Hoppa till huvudinnehåll

humanitär rätt

 • Teaterrecension: Att leva i skugglandet – Valtimonteatteri lyfter fram de papperslösas utsatthet i ny pjäs

  28.03.2019 Kultur och nöje

  Turvallisin ja onnellisin maa – ironin i titeln är uppenbar.

  I internationella mätningar rankas Finland högt i termer av lycka och trygghet. Men vems trygghet räknas? Turvallisin ja onnellisin maa undersöker vad det innebär att leva som papperslös i Finland och sätter samtidigt den skärpta lagstiftningen under lupp.

 • EU-dom: Människor som riskerar tortyr behöver inte beviljas humanitära visum

  07.03.2017 Utrikes

  Inga nya lagliga vägar in i EU för tortyrhotade asylsökande.

  Flyktingorganisationer hade hoppats på lagliga vägar in i EU för asylsökande som riskerar tortyr, men EU-domstolen krossade de förhoppningarna med tisdagens dom.

 • FN: Saudiska flygattacker i Jemen bryter mot internationell lag

  10.05.2015 Utrikes

  Civila har dödats och tusentals har tvingats lämna sina hem.

  Den saudiledda koalitionens flygattacker i Jemen bryter mot internationell lag, uppger FN:s humanitära koordinator. Enligt FN har massvis av civila dödats och tusentals tvingats lämna sina hem efter att bosatta områden bombats utan förvarning.

 • Fiskebåt ska bryta blockaden mot Gaza

  08.04.2015 Utrikes

  Ship to Gaza planerar en ny resa till Gazaremsan i sommar.

  Den ideella organisationen Ship to Gaza i Sverige och Norge har köpt en fiskebåt för att på nytt delta i försöken att lätta på blockaden mot Gazaremsan. Fisketrålaren Marianne av Göteborg kastar loss i sommar.

 • Skyddssymbol i 150 år

  22.08.2014 Utrikes

  Det hade på fredagen gått 150 år sedan röda korset togs i bruk som skyddssymbol i krig, men i humanitära operationer är det endast organisationen Röda Korset som får använda emblemet. Bland annat har den ryska biståndskonvojen till Ukraina felaktigt använt sig av symbolen.

 • Varannan syrier i behov av hjälp

  14.02.2014 Utrikes

  FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, uppmanar säkerhetsrådet att omedelbart se till att de över nio miljoner syrier som behöver hjälp kan få det.

 • Även krig regleras av bestämmelser

  13.10.2013 Österbotten

  Visste du att också krig har sina regler och bestämmelser? Under veckoslutet hölls i Vasa en grundkurs i krigets lagar, eller humanitär rätt som man också kallar det.