Hoppa till huvudinnehåll

al-Falluja

 • Bagdadattacken värsta terrordådet i Irak sedan 2003

  06.07.2016 Utrikes

  Över 250 dödades då självmordsbombare angrep fullsatt torg.

  I Irak har antalet offer efter helgens terrordåd i Bagdad stigit till över 250. Det gör attacken till det värsta enskilda terrordådet i landet sen USA:s invasionen år 2003.

 • Falluja helt befriat från IS

  26.06.2016 Utrikes

  IS sköt inte ett enda skott då sista distriktet intogs.

  Den irakiska staden Falluja är nu helt under arméns kontroll efter att irakiska specialstyrkor intog den sista stadsdelen som kontrollerades av terroristgruppen IS.

 • Biståndsarbetare arbetar febrilt för att få hjälp till civila i Falluja

  19.06.2016 Utrikes

  Brist på allt i de överfyllda lägren kring staden.

  Irakiska regeringsstyrkor håller på att ta över makten i staden Falluja. Staden har i två års tid stått under terrororganisationen IS kontroll. Biståndsorganisationer arbetar febrilt för att få fram mat, vatten och medicin till människor i de överfulla läger som uppstått runt staden.

 • IS slog tillbaka irakiska armén i Falluja

  01.06.2016 Utrikes

  Första försöket att storma staden misslyckades.

  Jihadistgruppen IS har avvärjt den irakiska arméns första försök att storma staden Falluja väster om huvudstaden Bagdad.

 • Operation Falluja har inletts

  23.05.2016 Utrikes

  Irak försöker återerövra Falluja från IS.

  Irak har inlett en militäroffensiv för att återerövra staden Falluja, som kontrolleras av terrororganisationen Islamiska staten. Civila invånare uppmanas fästa vita flaggor på sina hustak.

 • Den irakiska staten dog med IS

  15.10.2015 Utrikes

  Expert: Irak blir troligen aldrig mer en enad stat.

  Den irakiska nationalstaten har fallit samman under Islamiska statens framfart, säger Irak-experten Gareth Stansfield. Landet och dess folkgrupper är mer splittrade än någonsin tidigare, och det finns knappast någon som ens vill ena landet längre.

 • USA skickar fler utbildningstrupper till Irak

  10.06.2015 Utrikes

  En USA-ledd koalition har utfört lufträder sedan i fjol.

  USA ska skicka hundratals soldater till en militärbas i Anbar-provinsen i Irak. Soldaterna ska utbilda irakiska styrkor, inte delta i strider.

 • Shiamilis i Irak försöker återta Ramadi

  23.05.2015 Utrikes

  Shiamuslimsk milis drabbar samman med IS nära Ramadi.

  Shiamuslimska milisstyrkor i Irak har inlett försöken att återta staden Ramadi som intogs av den Islamiska staten IS för en vecka sedan.

 • Irak inledde offensiv mot IS i Anbar

  14.04.2015 Utrikes

  Irak får sina första F-16 stridsplan i sommar

  Irak kommer att få sina första moderna F-16 stridsplan från USA i sommar efter fördröjningar. Den utlovade offensiven i landets största provins Anbar har inletts med attack mot Ramadi.

 • Jihadisternas erövring av Mosul hotar hela regionen

  11.06.2014 Utrikes

  Hundratusentals människor flyr nu Iraks näst största stad Mosul, efter att den extrema jihadiströrelsen ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien, tog över staden på tisdagen. Mosuls fall är en stor utmaning för den irakiska ledningen, hela regionen och för USA.

 • al-Qaida slår sig fram i Syrien

  04.01.2014 Utrikes

  Den al-Qaida-associerade militanta styrkan Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS) var på lördagen på offensiven både i nordvästra Syrien och på andra sidan gränsen i Irak. Den extrema rörelsen är känd för sin grymhet mot folk som inte har samma idéer som de. Den irakiska staden Falluja föll i rebellernas händer på lördagen.