Hoppa till huvudinnehåll

kriminalisering (bli kriminell)

 • Farligt och stort steg att lämna organiserad brottslighet, Exit hjälper de som vill hoppa av

  26.09.2019 Samhälle

  Två tredjedelar vill hoppa av, men få vågar.

  Att hoppa av ett kriminellt gäng är riskabelt. Brottspåföljdsmyndighetens Exit-program finns till för att hjälpa de som vill lämna den organiserade brottsligheten bakom sig. Hotbilderna är verkliga och det krävs mycket stöd och hjälp för de som vill hoppa av.

 • Ger säkerhetspatruller ökad eller minskad trygghet?

  13.01.2016 Inrikes

  Rädsloprofessor varnar för gatupatrullers negativa effekter.

  Gatupatruller kan ha motsatt effekt och trappa upp våldet på gatorna. Ska vi ha nya medborgargarden måste det diskuteras ytterst noga, varnar professor Hille Koskela. Läs också: Beskedet ur statsministern med tång: "Det behövs inga gatupatruller"

 • ”Jag är beredd att skriva in mig i Amnesty igen”

  14.08.2015 Debatt

  Anna Kontula välkomnar avkriminaliserad prostitution.

  Riksdagsledamot Anna Kontula (VF) skrev i slutet av 90-talet ut sig ut Amnesty då organisationen stödde en kriminalisering av sexköp. Nu då Amnesty har gått in för att stöda avkriminalisering av prostitution överväger hon att skriva in sig igen.

 • Amnesty fattade kontroversiellt beslut om att avkriminalisera prostitution

  12.08.2015 Utrikes

  "Prostituerade bör åtnjuta vård och skydd"

  Amnesty International har beslutat att arbeta för en avkriminalisering av prostitution. Amnesty motiverar sitt beslut med att det kan stärka situationen för sexarbetarna som är en marginaliserad och utsatt grupp.

 • Cannabisförbud ifrågasätts i Tyskland

  18.05.2015 Utrikes

  Tyskland diskuterar legalisering av cannabis.

  Legalisera eller inte? I Tyskland har debatten kring cannabis tagit ny fart. Allt fler röster höjs nu för att cannabis borde legaliseras, om inte annat så för att staten ska får mer kontroll och mer skattepengar. Nu presenteras ett nytt initiativ från lite oväntat håll.

 • Moderaterna i Sverige kräver förbud mot "organiserat tiggeri"

  30.04.2015 Utrikes

  Föreslaget läggs fram på Moderaternas partistämma i höst.

  Moderaterna i Sverige kräver ett förbud mot "organiserat tiggeri". Kravet framförs på Dagens Nyheters debattsida av moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och förra justitieministern Beatrice Ask.

 • Mobbning är de vuxnas ansvar

  12.09.2014 Samhälle

  Det är självklart de vuxnas ansvar att trygga alla skolbarns dag i skolan. Det säger rektor Ulrika Willför-Nyman och det kan tyckas vara just så självklart som det låter. Men det är det ingalunda för alla vuxna i våra skolor.

 • Mobbning borde kriminaliseras

  12.09.2014 Samhälle

  Jurist Krista Vierimaa anser att allvarlig mobbning i skolorna inte kan behandlas som interna frågor inom skolvärlden. Hon anser att grov mobbning måste kriminaliseras.

 • Straffen kring terroristbrott skärps

  03.04.2014 Inrikes

  Regeringen vill skärpa straffen kring terroristbrott. Också utbildning inför ett terroristbrott blir straffbart. När det gäller finansieringen av brotten utvidgas straffbestämmelserna.

 • Anna Kontula: Lyssna på sexarbetarna

  09.10.2013 Samhälle

  Anna Kontula (VF) är riksdagsledamot och har forskat i sexarbetarnas vardag. Till Obs debatt säger hon att sexarbetarnas organisationer så gott som unisont motsätter sig kriminalisering av sexköp. De är rädda för sin egen trygghet.