Hoppa till huvudinnehåll

säkerhetsanalys

 • Ryska markaffärer ett hot - Säkerhetskommittén listade hybridkrigsfenomen

  15.02.2016 Åboland

  Markaffärer i Åboland ges som exempel på hybridhot.

  Finlands Säkerhetskommitté har listat ryska fastighetsaffärer i närheten av strategiskt viktiga platser som ett nytt så kallat hybridkrigsfenomen. Enligt Försvarsministeriet kan dessa fastigheter användas för att till exempel störa mobilisering i en krissituation. Markaffärer i Åboland ges som exempel på hybridhot.

 • Terrorhot i Phuket troligen nyhetsanka

  15.02.2016 Utrikes

  Ambassaden i Bangkok har inte hittat några belägg.

  Uppgifterna om ett förhöjt terrorhot i Phuket i Thailand var antagligen falska. Finlands ambassad i Bangkok har inte kunnat hitta några belägg för att de stämmer.

 • Putin röt till om Turkiet

  03.12.2015 Utrikes

  Putins årliga tal fokuserade på Turkiet och terrorism.

  President Vladimir Putins årliga tal till nationen inleddes som väntat med frågor kring terrorism och Rysslands akut försämrade relation med Turkiet.

 • HS: Finland utvärderar Östersjöns säkerhet för Nato

  02.12.2015 Inrikes

  Finland-Sverige med om att utarbeta ny Natoanalys.

  Finland och Sverige har varit med om att utarbeta en ny analys av säkerheten i Östersjöområdet för Natos räkning, skriver Helsingin Sanomat.

 • Motstridigt kring Victorias konferensdeltagande

  26.11.2015 Utrikes

  Hovet tillbakavisar uppgifter om hotbild.

  Det svenska hovet tillbakavisar uppgifterna om att de har stoppat kronprinsessan Victoria från att delta i en konferens på slottet av säkerhetsskäl.

 • Sjundeåborna ska bli tryggare

  26.11.2015 Västnyland

  Kommunen skapar en säkerhetsplan.

  I Sjundeå ska en ny säkerhetsplan se till att förebygga olyckor, katastrofer och brott.

 • Irakiska asylsökandes öde avgörs

  20.10.2015 Inrikes

  Kriterierna väntas uppdateras enligt svensk modell.

  Finland väntas lägga fram en ny bedömning om säkerhetsläget i Irak på tisdagen. Den kommer genast att påverka irakiers möjligheter att beviljas uppehållstillstånd.

 • Ny underrättelselag bereds i snabb takt

  01.10.2015 Inrikes

  Integritetsskyddet kan hotas av ny lag.

  En ny lag om underrättelseverksamhet ska beredas i snabb takt. Lagen har stött på hårt motstånd - delvis på grund av integritetsskyddet.

 • Migrichef: Finland ska inte vara mer lockande än andra

  30.09.2015 Inrikes

  Migrationsverkets chef vill ha enhetlig asylpraxis.

  - Varje asylbeslut fattas enligt de riktlinjker som finns vid tidpunkten för avgörandet. Om riktlinjerna stramas åt gäller åtstramningarna alla, framhåller Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio i en kommentar till dagens besked om att verket ser över säkerhetsläget i irak och Somalia.

 • Experter: Sämre läge i Irak, bättre i Somalia

  23.09.2015 Utrikes

  Migri kommer att utvärdera säkerhetsläget i Somalia och Irak

  Det finns inget nytt som gör att Migrationsverket skulle behöva analysera säkerhetsläget på nytt, säger Arshe Said, ordförande för Somaliska förbundet i Finland.

 • Teir: Media måste ta sin roll i informationskriget

  04.09.2015 Inrikes

  Agera, inte bara observera i informationskriget.

  Det finns ett starkt intresse för säkerhetsfrågor i Finland. Nu måste det synas i media också. Vd för KSF-media Barbro Teir efterlyser aktion och inte bara rapportering av journalisterna i informationskriget.

 • Säkerhetskällor: Ministrar behöver oftare skydd

  20.08.2015 Inrikes

  Numera vardag att ministrar har säkerhetsvakter.

  Ministrarnas personskydd har utökats under de senaste månaderna, erfar Yle. Åtminstone utrikesminister Timo Soini (Sannf) och finansminister Alexander Stubb (Saml) får just nu regelbundet skydd av vakter.

 • Axel Rappe: Kärnkraft – ett spel med höga insatser

  03.12.2014 Debatt

  Ny kärnkraft i Finland handlar inte enbart om behovet av större elproduktion. Nej nu har kärnkraftssäkerhet fått nya dimensioner när utomstående krafter finns med i spelet.

 • "Polisen bör få ökade befogenheter för att bekämpa terrorism"

  23.10.2014 Inrikes

  Inrikesministeriet i Finland vill skärpa lagarna för att förhindra att terrorismen kommer in i landet. Orsaken är att terrorhotet har ökat även här.

 • President Niinistö vill ha nyanserad debatt om Nato

  31.05.2014 Inrikes

  President Sauli Niinistö vill få slut på tigandet i Natofrågan. I Yles program Ykkösaamu säger Niinistö att vi måste kunna ventilera frågan ur alla tänkbara synvinklar. Niinistö uttalade sig också om Ukraina. - Nu skulle det gälla för staten att återfå folkets förtroende.

 • Här är industrins säkerhetsluckor

  26.05.2014 Samhälle

  Många system ligger blottade på internet

  För ett år sedan upptäckte en forskargrupp vid Aalto-universitetet att många automatiserade styrsystem låg blottade via internet. Vem som helst kunde nå system i bland annat kraftverk, vattenverk, sjukhus, och fängelser.

 • Vem vill bryta sig in i finska fabriker?

  26.05.2014 Samhälle

  Här är listan på olika grupper med olika motiv.

  Om det finns säkerhetsluckor i finska fabriker eller vattenverk är det möjligt att bryta sig in via internet. Men vem vill göra det?

 • Därför ansluts styrsystem till internet

  26.05.2014 Samhälle

  Varför ska viktiga funktioner ligga i nätet?

  Det nya automationssystemet på Borgå Energi är skyddat så att ingen utomstående ska kunna ta sig in hur enkelt som helst. Men varför ska processerna anslutas till nätverk över huvud taget?

 • Centern: Finland ska inte isolera sig

  07.05.2014 Inrikes

  Militär alliansfrihet är till fördel för Finland, anser Centern som på onsdagen lade fram sina utrikes- och säkerhetspolitiska linjedragningar. Samarbetet med Nato kan fortsätta, men en eventuell medlemsansökan kräver en folkomröstning.

 • Riskanalyser behövs i Norra hamnen i Ekenäs

  29.04.2014 Västnyland

  Det behövs flera riskanalyser då järnvägen går genom den planerade stormarketen i Norra hamnen i Ekenäs. Västra Nylands räddningsverk vill att staden Raseborg exakt tar reda på vilka olyckor som kan ske då tågen kör genom byggnaden.

Sidor