Hoppa till huvudinnehåll

raser

 • Personporträtt: Hur det kom sig att Mika Ranta grundade Soldiers of Odin

  07.05.2016 Inrikes

  Varför blev rörelsens grundare intresserad av Hitler?

  Gatupatrull-rörelsen Soldiers of Odin har spritts från Kemi ända till Australien. Hur uppstod Soldiers of Odin, varför blev rörelsens grundare Mika Ranta intresserad av Hitler och vad siktar han på? Nu ställer han för första gången upp för intervju.

 • Jenny Jarlsdotter Wikström: Nästa gång får det gärna vara någon annan som skriver

  02.02.2016 Kultur och nöje

  "Ordet ras väcker känslor av skuld och skam."

  Kulturdebatt: Vems perspektiv kommer till uttryck i Finland? Hur dominerande är vithetsnormen?

 • Rasbiologen Herman Lundborg väckte kvinnornas förtroende

  21.11.2015 Kultur och nöje

  Rasbiologen Herman Lundborg väckte kvinnornas förtroende.

  Läkaren som ville rädda det svenska folket, men vars tankar urartade i ödesdigra vanföreställningar… det handlar vetenskapsjournalisten Maja Hagermans Augustnominerade sjätte bok om: Käraste Herman Rasbiologen Herman Lundborgs gåta.

 • Gallup om inställning till utlänningar väcker förvåning

  12.08.2015 Inrikes

  Man ombeds prioritera människor enligt ursprungsland.

  En undersökning som skickats ut via e-post innehåller en rad frågor som har väckt förvåning. Den som låtit utföra gallupen uppges bland annat fråga hur man förhåller sig till "svarta afrikaner".

 • Finlandssvensk rashygien upprör

  19.03.2015 Samhälle

  Försök förstå omständigheterna, menar historiker

  Ska vi skämmas för att rasbiologiska tankar har förekommit också på finlandssvenskt håll? Nja, först måste vi försöka förstå sammanhanget, menar historikern Henry Nygård.

 • Familjens mörka historia

  12.02.2014 Titta och lyssna

  Hanli är en vit sydafrikanska som återvänder till sitt hemland, Sydafrika, efter sju år i Sverige. Tillbaka på familjens ägor utanför Pretoria dyker frågorna upp. Hur förhöll sig familjen till apartheid?

 • Samuels tjurar står på prispallen

  12.02.2014 Österbotten

  Samuel Ingves i Skaftung har fått pris för sina nötdjur. Det var Atria som nyligen gav pris åt tre av sina nötuppfödare och Ingves var en av dem. Han har alltid vetat att det är just bonde han ska bli. Redan som 19-åring gick han in i yrkesrollen. Nu har han omkring 500 bifftjurar av olika raser.

 • MOT: Hunden - människans sämsta vän?

  23.01.2014 Inrikes

  I Finland finns omkring 8 000 svårhanterliga eller rent av farliga hundar. Över tio personer har dödats av hundar i Finland de senaste åren, rapporterar Yles tv-program MOT. Dessutom har de tillfogat folk både fysiska och psykiska skador.

 • Finländarnas inställning till de andra

  23.10.2013 Arkivet

  Finland är inte fritt från vardagsrasism.

  "Jag är inte rasist, men..." Trots att Finland inte tagit emot många invandrare under årens lopp är landet inte fritt från vardagsrasism. Hur är det att komma till Finland som flykting eller invandrare? Eller att vara barn till en invandrare?

 • Finsk spets fortfarande pop

  15.10.2013 Inrikes

  Den finska spetsen har i årtionden hört till de populäraste hundraserna i Finland och populariteten håller i sig. Under de senaste åren har listan ändå toppats av golden retrievern i starkt konkurrens av de mindre raserna.

 • Sannf tar fram Freudenthal-kortet

  22.02.2013 Inrikes

  Sannfinländarna är harmsna över Carl Haglunds (SFP) uttalande i går att Timo Soini (Sannf) skämmer ut sitt parti och Finlands rykte. Jussi Niinistö frågar i sin blogg hur det är möjligt att ett parti som sin högsta hedersbetygelse delar ut en medalj som är tillägnad en rasist.

 • Nelson Mandela friges

  11.02.2010 Arkivet

  Den 11 februari 1990 frigavs Nelson Mandela efter nästan 30 år i fängelset. Mandelas livslånga kamp mot apartheid bar frukt.

 • Kropp och hormoner på 1930-talet

  28.10.2008 Arkivet

  På 1930-talet blev synen på människans kropp viktig. Både den yttre kroppens skönhet, och den inre kroppens hormoner och utveckling blev föremål för undersökningar.

 • OS i Mexiko 1968: Black Power och Kaarlo Kangasniemi

  03.07.2008 Arkivet

  Våldsamma studentkravaller i Mexco City.

  De olympiska spelen i Mexico City 12.10 till 27.10 1968 föregicks av våldsamma studentkravaller och själva spelen går till historien för afroamerikanernas Black Power-demonstration på prispallen.

 • James Baldwin talar om att vara svart i Frankrike och USA

  24.05.2007 Arkivet

  Baldwins böcker behandlar ofta rasism och sexualitet.

  James Baldwin (1924-1987) var en svart amerikansk författare, som levde långa tider i Frankrike. Baldwins böcker behandlar rasism och sexualitet. Dessa teman har diskuterats då han besökt Finland.