

  Var femte elev har rygg- och nackbesvär varje vecka.

  Problem med ont i axlar och nacke kryper allt lägre ned i åldrarna, visar undersökningen Skolan i rörelse. Nästan en femtedel av fjärde- till sjätteklassarna säger att de har ont i nacken eller axlarna varje vecka.

 • Vi vet att vi inte ska sitta - hur ska vi göra?

  14.02.2016 Inrikes

  Varje liten minipaus med rörelse är hemåt.

  De flesta har hört att det inte är bra att sitta för mycket och att man blir sjuk av stillasittande arbete. Det goda är att små knep hjälper mycket, påpekar Arbetshälsoinstitutet i sin nya kampanj.

 • Forskare: Ingen dödsdom att sitta mycket - om du är aktiv

  20.10.2015 Inrikes

  Rikligt sittande kan däremot öka risken för olika sjukdomar.

  Att sitta under långa perioder ökar inte din risk att dö i förtid om du annars lever ett aktivt liv, menar ny forskning. Däremot kan du insjukna i flera olika sjukdomar.

 • Sitt mindre på jobbet!

  02.06.2015 Inrikes

  Arbetshälsoinstitutet vill att finländare står och går mer.

  I Storbritannien rekommenderar hälsomyndigheten Public Health England nu att kontorsarbetare står eller promenerar mellan två och fyra timmar under arbetsdagen. Arbetshälsoinstitutet säger att anställda i Finland också borde vara så här aktiva.

 • Det transparenta kontoret

  11.03.2015 Kultur och nöje

  En ny kontorsmöbel med transparenta drag.

  Nisse Strinning befann sig på dasset när det hände. Idéen som han fick då, år 1949 blev stilikonen, String-hyllan, en väggbokhylla utan lister. Idag har arkitektparet Anna von Schewen och Björn Dahlström skapat ett modernt kontor med String-hyllan i tankarna.

 • Sitt stilla och dö yngre

  06.10.2014 Huvudstadsregionen

  Mats Welander i Raseborg kör taxi och lever livsfarligt. Han, som så många andra, sitter stilla största delen av dagen. Det kan få ödesdigra konsekvenser.

 • Jumpa för rumpa, med lite zumba och mambo

  06.10.2014 Åboland

  Vi sitter alldeles för mycket, och många går på jumpa för att hållas i form. Gyminstruktören Anki Strömborg i Pargas säger att det borde vara en livsstil, inte något du gör bara för att få gott samvete.

 • Lär dig sitta rätt

  03.10.2014 Östnyland

  En bra stol och ett arbetsbord på rätt höjd är betydande för hälsan. Har du ett jobb där du sitter mycket är en företagsfysioterapeut den rätta personen att hjälpa dig.

 • Tungt att sitta i taxi

  03.10.2014 Västnyland

  Taxichauffören Mats Welander känner sviterna efter långa köror i rygg och ben. Många med honom har arbetsrelaterade skador av att sitta stilla på jobbet.

 • Livsfarligt att sitta stilla - soffpotatisar värst utsatta

  07.08.2014 Inrikes

  Vi tillbringar merparten av vår vakna tid sittandes eller liggandes, men att sitta stilla flera timmar om dagen ökar dödsrisken rejält. Speciellt utsatta är de som tillbringar många timmar per dag framför tv:n.