Hoppa till huvudinnehåll

Nobelstiftelsen

 • I år delas det ut två Nobelpris i litteratur – och Horace Engdahl petas från Nobelprisarbetet

  05.03.2019 Utrikes

  Dubbla priser delas ut – ett för i år och ett för 2018.

  I år delas Nobelpriset i litteratur ut igen efter en paus under 2018 och dessutom delas det ut ett Nobelpris för år 2019. Horace Engdahl förlorar sitt inflytande över valet av Nobelpristagare, och tvingas lämna den kommitté som föreslår Nobelpristagare i litteratur, skriver Dagens Nyheter.

 • Svenska Akademien väntar på kungens besked - nya ledamöter kan väljas in den här veckan

  04.10.2018 Utrikes

  Oklart om Akademien röstade om Katarina Frostenson.

  Svenska Akademien kan inte presentera några nya ledamöter efter torsdagens möte, men mötet verkar ändå ha varit någon form av genombrott. Nu väntar Akademien på kungens besked om nya inval.

 • Året Nobelpris i kemi går till Frances Arnold, George Smith och Sir Gregory Winter: "En farmaceutisk revolution med evolutionens hjälp"

  03.10.2018 Utrikes

  Har bidragit till att bemästra evolutionens kraft.

  Nobelpriset i Kemi delas mellan Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter. De tilldelas priset för att de bidragit till att bemästra evolutionens kraft.

 • 10 frågor om Nobelpriset - testa dina kunskaper!

  09.12.2017 Vetamix

  Vad kan du om Nobelpriset?

  Nobelprisen delas ut årligen på Alfred Nobels dödsdag, den 10 december. Den här, så kallade Nobeldagen föregås av Nobelveckan och går ut på prisutdelningar, föreläsningar av pristagarna och ceremonier.

 • Affärsmannen, uppfinnaren och fredsvännen Alfred Nobel

  09.12.2017 Vetamix

  Hur kunde en fredsvän ägna sitt liv åt att uppfinna dynamit?

  År 1847 lyckades italienaren Ascanio Sobrero utveckla en olja med mycket explosiva egenskaper: nitroglycerin. Men oljan exploderade om man skakade den för hårt och var därför farlig att använda. Först när det blandades med kiselgur blev sprängämnet användbart och på många sätt världsomvälvande - och kom att kallas dynamit av sin uppfinnare, Alfred Nobel.

 • Ekonomipriset till Angus Deaton

  12.10.2015 Utrikes

  Konsumtion och fattigdom gav ekonominobel.

  Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går till professor Angus Deaton från Princeton University. För att utforma en ekonomisk politik som ökar välfärden och minskar fattigdomen måste vi förstå individernas konsumtionsval, skriver Kungliga vetenskapsakademin.

 • Nobelpriset går till tunisisk fredskvartett

  09.10.2015 Utrikes

  Pristagaren tillkännagavs i Oslo i dag.

  Nobels fredspris 2015 går till den tunisiska nationella dialogkvartetten. Det är ett samarbetsorgan för fyra organisationer, som gjort en stor insats för att bygga upp demokratin efter revolutionen 2011.

 • Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi

  10.10.2014 Utrikes

  Nobels fredspris delas i år av Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för deras kamp för barns rättigheter.

 • Modiano till Yle Nyheter: Jag är rörd

  10.10.2014 Utrikes

  Strax efter tillkännagivandet på torsdag fick Yle Nyheters medarbetare i Paris Johan Tollgerdt tag på Nobelpristagaren i litteratur, Patrick Modiano som var väldigt överraskad över att ha tilldelats priset.

 • Spekulationer om Nobelpristagarna

  06.10.2014 Vetenskap

  Spekulationerna om vem som får Nobelpris i år är i full gång. Namnen på pristagarna klarnar under de närmaste åtta dagarna. Fram till dess är det spekulationer som gäller.

 • Snowden och Assange Nobelkandidater

  05.03.2014 Utrikes

  Den norska nobelkommittén meddelar att 278 kandidater har nominerats till Nobels fredspris. Bland kandidaterna finns visselblåsaren Edward Snowden och Wikileaks grundare Julian Assange.

 • Nobels fredspris och EU

  06.12.2013 Slottsbalen

  Martti Ahtisaari var vår tionde president.

  Martti Ahtisaari var vår tionde president. Ahtisaari stödde ett finländskt EU-medlemskap och under hans tid som president (1994-2000) trädde Finland in i EU efter en folkomröstning. Han blev också den första finländaren som tilldelats Nobels fredspris.

 • Fysikpriset för Higgspartikeln

  08.10.2013 Utrikes

  Årets Nobelpris i fysik går till den brittiska fysikern Peter Higgs och den belgiska fysikern François Englert, meddelade Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm på tisdagen.