Hoppa till huvudinnehåll

Peter von Bagh

 • Filmen som aldrig blev av - den märkliga historien om mästerregissören Alfred Hitchcocks enda Finlandsbesök

  18.11.2017 Kultur och nöje

  Vad gjorde Hitchcock i Finland år 1968?

  År 1968 besökte den brittiske regissören Alfred Hitchcock Finland för att leta rätt på inspelningsplatser för den planerade thrillern The Short Night. Under två händelserika dygn träffade han den finländska journalisten Leena Larjano, filmvetaren Peter von Bagh och hann med besök till Tavastehus och Vainikkala.

 • Mazzarella får Warelius-priset

  30.06.2017 Inrikes

  Prissumman är 12 000 euro.

  Emeritaprofessorn i nordisk littertur Merete Mazzarella får Warelius-priset. Priset delas årligen ut av Finlands facklitterära författare till personer som på ett betydande sätt har bidragit till finländsk facklitteratur.

 • Hemligheten med Sodankylä filmfestival

  14.06.2015 Kultur och nöje

  Vad är det som gör att filmälskare gång på gång åker norrut?

  Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör filmfestivalen 130 km norr om polcirkeln så speciell. Är det ljuset, är det filmerna, är det gästerna? Eller allt detta i kombination?

 • Längtan och lycka genom film

  11.06.2015 Kultur och nöje

  Att våga se film och förändras.

  Sodankylä filmfestival firar 30 år och visar än en gång att film är så mycket mer än bara film. Film är förunderligt och film kan förändra oss.

 • Midnattspodden del 1

  11.06.2015 Kultur och nöje

  Festivalen inleds och allt är härligt.

  Filmfestivalen i Sodankylä firar 30 år. Silja Sahlgren-Fodstad och Johanna Grönqvist är på plats och gör en podcast varje dag - vid midnatt.

 • Sodankylä filmfestival - vackert utan höga klackar

  09.06.2015 Kultur och nöje

  Filmfestivalen som välkomnar alla. Dygnet runt.

  Filmfestivalen i Sodankylä fyller 30 och firar med stjärnor som Mike Leigh. Men när man packar kappsäcken är det viktigare med täckjacka än galastass. Den här filmfesten är nämligen mera ”boot camp” än glamour.

 • Kaurismäki & Co firar 30 år med Sodankylä filmfestival

  08.05.2015 Kultur och nöje

  Möt Aki Kaurismäki och andra som varit med från början.

  Festivalen som skakar om ens dygnsrytm fyller trettio år i år. Men visste ni att Aki Kaurismäki var beredd att lägga ner festivalen efter fem år?

 • Kiras och Johannis filmtips, vecka 39

  25.09.2014 Titta och lyssna
 • Peter von Bagh och kärleken till filmen

  22.09.2014 Kultur och nöje

  Informationen om Peter von Baghs bortgång når oss per e-post. Små svarta bokstäver bildar en enda mening som får en filmredaktörs dag att ändra riktning. Hur ska man snabbt sammanfatta arvet efter den som mer än någon annan personifierat finländsk filmentusiasm? Läs också Peter von Bagh är död

 • Peter von Bagh är död

  22.09.2014 Inrikes

  Filmhistorikern och dokumentärfilmaren Peter von Bagh är död. Enligt tidningen Ilta-Sanomat som rapporterade först om dödsfallet hade von Bagh varit sjuk under en längre tid.

 • Internationellt upprop mot Putin

  06.02.2014 Utrikes

  Kjell Westö är en av över 200 kulturpersonligheter från 30 olika länder som inför OS i Sotji skrivit under ett upprop mot kränkning av yttrandefriheten i Ryssland.

 • Peter von Bagh älskar bra filmer

  30.08.2013 Arkivet

  Von Bagh älskar Sodankylä och fina gamla filmer.

  Peter von Bagh är Finlands grand old man inom filmen. Han älskar Sodankylä och fina filmer, men har inte mycket till övers för Rundradion och Reklamkanalen